Wysłany: Pią Sty 30, 2009 10:47 Coś dla wielbicieli starych fabryk, ruin i ciekawych miejsc.
Może nie którzy znają tą strone oraz te miejca które są na niej opisane a może nie. Natknełem się na nią szukając archiwalnych zdjęć po byłej fabryce nici w Nowej Soli (woj.lubuskie) gdzie obecnie projektuje lofty...
Pełno zdjęć, ciekawych miejsc do których można by się pokusić o wybranie się do nich. Na pewno część z nich wygląda jeszcze bardziej zdewastowana niż na zdjęciach.
Generalnie kocham takie klimaty opuszczonych starych fabryk. Serce się kraje gdy widzi się popadające w ruinę m.in zabytki architektury przemysłowej gdzie kiedyś pracowało multum ludzi dla których praca była całym życiem gdzie pracodawca dbał o pracowników (na terenie zakładów były zakładowe przedszkola, biblioteki, kina) wszystko tętniło życiem...
Polecam
http://www.opuszczone.com/
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 10:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Byłem tam, bo ktoś na forum podlinkował tą stronkę do tematu o Czarnobylu.
Zajefajna jest.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Uwielbiam takie miejsca. A do tego niezwykłe. Byłem w zamku w Łapalicach z cegły, w Odargowie, gdzie jest największy w Polsce głaz narzutowy, w miejscach niedokończonej autostrady z lat `70 (same wiadukty pośroku pola), w Trzęsaczu, gdzie stoi pół kościoła, drugie pół morze zabrało... wybieram się też w miejsce, gdzie jest złudzenie, że coś samo wtacza się pod górę... Poza tym obok siebie mam parę takich opuszczonych fabryk i cegielnia stoi bardzo blisko DK7 w Glinojecku (komin jest już pochylony)... Te klimaty, mmmniam!
(tylko 2 fotki, żeby nie przesadzić)
(A obok EA Żarnowiec przejeżdżam całę lato gdy jadę nad morze wygrzewać pupcię)
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
w Trzęsaczu, gdzie stoi pół kościoła, drugie pół morze zabrało...
Spoko. Za 300 lat tą połowę odda gdzieś w Szwecji, bo tak to jakoś na Bałtyku jest, że to co u nas zabierze, to wyrzuca w Szwecji - Polska maleje, a Szwecja rośnie!!!
Tak poważnie, to ZTCP to ten kościół został zbudowany chyba ze 2 km od brzegu!!!
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Zgodnie z przekazem historycznym Kościół w Trzęsaczu w chwili budowy oddalony był od brzegu o ok. 2,5km, a wg. zdjęć z lat 20-tych ubiegłego stulecia od kościoła do urwiska było jeszcze kilka metrów... siła natury jest bezlitosna..
xROnx, A moze znasz jakies takie miejsca na sprzedaz?
hmmm jeśli nie są już w prywatnych rękach to są w rękach skarbu państwa. Najlepiej wydaje mi się dowiadywać w urzędach. Myślę że z zakupem nie było by większego problemu miasto chętnie się pozbędzie problemu bo nie będzie musiało tego utrzymywać. Jeśli to zabytek to konserwator zabytków się kłania i co nie chciałbyś tam zrobić to musi przejść przez niego.
Strasznie ta stronka wciąga. już od ponad 2h w pracy nic nie zrobiłem bo oglądałem fotki
maciej napisał/a:
Byłem tam, bo ktoś na forum podlinkował tą stronkę do tematu o Czarnobylu
Noo oglądałem już fotki z Czarnobyla. Aż strach było na nie patrzeć...
Wieczorem jak znajde chwile czasu to poszukam fotek które robiłem w Zielonej Górze w byłej Tkalni gdzie obecnie się urządzam
hehe.. bylem tan kolo tego kościoła kiedyś na kloni jak bylem młody
Z tego co ja słyszałem to sie NEPTUN wkurzyli i zabrał pól kościoła
Stronka opuszczone jest spox, rowniez ja pamiętam z tematu Czernobyl
Na Gorze Zar to już bylem coś ze 4 razy i zawsze mnie fascynuje to miejsce gdzie się rzeczy pod górkę toczą Tylko dawniej tam można było autem podjechać w to miejsce a teraz już jest zakaz odkąd kolejkę z Zakopanego uruchomili i policja patroluje tam często.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Albo Czarodziejska Górka k/ Wałcza . Byłem tam roWerem. Dla lubiących TE klimaty w okolicach jest troche pozostałosci po umocnieniach Wału Pomorskiego z Górą Wisielczą na czele.
