Win 32 Wyjąłem wał i okazało się , że krzyżak na przednim wale nie jest w jednej lini z pozostałymi krzyżakami tak jak na rysunku . Dodatkowo krzyżak przy dyfrze ma lekki luz /wymieniam / a najgorsze na sprzęgle wiskozowym tłumik drgań / nie wiem czy dobrze nazwałem / jest lużny tzn. guma nie trzyma się blachy . Na razie nie znalazłem samego tłumika , wszędzie sprzedają z wiskozą w komplecie . W cię żarowych wywalali ten tłumik i chodziło to bez . Co o tym myślisz ?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 20:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
win32 [Usunięty]
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 21:00
Bez tłumika bym nie ryzykował. Ewentualne wibracje przejdą ci na budę, zniszczą łożyska w podporach , a w najgorszym wypadku przeniesie się na VCU/ Dyfer.
Krzyżaki wymień , złóż tak żeby po obydwu stronach były równe odstępy od 'uszu' wału.
Tłumik (dokładnie to jest "tłumik drgań skrętnych sprzęgła wiskotycznego") jest do kupienia. Były dwa rozmiary 150mm i 175mm . Podejrzewam że masz 150 mm był bardziej powszechny.
Numer części masz DA2352 - koszt ok 500 zł z wysyłką
polecamLand Serwis z Wieliczki mają to na miejscu . Na ich częściach wyremontowałem swoje auto i nie mam zastrzeżeń.
Masz do rozebrania właściwie całe przeniesienie napędu, więc sprawdź jeszcze raz podpory, łożyska i wszystkie uszczelniacze żebyś dwa razy tego nie robił.
możesz jeździć bez tego tłumika, u mnie tez to strzeliło i wymieniłem, kupiłem tutaj, dawałem 750zł bo wtedy akurat euro wysoko stało. Tyle że z wymianą tego nie jest tak prosto. Najpierw oczywiście musisz zdjąć wał, później zbić z niego podporę wału (duże prawdopodobieństwo że przy zbijaniu rozwali się łożysko w podporze) no i przy zbijaniu 9zależy jak bardzo zapieczone) mona uszkodzić samą wiskozę, znam przypadek gdzie gościowi zbijali podporę i mu wisko rozwalili, a to już duży ból.
_________________ Nie gore-tex, a chęć szczera, zrobi z Ciebie globtrotera!
win32, win32, witam, jestem nowy na Tym forum, mam problem. Czytajac Pana odpowiedxi stwierdzam iz jest Pan osoba która może mi pomóc. Posiadam freelandera 99 1.8 i musze wymienic w nim podpory wału, nie wiem od czego zacząć, proszę o wsakzówki, najlepiej krok po kroku jak dla blondynki, z góry dziękuje, prosze o szybką odpowiedz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum