Chodzi o wzbudzenie akumulatora. Gdzieś kiedys czytałem że włączenie świateł a w dieselku wystarczą świece żarowe, włączone na parę sekund powodują że w aku zachodzą jakieś nieznane mi reakcje i przy rozruchu ma więcej w sobie POWER'u
Jak w każdym akumulatorze - pobór prądu powoduje podgrzanie źródła ... czy ma to znaczenie na mrozach ... naprawdę nie wiem - to już loteria
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 18:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Już jestem po warsztacie - o 8 jadę po odbiór auta.
Powód na 99,99% tego, że auto nie chciało odpalić był związany z ubytkiem płyny z układu chłodzenia, tzn. auto nie chciało odpalić bo prawdopodobnie był silnik przegrzany. Na dodatek zlokalizowano dodatkowy wyciek płynu z pompki webasto. Pompka została wymieniona - włożyli tam pompkę od mercedesa VITO, ponoć są takie same.
Na razie tyle wiem wstępnie po rozmowie telefonicznej, więcej i dokładniej będę wiedział jak odbiorę klekota.
Najprawdopodobniej chodzi o fakt, że w aucie było mało płynu, który na dodatek wyciekał przez pompkę webasto - co za tym idzie w niektórych miejscach płyn mógł mieć słabą cyrkulację. Mniej więcej tak to zrozumiałem. Jak pisałem wyżej po dolaniu płynu i puknięciu w pompkę akumulatora oraz ponownym podładowaniu aku - samochód odpalił. Wygląda więc na to, że miało to jakiś związek z płynem chłodniczym.
Mechanik tłumaczył więcej, ale nie wszystko zrozumiałem w każdym razie ładowanie jest ok nigdzie prąd nie ucieka, nic nie pobiera za dużo.
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 12:36
miałeś mało płynu bo Ci uciekał przez pompkę webasto. Poza tym dalej uważam że mała ilość płynu nie jest powodem że nie mógł odpalić. Nawet jakby był zapowietrzony to powienien odpalić i potem ewentualnie zgasnąć. Sądzę że przyczyną była jednak pompka paliwa a nie jak piszesz pompka aku bo ajko takiej to nie ma
Jedyna dobra nowina to taka że na przyszłość będziemy wiedzieć że pompka od webasto pasuje od vitosa podobno
a ma...przynajmniej w benzyniakach. jak jest go za mało to może nie odpalac albo odpalać cięzko..bedzie gasł, albo dużo palił...rózne rzeczy się moga dziać...
mozesz to uzasadnic
bo ja kompletnie nie widze zwiazku
moj motocykl wogole nie ma plynu, jest chlodzony powietrzem i bez problemu odpala
a co ja o motocyklu pisze 126p tez
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Webasto TheroTop posiada takie same pompy cieczy, wentylatory, kołki grzewcze we wszystkich swoich produktach, bez względu na to, gdzie znalazły zastosowania (BMW, Mercedes, Rover czy innej marce)
W Roverkach zastosowano typowe handlowe Webasto sterowane analogowo, które można zamontować w każdym samochodzie bez problemu. Natomiast dla niektórych marek samochodów Webasto stosuje sterowanie cyfrowe i wtedy taki piecyk nadaje się tylko i wyłącznie do tego typu auta z konkretnego przedziału czasowego produkcji.
[ Dodano: Pią Sty 09, 2009 19:51 ]
Rowan napisał/a:
ja jakoś nie widzę związku
ani ja
_________________ Pozdrawiam
Edward
Thrillco [Usunięty]
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 20:19
Ja tez nie ale spotkało mnie to już 3 razy...3 razy w przypadku benzyniaków. o dieslu nic nie mówie bo nie wiem.
A propo Webasto i pompki i innych gażdżetów do tego gdżetu..właśnie dziś zauwazyłem ze moje Webasto było strasznie gorące ... czy ono w takim razie jest jakoś chłodzone i u mnie to chłodzenie nie działa...czy własnie takie ma być...trudne do dotkniecia?
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 20:58
edward25, zgadza się, mój błąd Cały czas myślałem o pompce pod bakiem ale raz że ona jest od paliwa a dwa że pewnie też taka sama Inaczej mówiąc myślałem o jednym a pisałem o drugim
Thrillco, sądzę że nic się nie dzieje Co prawda webasto ma własną pompkę cieczy ale ona jest do wymuszenia obiegu na zgaszonym silniku jeśli ma się sterownie autoamtyczne i zapewniena ciągłego czy tam pęłnego obiegu kiedy pracuje ale zapewne nie blokuje obiegu głównego i poprostu jest ciepłe od cieczy A może mimo że piecyk nie odpala to załącza pompkę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum