Wysłany: Nie Gru 13, 2009 17:08 [R620] Nie chce odpalić - nie dostaje paliwa
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam,
problem pojawił się po raz 3 - za każdym razem jest gorzej. Auto nie chce odpalić, a jak już zaskoczy, to dymi, nie wchodzi na wysokie obroty i zaraz gaśnie. W tym czasie greuszka od ręcznego pompowania paliwa robi się wklęsła i dopiero po ok godzinie wszystko wraca do normy i auto normalnie zapala.
w czym tkwi problem?
z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lut 07, 2011 23:55, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 17:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 11:04
...skoro piszesz, że gruszka robi się wklęsła, gdzieś masz przytkany, zasyfiony układ paliwowy, nieciekawa robota na tą porę, ale zacznij sprawdzać, czyścić układ od strony zbiornika paliwa w stronę filtra, może trzeba przy okazji filtr przed zimą wymienić.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 23:04
tal009 napisał/a:
nie nie panowie, mowie wam ze to filr, mi tez gruszke zciskalo, niech wymieni filr i mowie wam bedzie dobrze, a po 2 to nie jest duzy koszt (20zl)
Oj, no filtr i owszem, bardzo prawdopodobne, ale tak samo może być to wina zaworka gruszki. A koszt to nie 20, ale około 40 zł w gwoli ścisłości. Warto też najpierw spuścić dolnym korkiem zawartość owego filtra, oczywiście po dobrym rozgrzaniu silnika.
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 12:45
temat równiez przerabiałem we włąsnym roverku tez zaciskało mi gruszke (choc nowy był filtr paliwa) .jesli filter masz nowy proponuje sprawdzic najpierw gruszke zakładajac na nia 2 przewody i dajac paliwo np z jakiejs banki i jesli bedzie pompowała to powinna od razu puszczac po nacisnieciu jej .jesli bedzie wolno wracac do swojego odpowiedniego kształu to bedzie oznaczało na nia (moze byc w srodku zasyfiona tak było w przypadku mojej) bowiem da sie ja rozebrac i przeczysc
potem kolejna czynnascia jaka robiłem to przedmuchałem przewod paliwowy idacy z baku (niestety siła ludzkich pluc niedałem rady wiec musiałem posłuzyc sie kompresorem jesli juz dawało sie potem dmuchac to oznaczało ze jest ok)
sadze ze mam zapchany bak tzn jest w nim duzo syfu i przez to paliwo nie idzie , dodatkowo załozyłem sobie na przewod taki dodaktowy filterek paliwa (koszt ok 15zl) z taka siatka i on wiekszosc brudów zbiera i jak sie zapcha to silnik stanie ale woże w zapasie jeszcze jeden wiec w razie czego sciagam przewod i zakładam nowego i odpala bezproblemu.
Dzięki za odpowiedzi, myślałem, że to filtr, po wymianie rzeczywiście było wszystko ok, ale dziś auto stanęło, silnik łapał po odpaleniu wysokie obroty, a potem dławił się przy 2-3 tys, ale nie gasł...
czy to może być przepływomierz? auto po odpaleniu przez 5 sek dymiło na czarno, potem gdy się dławił leciał biało-siwy dym
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Nie Gru 20, 2009 17:25
lookacz napisał/a:
czy to może być przepływomierz? auto po odpaleniu przez 5 sek dymiło na czarno, potem gdy się dławił leciał biało-siwy dym
mi sie wydaje ze to wina przetratych gdzies przewodow od pompy (bynajmniej miałem taki przypadek kiedys jak jadac nadle zaczał słabnac ,z tyłu w lusterku chumura czarnego dymu i zdechl (na szczescie w bagazniku woze pare przybornków wiec szybko sobie z tym poradziłęm)
[ Dodano: Nie Gru 20, 2009 17:25 ]
a i co do twojego niedomagania czy autka czasem nie nocuje pod gołym niebie ?
nie wiem ja u ciebie panuje temperatura bo u mnie ostatnio -15 C w cieniu wiec nie za ciekawie .A oraz sprawdziłbym na innym paliwie
autko stoi pod chmurką, do paliwa dolany uszlachetniacz, paliwo to diesel ten droższy ze statoila, ale pierwszy raz tam tankowałem i nie wiem jak z jakością
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum