Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam
Koledzy, jestem na wyjeździe, i akurat wczoraj w trasie wyskoczył mi nagle ABS error. Razem z ABS-em przestał działać licznik kilometrów oraz prędkościomierz.
Podejrzewam czujnik ABS. Czy ktoś z Was miał może podobny problem i może podpowiedzieć czy to faktycznie czujnik ABS, a jak tak to w którym kole.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 11, 2010 18:53, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 16:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 16:55
Już to było niedawno.Któryś z szanownych Kolegów(przepraszam,że nie pamiętam który)pisał właśnie o powiązaniu czujnika ABS ze wskazaniami licznika.Z tego co pamiętam,to chodziło o prawe przednie koło.Z tego co pamiętam,to wystarczy sprawdzić styk na wtyczce.
Kolego miałem dokładnie to samo ale w 25. Od koła(strona kierowcy) idzie jeden grubszy przewód przez nadkole , potem jest tam takie urządzenie (jak podniesiesz maskę) po prawej stronie gdzie dochodzi już cała wiązka przewodów. Może być walnięty gdzieś przewód (np załamanie) , zabrudzone styki , lub sama końcówka czujnika ABS , czyli poluzowanie. Tam podobno ważna jest odległość od takiej zębatki. Tłumaczę tak jak potrafię bo nie jestem mechanikiem , ale dokładnie pozwolono mi obserwować naprawę. I tak na końcu wyszło że u mnie walnął jakiś rezystor czy też tranzystor tuż za wskaźnikiem prędkościomierza. Naprawiał mi to elektronik z woj. opolskiego.Powodzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum