Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 146 Skąd: Dobre
Wysłany: Sro Mar 25, 2009 00:35 CB RADIO - patent
MAM unidenka 520xl, wykombinowałem sobie że chce mieć radyjko bez gruchy, bo używanie jej w dużym stopniu rozprasza. Zamontowałem sobie przycisk koło dźwigni zmiany biegów (tak zwany dzwonkowy) oraz mikrofon z zestawu głośnomówiącego nokia w lewym słupku na wysokości głowy. Chodzi mi o to że chciałbym aby wciśnięcie guziczka spowodowało to by włączał się mikrofon i mógł wtedy pytać o drogę itp. Niestety jestem laikiem totalnym i nie wiem jak to zrobić, gdzie jaki przewód podłączyć. wtyk od mikrofonu jest na 4 piny, wychodziło by na to że wszystko pasuje d kable od mikrofonu i 2 od guzika, czy oby napewno? proszę o pomoc jak to wszystko podłaczyć (wytłumaczyć jak debilowi). PS do czego słuzy ten kawałek metalu w :gruszce oznaczony przeze mnie literą A?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 25, 2009 00:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie chce ciebie straszyć ale nie sadze ze to dobry patent Do zrealizowania nie trudno, tylko jak będziesz miał mic. tak daleko od ust to nie sadze żeby ktokolwiek ciebie słyszał
Z tego co ja doświadczyłem z tymi zestawami głośnomówiącymi w tel to ze ludzi w tedy cicho słychać i to jak się ma tel kolo ucha a co dopiero przez CB. Na pewno będziesz nadawał ale bardzo cicho i mało kto ma radio na max głośności podkręcony. Oddal sobie np orig. mikron od siebie o 30cm i już prawie nikt ciebie nie słyszy. Sadze ze modulacja bedzie cicha przez takie coś
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 146 Skąd: Dobre
Wysłany: Sro Mar 25, 2009 01:00
faktycznie obawiam sie troszke że może być gorzej słychać ale dzisiaj specjalnie mówiłem z odległości okolo 30 cm do gruszki i komunikacja przebiegała prawidłowo, poza tym jak korzystałem z zestawu głośnomówiącego to też zawsze wszystko było ok.
Najłatwiej to by było wyjąc wszystko z mikrofonu i w to miejsce tego czerwonego guzka wstawić ten od gruszki i mikrofon orig odciąć i te dwa kabelki dociągnąć to tego mikrofonu z zestawu.
[ Dodano: Sro Mar 25, 2009 09:04 ]
A jak nie to miernik do reki i mierzyć które kable się zwierają jak nadajesz i jak jest na odbieraniu. Ten biały z co pamiętam to jest masa a resztę trzeba pomierzyć. I tak samo do tego czerwonego guzika zamontować. Powinien mieć 3 albo 4 piny.
BO jeden jest ciągle masa , potem jak nie jest guzik wciśnięty to jest na odbieraniu czyli jeden kabel z masa się zwiera a jak dociskasz to inny kabel się z masa zwiera i nadajesz. Ale jak masz otwarty mikrofon do zobacz jak jest w nim i tak samo zrób to z guzikiem
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
to jest schemat każdego mikrofonu CB nie tylko na 4 pin. Zeby to zadziałało to musisz mieć 2 pary styków, jak już bardzo sie chcesz w to bawić to mozesz zastosować przekaźnik sterowany twoim przyciskiem. I pamiętaj o przewodach ekranowanych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum