Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam wszystkich. Posiadam swojego R75 od 2,5 roku, jakiś tydzień temu po odpaleniu silnika na wyświetlaczu pojawiło się czerwone "airbag fault" i po sekundzie zniknęło, nie zapalają się inne lampki błędeu poduszek. Sytuacja ta powtarza się teraz prawie przy każdym odpaleniu. Co może być przyczyną, ja nie miałem tym autem żadnego dzwona, a wcześniej też było tylko lekko uderzone w prawe tylne drzwi. Czy ten błąd mógł się pojawić przez to że przy dokładnym sprzątaniu szarpnąłem wiązką kabli pod fotelem? Czy może jest tak, że ten błąd wystąpił kiedyś, a teraz bez wykasowania będzie pokazywał się już zawsze? Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 09, 2010 16:01, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 18:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 18:35
hej.
tak to byl powod.
ja tez tak mialem.
przejezdzij kilka kilometrow i powinno zniknac(wczesnies posciskaj dokładnie wszystko)
jak nie to na kompa do skasowania bledu.
pozdro
Pomógł: 12 razy Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 178 Skąd: Szczecin
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 19:24
Mialem to samo,odlaczylem akumulator i po 0,5 godz odpialem kostki pasazera i kierowcy psiknalem plynem do zlaczy elektronicznych nastepnie wpialem,wypialem poczekalem az wyschnie i znowu wpialem .Rok czasu mija i mam spokoj
michalczewski84 [Usunięty]
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 19:37
Dzięki Panowie. Spróbuję i napiszę co i jak. Wkurzyłem się tym bardziej, że kupiłem drugie autko już jakiś czas temu, a Roverka będe niedługo z przykrością sprzedawał, a tu nagle patrzę i komunikat poduch... Może się obraził na mnie
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
michalczewski84 [Usunięty]
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 11:24
oj to ja mam nadzieję, że to jednak ta kosteczka czy gdzieś na stykach pod fotelem, bo chociaż się dostanę - pewnie wymiana tej diodki wymaga rozebrania połowy dechy... Zaraz zjem drugie śniadanko i idę pogmerać
1. Przy każdym uruchamianiu samochodu na IPK wyświetla mi komunikat Airbag Fault.
2. Mimo to kontrolka poduszek na desce nie świeci się.
3. Sprawdziłem kostki pod siedzeniami - są ok, wszystko wyczyszczone, powpinane.
4. Ponadto nie mam żadnego powiadomienia o niezapiętych pasach, a wiem, że w tych samochodach takie powiadomienie jest.
5. Bezpieczniki od airbagów są ok.
6. Jedyne, czego dopatrzyłem się, to w tej grubej wiązce nad pedałami [pod kierownicą] wystaje zaizolowana żółta kostka [typowa jak od airbagów], ale nie jest do niczego wpięta. niestety nie odnalazłem w tamtej okolicy niczego, do czego można byłoby ją podpiąć.
Co jeszcze może być przyczyną?
_________________ Wolę pchać Rovera niż jeździć Golfem
A w IPK podczas wlaczania stacyjki, zaswieca sie chociaz na chwile do samo testu ikonka poduszek? Moze jakis mily Pan Zenon z garazu nie mogac poradzic sobie z usterka wpierniczyl w gniazdo diody od poduszek czarny silikon ?
INPA Ci nie mowi jakie bledy?
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
A w IPK podczas wlaczania stacyjki, zaswieca sie chociaz na chwile do samo testu ikonka poduszek? Moze jakis mily Pan Zenon z garazu nie mogac poradzic sobie z usterka wpierniczyl w gniazdo diody od poduszek czarny silikon ?
INPA Ci nie mowi jakie bledy?
A jak zdiagnozować airbagi? Bo ja nie zapuszczałem się dalej niż do sterownika silnika i tam tylko ten błąd przepływki się pojawia.
W sumie... prawda, nie zaświeca się ikonka poduszki. To jest ta w prawym górnym rogu wskaźników pod IPK? I tak samo mam Brake Fault, a dioda ręcznego na tablicy pod IPK nie działa, ani przy samoteście, ani gdy zaciągam ręczny...
_________________ Wolę pchać Rovera niż jeździć Golfem
Ja też chciałbym się podpiąć, ale mam nieco odmienny problem.
Po włączeniu zapłonu nie świeci w ogóle kontrolka od Airbag. Po podłączeniu kompa brak komunikacji z centralką Airbag. Poduszki jak twierdzi były właściciel są na pewno. Kiedyś jedna boczna była wystrzelona, ale wymieniona. Los centralki nie znany.
Jak najprościej sprawdzić czy centralka w ogóle jest? Czy można obejść świecenie diody przy odłączonej centralce?
Chciałbym mimo wszystko mieć pewność, że system SRS działa w razie jakby był odpukać potrzebny .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum