Wysłany: Nie Sie 09, 2009 11:23 [R75] Wymiana świecy żarowej w webasto
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam wszystkich roverkowiczow po dlugiej przerwie.Mam problem z webasto wiem juz napewno ze padla swieca zarowa .teraz pytanko jaka to swieca chodz mi o jakis symbol i gdie ja moge dostac.Drugie pytanie dotycz wymiany swiecy jak to wykonac czyli jak sie dosstac do swiecy.Nie moge tego znalezc na forum.Dzieki za pomoc
_________________ Wolek
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 08, 2010 19:11, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 09, 2009 11:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
dzieki mam jeszcze jedno pytanko jak fachowo wpisac nazwe swiecy w wyszukiwarce allegro .bo nie wiem czy po czyszczeniu swieca odpali mysle ze jednak jest spalona.
jasne, a świeca - kołek tzw. pełni rolę dwufunkcyjną:
- pracuje jako świeca żarowa
- po zapłonie kontroluje czy jest płomień
Pisano wiele już na ten temat tu na forum, sprawdzić można czy grzeje, ale ze sprawdzeniem czy kontroluje płomień to już jest problem - wymagane są testery
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 21:42
No właśnie.Chyba Marian miał ten problem i z tego co pamiętam,to nawet taki fachowiec nie potrafił tego sprawdzić.
Ponieważ moje webasto nie żyje od kilku miesięcy,postaram się do tego dobrać w najbliższych dniach.Wymyśliłem,że typ świecy podadzą mi w serwisie Webasto,a potem wybiorę najlepszą opcję.Słyszałem że ten gadżet może kosztować ok.120 zeta,a na
allegro bywają sporadycznie.
jaka to swieca chodz mi o jakis symbol i gdie ja moge dostac
Dostać można teoretycznie w serwisach Webasto. Podajesz symbol urządzenia i teoretycznie powinni Ci sprzedać... 'Teoretycznie' bo jakiś rok temu też szukałem świecy i albo nie mieli, albo chcieli sprzedać z całym palnikiem za zaporową kwotę... albo nie miałem szczęścia...
Brt napisał/a:
Marian_K sobie wykonał tester do webasto ...
Prawda to
Wykonałem jeden - sprzedałem , potem drugi - sprzedałem, potem trzeci, potem.... nie chciało mi się już robić i znalazłem w sieci stronę jakiegoś Niemca, który robi gotowe układy testerów, kupiłem, sprawdziłem - wszystko pięknie działa - nie warto dłubać samemu.
Jutro poszperam w garażu to podam stronę tego Niemca - jakby ktoś był zainteresowany.
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Sob Sie 15, 2009 23:56
Marian_K, czy testowałeś to?:
http://www.reslers.de/IBUS/index.html
Anglicy tu opisali swoje doświadczenia z tym interfacem:
http://www.the75andztclub...ghlight=webasto
Opisz co Tobie się udało z tej płytki wyciągnąć.
Mnie zniechęciło to, że z tego co oni pisali nie zawsze się uda jednoznacznie zdiagnozować usterkę. Niestety nie jest to oryginalny tester Webasto.
W każdym razie płytka Reslera jest tańsza od analogicznych (prawdopodobnie) rozwiązań dostępnych (w czasie kiedy mnie to interesowało) na allegro.
Ja znalazłem w art-bizar dwa świeże rocznikowo webasta, uszkodzone i bez sterowników, i zmontowałem z tego jedno działające (do następnego razu), bo
Marian_K napisał/a:
chcieli sprzedać z całym palnikiem za zaporową kwotę
niestety częścią zamienną jest kompletny palnik ze świecą/czujnikiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum