Witam.
W moim roverku na letnich oponach chciałem spróbować zachamować ostro na śniegu, mam 15" aluski i letnie opony, zamiast zahamować pedał zaczęło mi cofać i jakby tryby w abs tak chrukotały coś dźwięk jak czasm niechce wejść np. wsetczny? TO normalne czy po prostu wina zjebanego abs?>
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 11:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 11:56
No a myślisz że dlaczego niektórzy odłączają ABS? Prawda jest taka, że generalnie ABS wydłuża drogę hamowania, zapobiegając całkowitemu zablokowaniu kół, a tym samym ewentualnemu poślizgowi i braku kontroli nad jadącym w poślizgu autem (skręcając kołami które są zablokowne np na lodzie i tak auto nie zareaguje). Także ostrożnie z tym ostrym chamowaniem z ABS-em w trakcie zimy bo można skończyć na czyjejś . Chociaż zima generalnie bez ABS też trzeba uważać . Poza tym biegiem po zimówki leć
Cóż, wiadomości nie są zbyt dobre (aż nie chce myśleć co by było gdybyście kciuków nie trzymali!).
Niestety uszczelka była cała - prawdopodobnie pęknięta jest głowica. Operacja więc nieco się wydłuży.
W warsztacie powiedzieli ze niedawno mieli roverka z tym samym problemem.
W załącznikach edukacyjnie wnętrze mojego silnika
Ostatnio zmieniony przez sobrus Wto Gru 15, 2009 17:51, w całości zmieniany 1 raz
hmm rzeczywiście ... całkiem nie gdzie ja mam oczy.
Zaraz coś zrobie z tym postem, jak sie nie uda to moderator sie przyda
A chrobotanie ABS to oczywiście norma
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 18:19
sobrus, nie usuniesz bo pojawił się następny.
Jakby czapaja, usunął swój to może wtedy by się udało usunąć Twój ale najpierw spróbuj usunąć ten nad moim jak bym usunął swojego.
Takie moje podejrzenia...
Jak nie zatrybi to skopiuj swojego posta z tymi fotkami i wklej we właściwe miejsce...
o a myślisz że dlaczego niektórzy odłączają ABS? Prawda jest taka, że generalnie ABS wydłuża drogę hamowania, zapobiegając całkowitemu zablokowaniu kół, a tym samym ewentualnemu poślizgowi i braku kontroli nad jadącym w poślizgu autem (skręcając kołami które są zablokowne np na lodzie i tak auto nie zareaguje). Także ostrożnie z tym ostrym chamowaniem z ABS-em w trakcie zimy bo można skończyć na czyjejś . Chociaż zima generalnie bez ABS też trzeba uważać . Poza tym biegiem po zimówki leć
Pozdrawiam
tak ABS zwieksza droge hamowania na sliskiej nawierzchni. Nie zgodze sie jednak do konca gdyz na suchym badz tez morym asfalcie on jednak ta droge skraca ... chociaz w zimie tez sie przydaje, bo niektorzy i tak odruchowo kreca kierownica zeby ucicec przed przeszkoda
Jak sie ma ABS to trzeba mieć dobre opony. Może i paradoks, ale tak jest.
Powinien się właczac tylko w sytuacjach awaryjnego gwałtownego hamowania a nie z byle powodu, bo opona się ślizga.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 19:37
magneto napisał/a:
Ja słyszę
Dlatego słychać w kołach działanie ABSu, to tam właśnie on ma działać. Słychać wielokrotne zaciskanie się klocków na tarczy. Może być też słychać z pod maski wycie silniczka pompy ABSu
Kot napisał/a:
tak ABS zwieksza droge hamowania na sliskiej nawierzchni. Nie zgodze sie jednak do konca gdyz na suchym badz tez morym asfalcie on jednak ta droge skraca ...
Dokładnie tak. Abs zwiększa też drogę hamowania na żwirze i sypkim piachu.
Ale za to auto daje się starować.
bociannielot napisał/a:
No a myślisz że dlaczego niektórzy odłączają ABS?
Dla mnie to skrajna głupota i debilizm...
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 10:23
sobrus napisał/a:
Jak sie ma ABS to trzeba mieć dobre opony.
Cos w tym jest, na letnich prawie sie nie zalaczal(nowki opony), a na zimowkach (uzywane juz byly z autem, dwie tylko zmienilem, ale tez na uzywki - to na ten sezon tylko) i zalącza sie nawet wtedy gdy nie powinno byc problemu(jakiś znawca nie jestem, ale troche juz przejzdzilo sie zima .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum