Wysłany: Pią Lis 27, 2009 15:14 [R 416 Si `96] Podłączenie radia
[R 416Si] Czy może ktoś opisać jak podłączyć radio do roverka 416 Si, mianowicie, jaki kabelek zgodnie z kolorem do czego służy. U mnie czerwony to (zero), biały - 12v stałe, żółty - 12v po przekręceniu klucza w stacyjce a na czarnym NIC. Problem polega na tym, że jak włączam światła, to na zerowym przewodzie mam napięcie i rado gaśnie.
Ostatnio zmieniony przez tolkmen Pią Lis 27, 2009 15:43, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 15:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 21:24
Czerwony to na pewno nie "zero" - "0" czyli masa to właśnie czarny.
Kolory winny być następujące
czarny - masa
czerwony/czarny pasek - +12V podświetlenie
żółty/pomarańczowy - +12V za stacyjką
biały/niebieski - +12 stały
niebieski/żółty i szary/biały - gł lewy tył
niebieski/zielony i szary/czarny - gł lewy przód
czerwony/zielony i brązowy/czarny - gł prawy przód
brązowy/biały i czerwony/żółty - gł prawy tył
Oczywiście kolory podane dla kabelków w instalacji samochodu.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Dzięki za rady. Wszystko jest już ok. Podłączyłem do żółtego i białego. Po włożeniu anteny okazało się że jest i zero. "darek_wp" ma racje. Tylko moje radyjko nie potrzebuje podłączenia przewodu czerwonego - podświetlenie jest.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Nie Lis 29, 2009 23:51
tolkmen napisał/a:
Dzięki za rady. Wszystko jest już ok. Podłączyłem do żółtego i białego. Po włożeniu anteny okazało się że jest i zero. "darek_wp" ma racje. Tylko moje radyjko nie potrzebuje podłączenia przewodu czerwonego - podświetlenie jest.
Jeśli mialeś np. odzięte przez kogoś kostki i podłączasz od nowa, to podłącz wszystko zgodnie ze standardem ISO, oszczedzisz sobie później problemów przy ewentualnej zmianie radia na takie z "bajerami" typu: dimmer, albo wyłaczanie z kluczyka...
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum