Forum Klubu ROVERki.pl :: [R420] Podgrzewana ropa??
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[R420] Podgrzewana ropa??
Autor Wiadomość
ezy 

Wysłany: Sro Sty 07, 2009 17:42   

Nie zauważyłem :/

Jak zimno to mizernie pali mimo że elektryka jest ok.
W ogóle po odpaleniu przez pierwsze pół minuty to wyje jakoś jakby z mozołem wyciągało - nie wiem - paliwo czy coś innego. Taki jakiś jęk dochodzi z silnika. Tak jakby pasek sie ślizgał ale nie dawał pisku tylko jęk - z tym że ma to wpływ na pracę silnika.

SPAMU¦

Wysłany: Sro Sty 07, 2009 17:42   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Marrkus 

Wysłany: Sro Sty 07, 2009 18:01   

ezy napisał/a:
W ogóle po odpaleniu przez pierwsze pół minuty to wyje jakoś jakby z mozołem wyciągało - nie wiem - paliwo czy coś innego. Taki jakiś jęk dochodzi z silnika. Tak jakby pasek sie ślizgał ale nie dawał pisku tylko jęk - z tym że ma to wpływ na pracę silnika.

Coś mi się wydaje że to pompa wspomagania - sprawdź czy płyn wspomagania spienił się (w zbiorniczku wyrównawczym będzie widać), ktoś mi mówił że może się tak dziać gdy w płynie tym jest trochę wody - też tak mam. Może ktoś będzie miał więcej informacji

thef 

Wysłany: Sro Sty 07, 2009 18:12   

Marrkus napisał/a:
Coś mi się wydaje że to pompa wspomagania - sprawdź czy płyn wspomagania spienił się (w zbiorniczku wyrównawczym będzie widać), ktoś mi mówił że może się tak dziać gdy w płynie tym jest trochę wody - też tak mam. Może ktoś będzie miał więcej informacji
Potwierdzam, to takie "zduszone" wycie, jak się kierą ruszy, to się wzmaga, mam to samo i myślę, że to właśnie pompa wspomagania hałasuje ;)

gpredki 

Wysłany: Sro Sty 07, 2009 18:14   

DEBEC napisał/a:
Najśmieszniejsze jest to, że olej napędowy ma lepiej znosi zimę niż benzyna ( chodzi o temperaturę zamarzania, co prawda wytrącają sie szybko cząsteczki parafiny ale jest przecież olej zimowy, który ma składniki opóźniające to) także w zimie jeżeli diesel nie odpala to nie jest to wina paliwa. Raczej benzynowcy powinni się martwić.

Temepratura krzepniecia benzyny jest duzo nizsza niz ON, nawet tego zimowego. Po drugie nie wytraca sie parafina ktora zatyka filtr. Zreszta po to wlasnie dolewa sie benzyny do ON w zimie.

rybakowy 

Wysłany: Sro Sty 07, 2009 22:19   

A mi zamarł moj Roverek :( jakis tydzien temu,głupio sie złożyło bo juz ponad 10tys było przejechane i chciałem jeszcze odczekac z wymianą ale mnie to poćwiczyło,wywaliłem cały aku na odpalenie a duzo mu nie trzeba było :roll: po odpaleniu wymiana wszystkiego i nalanie paliwa arctic z statoil ale i tak nie odpala za ładnie,mam tylko 3 świece zarowe wiec to to jeszcze go męczy, aaahhhh jak mi go zal jak go odpalam a on..... :/

Skiba 

Rover 600

Wysłany: Czw Sty 08, 2009 09:16   

W R600 nie ma żadnego podgrzewania w układzie paliwowym ... u mnie zapalił na strzała rano z -23 C a tego samego dnia wieczorem przy -8 C już zastrajkował :/ strzelił focha :P kable nie pomogły, dopiero na zaciąg złapał ... :hm: i znów (odpukać) śmiga jak nigdy nic ... :D

ezy 

Wysłany: Czw Sty 08, 2009 11:13   

thef napisał/a:
dzam, to takie "zduszone" wycie, jak się kierą ruszy, to się wzmaga, mam to samo i myślę, że to właśnie pompa wspomagania hałasuje

No to dzięki za uspokojenie :) Bo już myślałem że coś w pompie paliwa lub innych "essential" urządzeniach

[ Dodano: Czw Sty 08, 2009 11:15 ]
Skiba napisał/a:
dopiero na zaciąg złapał ... i znów (odpukać) śmiga jak nigdy nic ...

No i tu wracamy do tematu rzeka - jednak zaryzykowałeś mimo wszech obecnych przestróg ? Mi się jakoś też to wydawało dziwne - to zrywanie paska.

Skiba napisał/a:
u mnie zapalił na strzała rano z -23 C

WoW :shock:

Skiba 

Rover 600

Wysłany: Czw Sty 08, 2009 14:41   

ezy napisał/a:

No i tu wracamy do tematu rzeka - jednak zaryzykowałeś mimo wszech obecnych przestróg ? Mi się jakoś też to wydawało dziwne - to zrywanie paska.

Niestety nie miałem wyjścia :( Auto było pilnie potrzebne ... łagodnie z 3 biegu zapalił ...

ezy napisał/a:
Skiba napisał/a:
u mnie zapalił na strzała rano z -23 C

WoW :shock:

nom, byłem z niego dumny :D 2 razy nagrzałem świece i odrazu odpalił ... :) tylko wciąż się zastanawiam, co mu nie odpowiadało tego samego dnia wieczorem przy -8 C gdy już odpalić nie chciał :hm: stawiam na coś z paliwskiem ...

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Czw Sty 08, 2009 15:05   

Tylko na swojej ulicy widziałem 3 auta odpalane na zaciag. Gdyby się paski tak zrywały, to ludzie by aut w ogóle nie odpalali w ten sposób. Wysoki bieg + łagodne puszczenie sprzegła i będzie ok :) Jak ktoś pociągnie z dwójki i jeszcze szarpnie sprzegłem, to można bałaganu narobić. Pozatym ... nie zdarzyło się Wam puścić przez przypadek sprzegło przy wrzuconym biegu na postoju ?? I też to zbyt dobre dla paska nie jest a jakoś sie nie rwie ;)

Wazzabii 

Wysłany: Czw Sty 08, 2009 19:54   

Ja też przeprowadziłem akcje "zapych"
Próba była na 3biegu, ciągnął golf2 w dieslu. R podskoczył ze 3 razy i zagadał.
Teraz szukam świec żarowych bo to raczej ich wina. Ktoś coś poleca? NGK? Denso?
Wiem, że mam 3 świece.

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Czw Sty 08, 2009 19:59   

NGK D-POWER nr 17 :ok:

ezy 

Wysłany: Wto Sty 13, 2009 09:23   

Brt, a jak 7-mio złotowy tuning wpływa na odpalanie na takich mrozach? Jestem ciekaw - bo chyba może pomóc?

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Wto Sty 13, 2009 09:25   

mam wrażenie, ze pomaga ... ale musiałbym przetestować kilka dni pod rząd, żeby miec lepszy obraz ;)

Odpowiedz do tematu