Ja zawsze lałem do w zależności od auta oleje oplowski GM niemieckie około 60 - 70 zł za 4 l dość tanie i moim zdaniem dobre jakościowo nigdy nie miałem problemów z silnikiem teraz leje półsyntetyk tak jak jest zalecany do rover seri 600
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sie 26, 2009 22:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Podczepie sie pod temat, widze bowiem że niektórzy leją do silników serii K syntetyczny olej 5W zamiast standardowego 10W. Nie szkodzi to silnikowi? Jakie sa plusy i minusy? To moze i ja sobie zaleje taki następnym razem. Obecnie mam Castrol 10W40, sinik ma przebieg 180tys KM. Prawdopodobnie tyle właśnie ma, (w tym jakieś 30tys na LPG) - mam jakies rachunki z niemieckich serwisów.
Na razie, ponieważ stan silnika jest mi nieznany (delikatne oznaki HGF albo pozostałości po HGF) wolałem nie kombinować, mimo że jakaś firma zalecała do R416 swój olej 5W30
Czytałem gdzieś że jakiś gość bodajże z castrola twierdził ze oleju w ogole nie powinno sie wymieniać, bo stary smaruje lepiej niz nowy (cząsteczki sadzy itp).
Ciekawe ile w tym prawdy, ale silnik "oprawcy" wydaje sie to potwierdzać.
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 11:21
Mam ~227tyś i przeszedłem na rzadki syntetyk 5W30 lotosa (126zł 4 litry, 36zł /litr). Silnik jeszcze na zimno ładnie się zbiera. Nic nie dymi, wyraźniej jest mu lżej. Odnośnie brania oleju to narazie (2tyś km) nic nie musiałem dolewać, jak dalej będzie to jeszcze zaraportuję.
Rover zaleca niby 10W40, natomiast honda/acura w Stanach do tego samego silnika zaleca 5W30, więc te zalecenia nie wynikają z jakichś skomplikowanych analiz i testów konstruktorów tylko są trochę na oko.
Na stronie firmy Motul po podaniu modelu samochodu wyszło mi żeby zalać 5W30. Dokładnie taki sam jak do Vectry 3.2 V6 brata.
Jak silnik będzie w rozsądnym stanie to następnym razem spróbuje tego Motula
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 18:45
blue827 napisał/a:
Rover zaleca niby 10W40, natomiast honda/acura w Stanach do tego samego silnika zaleca 5W30, więc te zalecenia nie wynikają z jakichś skomplikowanych analiz i testów konstruktorów tylko są trochę na oko.
Wybór lepkości oleju w dużej mierze zależy od temperatury w jakiej silnik pracuje ( chodzi o temp. otoczenia (czytaj powietrza)). Kiedyś były oleje letnie i zimowe później zrobili uniwersalne z podwójnym oznaczeniem (np 10w40) w instrukcjach serwisowych (chyba nawet w RAVE jest taki wykresik.
Jak znajdę to podkleję
[ Dodano: Czw Sie 27, 2009 19:51 ]
może nie z RAVE ale wystarczająco czytelne:
Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 202 Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 18:52
Ja tam ponownie zalałem silnik Castrolem magnatekiem 5w40 wyszedł mnie 140zł z przesyłką z Allegro za 5 litrów (niby z niemiec bo w polsce są tylko 4 litrowe jak zauważyłem
_________________ 1,1 mały ale wariat;-) (2 mandaty za prędkość ;-Di jedna stłuczka (szajse);-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum