No cóż, z tym osobiście nie do końca bym się zgodził. O ile w przypadku "zwykłej" TV to faktycznie różnica znacząco odczuwalna zaczyna być przy dużych ekranach i odległościach.
Sytuacja natomiast wygląda zgoła inaczej w przypadku innego sygnału niż TV.
Tak się składa że ostatnio byłem na szkoleniu Sony, i oglądaliśmy i porównywaliśmy tam kilka Bravii. FullHD ze 100Hz w mojej wyłącznie subiektywnej opinii, daje duuużą widzialną i odczuwalną różnicę np przy filmie Blu-Ray nagranym w 1920x1080, czy np przy grach z Playstation 3 - obraz był żyleta. I oglądając za chwilę ten sam materiał na "HD Ready" (a więc 1366x768) to już jednak nie było to...
Skoro może być bez tunera, jak podoba Ci się coś takiego: Sharp Aquos LC 37XL8 E? (Tu jest trochę tańszy )
Testowałem go jakiś czas temu z pół dnia i muszę przyznać daję rade:)
(bo zastanawiam się czy przymierzać się do LCD czy do projektora )
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez Azazel85 Czw Kwi 23, 2009 22:41, w całości zmieniany 3 razy
ale wiem że obecnie już wycofywane są plazmy z produkcji
azer proszę Cię. Gdzie to słyszałeś? W kościele czy na targu??
Tu masz najnowsze produkty Pioneera i są to plazmy. A tu nowy Panasonic z kontrastem 2 miliony : 1 i to też jest plazma.
Azazel85 zauważ jednak że źródeł sygnału FullHD nie jest dużo. Ba.. Mało jest. Nie każdy kupi konsole albo odtwarzacz BD żeby raz w miesiącu Fulla se pooglądać. Zazwyczaj jakiś filmik, wiadomości i dobranocka a to na Fullu ze zwykłej anteny raczej fatalnie wygląda.
Następna rzecz. Soniakem bym się nie podniecał skoro z Samsungiem są krewnymi i to bardzo bliskimi.
jeśli chodzi o to co bym miał oglądać na tym LCD to tak jak już wcześniej napisałem - kablówka poza tym to X-Box no i oczywiście jakieś filmy na dvd (te dla dorosłych też )
Wszystkie TV z talerza (Polsat, Cyfra czy N-ka) odpadają ponieważ budynek w którym mieszkam jest zabytkiem i konserwator zabytków nie wyraża zgody na wieszanie "naczyń" na elewacji budynku oraz na balkonach itp itd - swoją drogą to i dobrze bo przynajmniej nie ma parady - kto ma jaki i za ile
jak brac to tylko full hd i nie samsung / lg bo to szajs (te same matryce) za to Sony calkiem OK.Plasm tez nie polecam, bo nie uzyskuje sie na niej wysokich rozdzielczosci.
ja pare miesiecy temu kupilem sony bravie KDL-32W4000 za 2600 zl full HD
bralem pod uwage tez samsunga, jednak gdy porownalem pobor mocy przez oba telewizory, to sie mocno zdziwilem
sony rozwala samsunga na lopatki
telewizor ma przegladarke usb
5 lat gwarancji
jak na razie jestem zadowolony
minus to taki ze moglby byc 100Hz, wtedy to juz mialby wszystko co potrzeba
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
mniej migocze obraz co ma wpływ na Twoje oczy i zmęczenie podczas oglądania Wmonitorach komputerowych podkręcało sie częstotliwość odświeżania możliwie najwyzej z tego samego powodu
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 09:53
Spiro napisał/a:
ak brac to tylko full hd i nie samsung / lg bo to szajs
A ja sie wlasnie dowiedzialem od ziomka, co tym przerzuca, ze to Samsung ma patent na LCD i jego slabsze matryce ida do Sony, LG ma swoja produkcje. Osobiscie mam od jakso chyba roku Samsunga 37" pol-HD i jest gites, obraz zyletka (na DVD, bo kablowka ma sygnal po wuju).
Natomiast jak chodzilem za TV to jak patrzylem na Toshiby i Sharpy to mi sie obraz podobal (cena niestety juz mniej), Sony byl taki se, bynejmniej te modele ktore mieli wystawione to mialy obraz jak Funai-e i Hanspree czy jak to sie tam bazgrze.
standard sygnału analogowego z kablówki został stworzony w latach 60 (czy jakoś tak) więc na TV 20" jakoś to wygląda, ale na 40" już gorzej dużo złego robią jeszcze wszelkie urządzenia po drodze (a w kablówce trochę tego jest) i otrzymujemy efekt finalny w postaci sygnału już zniekształconego ... dlatego nawet bez standardu HD, cyfrowa TV będzie dawała lepszy obraz, bo zupełnie inaczej jest skonstruowana droga sygnału
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 13:17
Analogowa TV wyglada dobrze na tubach (nawet wiekszych jak 29 czy 32"), bo sygnal jest dopasowany do fizycznej rozdzielczosci ekranu. LCD maja rozdzielczosc wyzsza od sygnalu wchodzacego, wiec zeby jakos to wygladalo, to trzeba skalowac, a jak sie rozciagnie obraz 2x to musi stracic na jakosci
Ogolnie jedyen co mi w LCD najbardziej przeszkadza, to podob mocy
Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 20:58
Z LCD to sa kwestie sztuk i serii. To nie to co kiedys, ze jak marka to OK. Teraz masz jak z samochodami, sa lepsze serie i gorsze serie, Samsunga trafiles slaba sztuke i si epopsul. Takie same szanse miales trafic felernego Soniacza, bo to w koncu odpad Samsunga
Może i ja podłącze się do tematu
Jestem zainteresowany zakupem LCD myślałem o czymś takim:
http://www.rtvagdmedia.pl...-_full_hd/10482
Co o nim sądzicie? może ktoś miał okazję testować ten odbiornik.
_________________ Były RoVerki ,Saab 9-3, Bertona Cabrio
no i zakup stał się rzeczywistością.
Od dzisiaj stałem się właścicielem/użytkownikiem tv Sony Bravia KDL-40L4000 i cieszę się 5 letnią gwarancją
Póki co jest podłączony na anteny takiej z powietrza która odbiera 4 kanały ale kwestia kilku dni żeby została podłączona do kablówki oraz do pozostałych urządzeń niezbędnych do życia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum