Od jakiegoś czasu po włączeniu nawiewu czuję w kabinie smród podobny do zapachu często eksploatowanej szmaty do podłogi, która nie była wyżęta (z pewnością większość z Was kojarzy zapach). Żeby go nie czuć to muszę korzystać z max. otwartych zapachów samochodowych (co i tak nie zapewnia 100% braku jego czucia). Co ciekawe ten odór unosi się tylko przy włączonym nawiewie, jak jest włączona klimatyzacja to nie czuć go wcale. Jak kilkoro z Was wie mam do wymiany wentylator http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=44370, ale nie wiem czy ma to właśnie związek z samym wentylatorem Co to może być i jak się pozbyć tego nieprzyjemnego zapachu?
Pzdr.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 07:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
PopaY, temat smrodu z nawiewów był wałkowany bardzo wiele razy
Trzeba odgrzybić układ i oczywiście wymienić filtr kabinowy. I to jest zupełnie naturalne, że śmierdzi właśnie przy włączonym samym nawiewie, a nie klimatyzacji.
Mam to samo ze śmierdzi szmata Ale śmierdzi tylko jak się włączy na ciepły nadmuch. Przedtem nie miałem klimy i tez śmierdziało, a z nowym parownikiem od klimy bez filtra kabinowego dalje tak śmierdzi
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Pomógł: 17 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Posty: 292 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 09:45
Każdy układ nawiewu prędzej czy później będzie śmierdział, tylko ten z klimatyzacją raczej prędzej. Wymiana filtra, porządne odgrzybienie pomogą na pewno. W przypadku klimy przydaje sie takie coś robić przynajmniej raz w roku.
kasjopea, Chyba faktycznie to sprobojue. Bo teraz zainstalowana klima czy bez parownika klimy to tak samo śmierdzi jak się daje na ciepły nadmuch
Jest nawet w Rzeszowie i tani zabieg
Cytat:
Ozonowanie klimatyzacji
Ozon zabija bakterie, wirusy, grzyby, które rozwijają się w układach klimatyzacji samochodowej. Nieoczyszczane klimatyzacje powodują niekorzystne skutki dla zdrowia i samopoczucia kierowcy. Ozonowanie pomaga pozbyć się uciążliwego zapachu z wnętrza pojazdu i układu wentylacji. Polecane dla osób pragnących sprzedać/kupić pojazd, w którym były palone papierosy lub palących chcących odświeżyć swój samochód.
W Auto-Res Rzeszów ozonowanie klimatyzacji samochodowej kosztuje tylko 40 zł (cena promocyjna!).
[ Dodano: Pią Wrz 11, 2009 10:56 ]
Tylko dlugi zabieg krucze To musi trwac co najmniej 45 min. I nie powiedziane, że za pierwszym razem pomoże jeśli auto było "zapuszczone"
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum