Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 20:48 [Freelander] Kit komputer pokładowy
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
witam, wynalazłem na necie coś takiego: http://nestor19.webd.pl/s...products_id=162 (oczywiście nie w tak tandetnej obudowie hehe) zastanawiam się czy nada się to do mojego silniczka rovera. Jest to projekt z elektroniki praktycznej, jego autorem jest osoba sprzedająca go.
znalazłem opisy odnośnie diesli: "Jest potwierdzony przypadek zamontowania komputerka w DIESLU z mechaniczna pompą i mechanicznymi wtryskiwaczami.
Jest to silniki TDI w Audi. Warunkiem jest aby pompa nie miała gazu "na lince" tylko ma miec elektroniczne sterowanie, w takim układzie według jednego z kolegów wszystko działa" oraz: "Jest potwierdzony przypadek zamontowania komputerka w DIESLU z mechaniczna pompą i mechanicznymi wtryskiwaczami.
Jest to silniki TDI w Audi. Warunkiem jest aby pompa nie miała gazu "na lince" tylko ma miec elektroniczne sterowanie, w takim układzie według jednego z kolegów" i: "podłączyłem do audi a3 1.9 tdi z pompąsterowaną elektronicznie inpulsy wziołem z solenoidy regulującego dawke paliwa i diała znakomicie " I teraz pytanie czy to coś będzie chciało w ogóle współpracować z moim silniczkiem?. Nie wiem jak by to współgrało w wtryskami i pompą wtryskową. reszta to pikuś bo podłącza się między innymi czujnik położenia w skrzyni.
_________________ Nie gore-tex, a chęć szczera, zrobi z Ciebie globtrotera!
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 19, 2010 21:10, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 20:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ja bym chciał taki ze spalaniem chwilowym i średnim żeby pokazywał ile paliwa zostało i ile na nim jeszcze przejadę. Szukałem za pomocą szukajki i nie znalazłem żadnego tematu może dlatego że temat był board computer a ja szukałem wpisując po polsku
_________________ Nie gore-tex, a chęć szczera, zrobi z Ciebie globtrotera!
PS. mógłby to trochę taniej robic to bym wziął też
Moim zdaniem to jest cenowo w miarę ok. Sam LCD kosztuje juz 40-50zl Znalazłem wiele innych gości co takie rzeczy budują ale o wiele drożnej jeden mowil ze z 300zl a inny nawet chciał 500
Wiec kolega Tads najtańszy był
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
cena takiego wyświetlacza w elektronicznym zaczyna sie od 15zl a 40zl to wyniosą CIe wszystkie podzespoły w sumie...
jedyny minus że musisz mieć programatordo procków atmela albo bawić sie w "one wire" zaprogramowanie tego to juz gimnazjalista sobie poradzi znający podstawy pascala czy basica...
kiedyś bawiłem sie atmelami ale troche bardziej zaawansowanie a dla tych co nie chcą tracić kasy a chcą sie czegoś nauczyć to polecam poszukać pdf w sieci " mikroprocesorowa ośla łączka" bardzo dobry poradnik napisany łopatologicznie krok po kroku co i jak sie robi!!!!
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
proszę cenny od takie 2x16ida od 25zl a zaelzy jeszcze jaki kolor
Jakis moze jedno liniowy bez podświetlenia sie może i zgodze ze kosztuje 15zl, a ja nic tańszego niz TMe nie znam mój sklep elektroniczny w Rzeszowie mam porównywalne cenny.
ok reszta podzespołów to moze max 20-30zl
Myslalem juz tez sam budować takie cos ale jak sobie przemyslalem ile czasu bym musiał spędzić to lutowacz i potem jeszcze programować to wole już zapłacić te 130zl i mieć spokojna głowę
Kolego z Szwajcarii w niemieckim forum to tez budował tylko bardziej zaawansowany i same elementy kosztowały go 30€ i sam mówił ze najdroższy element to jest LCD Czas lutowania mu zajęło ponad 8godz non-stop a potem mu drugie tyle zajęło to zaprogramować. A koleś pracuje w tym zawodzie wiec ja dlatego podziękowałem.
I fakt faktem fajna sprawa zrobic to samemu oraz ciekawa dziedzina µ-urządzenia ale jak gdzie sie jakis błąd zrobi i potem szukać co nie działa to ja wiem już jak to wygląda z mojego projektu termometr ktory do dziś nie działa
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum