Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Cze 2008 Posty: 337 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Gru 07, 2008 17:37 [R75] Webasto
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Mimo, że Roverkiem jeżdżę od 1,5 roku, to do niedawna nie byłem świadomy istnienia czegoś takiego jak webasto w moim samochodzie . Jakieś 2 m-ce temu wymieniłem bezpiecznik (F8-15A),jednak było chyba jeszcze zbyt ciepło by webasto ruszyło. Dopiero niedawno usłyszałem szumy, gwizdy z pod maski. Urządzenie i jego wydech były gorące, powietrze chyba zasysane. Jednak nie było widać żadnego dymu/pary z końca wydechu. Chyba coś jest nie tak !?
I przy okazji druga kwestia - czy na załączenie webasta ma wpływ jedynie zewnętrzna temperatura ? Zauważyłem, że gdy silnik jest ciepły, webasto nie chce odpalić.
Pozdrawiam
_________________ rover forever
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 11, 2010 00:30, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 07, 2008 17:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Nie Gru 07, 2008 19:20
Gratuluję spostrzegawczości!Webasto jest na samym wierzchu i trudno go nie zauważyć.Gratuluję też poprawnego działania urządzenia.Moje załącza się i dmucha,ale nie grzeje.A załącza się,kiedy jest poniżej+5 stopni.Jak masz ciepły silnik,to jest w stanie spoczynku,ale o tym już było.
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Nie Gru 07, 2008 19:46
To, że nie widzisz dymu nie oznacza, że masz coś nie tak, u mnie też nie ma dymu i grzeje. Ważne jest to, czy spala. Możesz to sprawdzić w ten sposób, żeby przyłożyć rękę do wydechu webasto jest on pod spodem przed lewym przednim kołem. Jeśli leci ciepłe powietrze, znaczy to, że webasto grzeje jest sprawne i możesz o nim zapomnieć i cieszyć się szybko dogrzanym silnikiem.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Cze 2008 Posty: 337 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Gru 07, 2008 21:44
Dziadek napisał/a:
Gratuluję spostrzegawczości!Webasto jest na samym wierzchu i trudno go nie zauważyć..
Dzięki, ale k woli ścisłości powiem, że samo urządzonko z emblematem WEBASTO widziałem, tylko długo nie wiedziałem do czego toto służy i czy w ogóle działa.
Rowan napisał/a:
Możesz to sprawdzić w ten sposób, żeby przyłożyć rękę do wydechu webasto jest on pod spodem przed lewym przednim kołem. .
I tak też zrobiłem, dmuchało ciepłem aż miło
Nie wiem może się mylę, ale przy działającym webosto, silnik łapie temperaturę szybciej niż w lecie...
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum