Forum Klubu ROVERki.pl :: grajek do R220 coupe turbo na GMS 960
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
grajek do R220 coupe turbo na GMS 960
Autor Wiadomość
dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 10:27   grajek do R220 coupe turbo na GMS 960

W weekend zabrałem się wreszcie za ogarniecie swojego car audio. Niestety ze wzgledu na dość ograniczony czas prace muszę rozłożyć na kilka etapów :( Do mojego R220 coupe turbo na przód idzie zestaw grający GMS 960 http://www.allegro.pl/ite...ms_960_car.html pewnie był by standardowo ¤ Helix Dark Blue62.1 ale kolega michone polecił takie coś do HH wiec będę królikiem testowym :) Zestaw na razie bez wzmacniacza który dojedzie w kolejnym etapie. Pierwszy etap to maksymalne wygłoszenie drzwi za pomocą mat app elastycznych oraz mat app z filcem. Po zdjęciu boczków moim oczom ukazało się seryjne wygłuszenie kawałek grubej foli na powierzchni całości drzwi- kozak :) Drzwi zostały oblepione matami całościowo od wewnątrz oraz z zewnątrz łącznie 12 mat na 2 pary drzwi założone dystanse z MDF i założone głośniki. Myślałem ze pójdzie to szybciej ale wymycie całych drzwi odtluszczenie oraz dokładne obklejenie zajęło 4 razy więcej czasu niż myślałem...
Teraz problemy i pytania... :(
*zastanawiam się czy jest dodatkowo obklejać boczki matami z filcem ma to sens czy będzie to już przesada?
* i problem dość znaczy tweetery które chciałem włożyć w trójkąty lusterek się nie zmieszczą są tam kostki od sterowania lusterkami... muszę teraz wydumać gdzie to najlepiej włożyć?

dla ułatwienia poglądowe zdjęcie drzwi w coupe zapożyczone od maciekwawa mam nadzieje ze sie nie pogniewa :)

SPAMU¦

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 10:27   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Pływak 

Rover 200

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 11:31   

Ad.1 Jak najbardziej ma sens ja też wykleiłem drzwi matami a nadal coś lekko trzeszczy między drzwiami, a boczkiem. Można też zastosować wełnę mineralną/szklaną właśnie nie pamiętam która to była ta niegryząca ;)

Ad. 2 Możesz spróbować pod lusterkiem za klamką. Wiem, że idzie tam rura od nawiewu na szybę ale może się jakoś wciśnie. Ja miałem w planach tam zamontować ale niestety mam listwę drewnianą więc odpada. Drugie miejsce chyba najsensowniejsze to przedni słupek na wysokości uszu jest dość wąski ale może się upchnie tam tweeter. Ja niestety poszedłem na łatwiznę i zamontowałem współosiowy zestaw bo nie chciało mi się kombinować z tym słupkiem ale na pewno warto trochę więcej czasu poświęcić...

Botanix 

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 11:32   

Cytat:
*zastanawiam się czy jest dodatkowo obklejać boczki matami z filcem ma to sens czy będzie to już przesada?

Hmm :)

W Twoim przypadku chyba nie ma sensu, wszak bardzo sobie cenisz wysokie osiągi samochodu a to dodatkowa masa. Jeśli chodzi o to czy będzie ciszej to będzie znacznie ciszej szumieć :) . Z tym, że odpuściłbym sobie jakieś maty z filcem i obkleił watą do ocieplania dachów... taka plastikowa.
Cytat:

* i problem dość znaczy tweetery które chciałem włożyć w trójkąty lusterek się nie zmieszczą są tam kostki od sterowania lusterkami... muszę teraz wydumać gdzie to najlepiej włożyć?

Można zabudować w słupkach, nie wiem jak z tymi kostkami, może da się je przenieść gdzieś indziej - budowy coupe nie znam :)

Pływak

Cytat:
nadal coś lekko trzeszczy między drzwiami, a boczkiem.

Trzeszczy bo boczek wpada w wibracje, a dzieje się tak bo niedokładnie przylega i z nierówną siłą.

Wata szklana gryzie, mineralna wsiąka wodę. Najlepsza jest wata plastikowa.

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 11:59   

po wygłuszeniu samymi matami app jest super efekt ale nie ma się co dziwić wytłumienie w stylu folia to :lol: :roll: boczek nie lata nie trzeszczy nie skrzypi dlatego zastanawiam sie czy dawać jeszcze ten filc? dlaczego filc a nie coś innego bo go po prostu mam i jest w takiej formie ze można go bardzo łatwo przykleić, do tego jest bardzo gesty i dość gruby mam nadziej ze sie zmieści. Co do ciężaru maty z filcem juz mi dużej różnicy nie zrobią 12 mat w drzwi i tak juz znacznie zwiększyły wagę :p

co do tweeterow pod lusterkiem za klamka odpada nie ma miejsca... w słupku tez będzie bardzo problemowo: / czy będzie strasznie niepoprawnie jak je wcisnę obok głośnika w stronę uchwytu?

Pływak 

Rover 200

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 12:03   

Botanix napisał/a:

Z tym wsiąkaniem to nie był bym taki pewien bo wełna mineralna stosowana jest do ocieplania poddaszy/strychów więc to by ją dyskwalifikowała do takich zastosowań...

dobryziom napisał/a:
czy będzie strasznie niepoprawnie jak je wcisnę obok głośnika w stronę uchwytu?

Też początkowo miałem plany tam zamontować bo było by najprościej ale przeczytałem, że nie jest to zbyt poprawne rozwiązanie imo lepiej się trochę pogimnastykować i zamontować na słupku ew. na podszybiu.

Botanix 

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 12:43   

Cytat:
boczek nie lata nie trzeszczy nie skrzypi dlatego zastanawiam sie czy dawać jeszcze ten filc?

Nie dlatego to się robi aby boczki nie latały :) . Oklejenie boczków ma na celu wygłuszenie szumów powietrza ze względu na właściwości wełny, filcu. Maty APP głownie zmniejszają drgania, mimo woli tłumią ( mają tam jakąś gęstość i grubość ). Filc nie tłumi drgań a niweluje głównie wysokie częstotliwości tj. szum powietrza. Skoro masz filc to zakładaj, będzie ciszej :)
Cytat:

Co do ciężaru maty z filcem juz mi dużej różnicy nie zrobią 12 mat w drzwi i tak juz znacznie zwiększyły wagę :p

Wiem, wiem :razz:

Cytat:
w słupku tez będzie bardzo problemowo: / czy będzie strasznie niepoprawnie jak je wcisnę obok głośnika w stronę uchwytu?

Problemowo będzie ale da się a efekt jest tego wart. W drzwiczkach będzie grało ale już nie tak dobrze a uwierz mi różnica jest spora między tweeterem w słupku a drzwiami.

Pływak

Botanix napisał/a:

Cytat:
Botanix napisał/a:

Z tym wsiąkaniem to nie był bym taki pewien bo wełna mineralna stosowana jest do ocieplania poddaszy/strychów więc to by ją dyskwalifikowała do takich zastosowań...

Masz rację, przejęzyczyłem się chodziło mi o zwykłą watę gospodarczą :) . Wełna/wata mineralna nie wsiąka wody i nie gryzie bo zrobiona jest z... kamienia bazaltowego :D

Martti 

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 15:19   

zadaniem folii na drzwiach nie jest tlumienie, ale odizolowanie tapicerki od wilgoci, ktora
moglaby sie dostac pomiedzy szyba a dolna uszczelka.

Nie znam dokladnie wymiarow twoich tweeterow, ale mi udalo je sie zmiescic w trojkatach
lusterek. Kostka od sterowania tez sie zmiescila, tyle, ze nie jest przymocowana na spinke,
a luzno "lata".

Najpierw mialem tweetery signata t3, a teraz wjezdzaja PROA NEO 26 MKII.
A umiejscowienie ma kolosalne znaczenie jesli chodzi o scene dzwiekowa.
Choc oslony lusterek nie sa najlepszym miejscem.

Troche rezanka i ci sie uda ;-)

powodzenia,

Martti

Kruchy 

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 15:44   

Martti napisał/a:
ale mi udalo je sie zmiescic w trojkatach
lusterek. Kostka od sterowania tez sie zmiescila, tyle, ze nie jest przymocowana na spinke,
a luzno "lata".

Dokladnie, odpinasz kostke ze spinki i przesuwasz ja bardziej w rog i wciskasz ile sie da do dolu, pod boczek. Robi sie wtedy sporo miejsca.

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 19:29   

no dobra chlopaki jak mowicie ze sie da w trojkaty to w przyszly weekend bede walczyl, wloze tez ten filc i jak starczy czasu moze jeszcze cos wyglusze bo mat i filcu mam jeszcze ho ho ho zobaczymy jak to bedzie gralo :)

Martti 

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 20:13   

proponuje, zebys zrobil pierscien np z mdf, tak aby wcisnac w nia tweeter,
mozesz go przykleic do trojkata pod katem, tak by tweetry patrzyly w lusterko wsteczne,
chyba na tym forum http://forum.tuning.info.pl/viewforum.php?f=17 byl opis montazu tweeterow, lacznie z obciagnieciem skora.

powodzenia

Martti

Botanix 

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 22:01   

Cytat:
tak by tweetry patrzyly w lusterko wsteczne,

Rozwiń proszę... bo chyba źle zrozumiałem. Jeśli tweetery będą grały pod kątem lusterka to będą grały słabo.

Markzo 

Rover 75

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 22:38   

Dobryziomie, a ja zaproponuje to:
http://www.forum.vectra-u...ead.php?t=52329

chwile trwa załadowanie zdjęć, nie wiem czy nie trzeba się zarejestrować, ale w połowie 1 strony są foty jak koleś robił mocowania pod tweetery, może się przyda ;)

Pływak 

Rover 200

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 23:04   

Botanix napisał/a:

Rozwiń proszę... bo chyba źle zrozumiałem. Jeśli tweetery będą grały pod kątem lusterka to będą grały słabo.

Też czytałem na kilku forach, że najlepszy efekt dają tweetery w słupkach na wysokości uszu skierowane pod lekkim kątem w kierunku lusterka ile w tym prawdy nie wiem...

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 23:14   

z tym lusterkiem to nie bardzo rozumiem sens... chyba wstawie jednak w te trojkaty. Markzo niestety tzreba sie logowac :(

Botanix 

Wysłany: Wto Cze 23, 2009 00:35   

Cytat:
Też czytałem na kilku forach, że najlepszy efekt dają tweetery w słupkach na wysokości uszu skierowane pod lekkim kątem w kierunku lusterka ile w tym prawdy nie wiem...

Wciąż podtrzymuję to co napisałem wcześniej. Skierowane w lusterko zagrają słabo w porównaniu do skierowania na środek samochodu bądź na kierowcę. Dźwięk będzie przed nami i nie pozwoli to poczuć się nim otoczonym. Najlepiej moim zdaniem skierować je tak jak na obrazku nr 3 z linka poniżej. Wtedy zarówno pasażer jak i kierowca mają dobry odsłuch.

http://grafit.mchtr.pw.ed...a_tweeterow.pdf

Martti 

Wysłany: Wto Cze 23, 2009 16:20   

Skierowanie osi promieniowania tweetera w strone lusterka jest zwykle najlepszym rozwiazaniem brzmieniowym,
oczywiscie traktuj to jako punkt wyjscia.
Wazne, zeby podobalo sie to tobie, a nie ludziom z forum.
Poza tym ustawienie tweetera moze byc rozne w zaleznosci o jego modelu i wlasciwosci.

A co do sceny, ja preferuje jesli jest z przodu, przede mna.
Tak mi sie wydaje najnaturalniej.
Jak siedzisz na koncercie, to kontrabas i drugie skrzypce nie sa za toba.

Ale jeszcze raz powtarzam, to ma sie tobie podobac, nie mi.

pozdrawiam,

Martti

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Sro Cze 24, 2009 09:19   

dzisiaj zdemontuje trójkąty z drzwi i spróbuję tam wkleić tweetery, fajne jest to ze moje tweetery sa na takich obrotowych główkach i maja możliwość skierowania ich w dowolna stronę wiec będę mógł później dostosować sobie dogodne ustawienie :)

PS jej sens obklejać te trójkąty matami filcem lub czymś innym od wewnątrz?

Botanix 

Wysłany: Sro Cze 24, 2009 09:31   

Martti

Cytat:
Skierowanie osi promieniowania tweetera w strone lusterka jest zwykle najlepszym rozwiazaniem brzmieniowym,

Zaprzeczającym przy okazji prawom fizyki... przytocz mi proszę gdzie jest tak napisane i kto tak napisał- zapewne z profesjonalizmem niewiele ma wspólnego. Zapewniam Cię, że nie jest to najlepsze rozwiązanie brzmieniowe bo takie być nie może.

Głośniki mają grać na nas a nie przed nami. Najlepszej jakości kolumny nie dorastają do pięt najlepszej jakości słuchawkom a dlaczego? Bo oprócz kilku innych czynników grają bezpośrednio do naszych uszu i wysokie tony nie gubią się po drodze.

Cytat:

Tu nie o to do końca chodzi. Jeśli skierujesz tweetery tak aby połączyły się na wysokości siedzeń zamiast lusterka to wciąż będziesz miał dźwięk przed sobą. Dużą wadą skierowania na lusterko jest kiepska góra pasma. Wysokie tony ( powyżej 10kH ) są już bardzo kierunkowe, aby słyszeć je w pełni trzeba skierować tweetery w stronę uszu słuchacza. Jak skierujesz na lusterko to sporo góry tracisz bo wysokie pasmo zginie gdzieś po drodze...

Dobryziom

Cytat:
PS jej sens obklejać te trójkąty matami filcem lub czymś innym od wewnątrz?

Dźwięku Ci to w żaden sposób nie poprawi ale te miejsca koło lusterek lubią delikatnie szumieć podczas jazdy, obklejenie może te szumy wyciszyć.

Martti 

Wysłany: Sro Cze 24, 2009 16:12   

Botanix

Cytat:

Cytat:
Zaprzeczającym przy okazji prawom fizyki... przytocz mi proszę gdzie jest tak napisane i kto tak napisał- zapewne z profesjonalizmem niewiele ma wspólnego. Zapewniam Cię, że nie jest to najlepsze rozwiązanie brzmieniowe bo takie być nie może.

Niestety ja sie nie spotkalem sie z naukowym opracowaniem dotyczacym car-audio. Jest FAQ-Nazara i troche informacji zaczerpnietych z for internetowych i rozmow z ludzmi zajmujacymi sie bardziej profesjonalnie montazem car-audio.

Jesli wezmiemy pod uwage rozwazania teoretyczne, to masz racje, jednak wtedy nasz osrodek, czyli auto wraz z jego wszystkimi niedoskonalosciami, roznie nachylonymi scianami odbijajacymi dzwiek, czy w innych miejscach pochlaniajacymi nijak sie ma do osrodka teoretycznego. Zatem fizyka z jej prawami, fizyka, ale praktyka czasem podpowiada co innego, zwlaszcza, ze to czy nam sie cos spodoba, czy nie za bardzo zmierzyc sie nie da. Prawda?
A czy dane ustawienie spodoba sie Einsteinowi, czy Panu Kaziowi, nie oznacza, ze automatycznie spodoba sie nam.

Cytat:
Głośniki mają grać na nas a nie przed nami. Najlepszej jakości kolumny nie dorastają do pięt najlepszej jakości słuchawkom a dlaczego? Bo oprócz kilku innych czynników grają bezpośrednio do naszych uszu i wysokie tony nie gubią się po drodze.

Glosniki grajac na nas - zwykle sa przed nami (wiem o co ci chodzi, ale tu sie czepnalem :razz: ). A do porownania glosnikow i sluchawek - nie do konca sie z toba zgodze. Przeciez w wiekszosci studiow nagraniowych miksowania utworow dokonuje sie z wykorzystaniem wlasnie glosnikow, a nie sluchawek. Dlaczego?
Ja nie preferuje sluchawek, domowe glosniki zapewne tez mam kiepskie, najwazniejsze dla mnie, ze przy zadanej mozliwosci finansowej najladniej graja.

Cytat:
Cytat:

Tu nie o to do końca chodzi. Jeśli skierujesz tweetery tak aby połączyły się na wysokości siedzeń zamiast lusterka to wciąż będziesz miał dźwięk przed sobą. Dużą wadą skierowania na lusterko jest kiepska góra pasma. Wysokie tony ( powyżej 10kH ) są już bardzo kierunkowe, aby słyszeć je w pełni trzeba skierować tweetery w stronę uszu słuchacza. Jak skierujesz na lusterko to sporo góry tracisz bo wysokie pasmo zginie gdzieś po drodze...

W calej tej dyskusji zapomnielismy o wooferach. Siedza sobie biedaczki gdzies nisko, przysloniete nogami (oby zgrabnymi nogami naszych kobiet :mrgreen: ) i nijak sie maja do ustawien tweeterow i zebys nie wiem jak nisko je cial, to i tak bedziesz slyszal skad dobiega dzwiek - beda za daleko od
tweeterow. Zatem szukamy zlotego srodka, nie upieram sie przy swoim zdaniu, przeciez nie mi ma sie to podobac.[/quote]

Mysle, ze zasmiecamy taki postami watek autora, za co przepraszam.

Dobryziom

Ja obkleilem wewnarz gabka, a to dlatego, ze brzeczala mi luzno latajaca wtyczka od sterowania lusterek.

pozdro,
Martti

Botanix 

Wysłany: Sro Cze 24, 2009 17:59   

Masz prawo tak myslec

Odpowiedz do tematu