Mayson, a gdzie jest ta "zagubiona autostrada", bo chętnie bym sobie te resztki obejrzał?
http://wikimapia.org/1272...ment-autostrady http://www.skyscrapercity...t=146117&page=5
Ja byłem w okolicy Wiskitek (niedaleko Grodziska Maz.). Wrażenie nieziemskie! Pola, pola, krzaki i nagle to! Oprócz tych konstrukcji, wrażenie robi też sama "autostrada"; pośrodku pól leci polna autostrada! Szerokie jak dwujezdniowa droga z pasem zieleni pośrodku, ale wszystko polne
maciej napisał/a:
bo tak to jakoś na Bałtyku jest, że to co u nas zabierze, to wyrzuca w Szwecji
Wielu ludzi tak Bałtyk "wyrzucił" za komuny
piter34 napisał/a:
Fotki z wikipedii. Rok 1870
No... porównianie, też robi wrażenie... Ale to się dzieje właściwie na naszych oczach. Kto był w Jastrzębiej Górze nad morzem, ten wie. Jakieś 15lat temu, na plaży leżało mnóstwo ludzi i do morza się biegło. Dziś trzeba przechodzić tą samą plażą gęsiego, obok umocnionej granitami ściany, jak na zdjęciu z kościołem... za kolejne 15 lat już nie będzie pewno i tej ściany...
xROnx napisał/a:
Strasznie ta stronka wciąga. już od ponad 2h w pracy nic nie zrobiłem bo oglądałem fotki
Każdy tak ma, hehe
xROnx napisał/a:
Noo oglądałem już fotki z Czarnobyla. Aż strach było na nie patrzeć...
A to wyeksmitowane miasto Prypeć... też groza
piter34 napisał/a:
Góra Żar.
No właśnie o niej mowa. Ponoć "czary mary" dosłownie
Kto był w Jastrzębiej Górze nad morzem, ten wie. Jakieś 15lat temu, na plaży leżało mnóstwo ludzi i do morza się biegło. Dziś trzeba przechodzić tą samą plażą gęsiego, obok umocnionej granitami ściany
Byłem w 2008 i nie jest tak tragicznie.Ale w porównaniu do 2003 to ubyło trochę tej plaży...
Sorry ale za to to mi brak trochę slow Od 70lat stoja odcinki autostrady i nikt nie wpadł na pomysł żeby to dokończyć i mieć kolejna cześć autostrady Polsce. Taki duzy kraj jak Polska a tak malo autostrad lub dobrych dróg. Ile od lat 70 Słowacja wybudowała dróg i autostrad. Niech się rząd wstydzi
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
To jest 2 km od domu mojej babci, a 1km od KWK Szczygłowice. Tu, gdzie ta hałda i woda, stał kiedyś las i za małego mój ojciec do niego chodził na grzyby.
[ Dodano: Pią Sty 30, 2009 15:39 ]
Co do zamku w Łapalicach; tu jest ciekawa stronka o tym "cudzie":
http://expresskaszubski.p...oniec-z-zamkiem
I dodam tylko, że od kumpla, który ma rodzica w Urzędzie Miejskim w Kartuzach, dowiedziałem się, że chodzą słuchy, iż rozwalą tę budowlę w 2009r. Może to ostatni okazja by się tam wybrać i obejrzeć póki jeszcze stoi...
tom214Si [Usunięty]
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 21:31
Nie no, z tym Trzęsaczem to wszystkich zaskoczyliście.... coś jakby opowiadać "widziałem Golfa!", "a ja stałem obok niego!", "a ja coś nawet o nim wiem!" :jezor:
Bez banałów - ośmielam się prosić.
No więc taka np. Ziemia Lubuska, tudzież lubusko-dolnośląskie Bory Dolnośląskie to po prostu więcej opuszczonych obiektów niż czynnych. Długo by to wszystko wymieniać, najsłynniejszy obiekt w lubuskim to oczywiście Międzyrzecki Rejon Umocniony, jest nieźle umocniony a zimą zimują tam nietoperze i takie tam... ale to jak dla mnie nazbyt oklepane.
W powiecie żarskim rejon Brody - Zasieki -wielki kompleks bunkrów itd.,
powiat żagański: poradzieckie bazy: Tomaszowo (pod Żaganiem) oraz Wiechlice (tu m.in. schron atomowy, opodal Szprotawy);
powiat zielonogórski: kompleks wojskowy w Krzywańcu k. Nowogrodu Bobrzańskiego (xR, byłeś? ) o, czego tam nie było, fabryki, rabolatolria i te sprawy w temacie jakiejś tajnej broni, tudzież broni konwencjonalnej (czasy II WŚ), po dziś dzień masa obiektów w niezłym stanie, mam foty, ale bym musiał szukać a w necie jest sporo o tym. No i jeszcze opodal, w tymże Krzywańcu jest więzienie kobiece sprawdziłem od zewnątrz dziewczęta się szwendały, ploteczki, fajeczki, w siatkę pykały, luz blues, tylko ten widok małych dzieci zza betonowego płotu i drutu kolczastego...
No jeszcze są ww. Bory Dolnośląskie, zajęte głównie pod poligony wojskowe, ale tam, podobnie jak w innych zmilitaryzowanych obszarach, były kiedyś leśne osady, z rzadka nawet większe wsie - wszystkie je zlikwidowano. Po dziś dzień sporo ruin można odnaleźć... ciekawie np. wygląda zdziczała jabłonka w środku lasu
I wiele, wiele mniejszych obiektów....
Nie no, z tym Trzęsaczem to wszystkich zaskoczyliście.... coś jakby opowiadać "widziałem Golfa!", "a ja stałem obok niego!", "a ja coś nawet o nim wiem!" Bez banałów - ośmielam się prosić.
Doprawdy nie pojmuję, czymżeś ośmielon został...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum