Forum Klubu ROVERki.pl :: [Freelander] Pytanie o opony
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Freelander] Pytanie o opony
Autor Wiadomość
win32
[Usunięty]

Wysłany: Sob Gru 26, 2009 13:14   

Teraz jest taki dziwny trend przerabiabiania suva/terenówki na auto do miejskiego lansu na cienkiej oponie.

Ja jestem miłośnikiem agresywnych opon z dużym bieżnikiem (oczywiście mieszczących się w charakterystyce producenta), w mieście nie specjalnie mi wadzą - bo to auto nie jest do sprintu z pod świateł, a poza mogę jechać praktycznie gdzie chce, jeżeli koło ciągnie to jest dobrze :twisted:

Teraz w zimie na śniegu / błocku pośniegowym też mnie ATRki nie zawiodły :)

Co do zawieszenia to w aucie z wysokim środkiem ciężkości to podstawa. Warto też zwrócić uwagę na tuleje przedniego stabilizatora :D

SPAMU¦

Wysłany: Sob Gru 26, 2009 13:14   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Aadamus 

Land Rover Freelander

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 15:45   

Szerokość to podstawa:) bo i autko zyskało dużo poważniejszego wyglądu:) jak będę miał chwile to pstrykne fotki i dodam do tematu:)

[ Dodano: Nie Gru 27, 2009 15:45 ]
Oto i obiecane zdjęcia:)

Legion1349 

Land Rover Freelander

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 18:35   

właśnie teoria szerokość to podstawa jest jak najbardziej stosowana przez miejskich lanserów golfo/civico podobnych, gdzie tam freel na laciach 235. Dla mnie jak dla kolegi Win32 opony/koła w suvach powinny być bardziej agresywne niż w pseudo tuningowych golfikach od tatusia :)

win32
[Usunięty]

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 19:01   

235 może być, ale na jakimś sensownym profilu 65/70 , a nie 45:P. . IMO dobre optimum to 215/225 na 16 Calach.

Coś kolego sobie płytki bieżniczek wybrałeś :wink:

Aadamus 

Land Rover Freelander

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 20:28   

Wybrałem raczej bieżnik miejski bo bardzo dużo kilometrów robię po asfalcie:) Moim Freelanderem byłem już w Polsce(mieszkam na północy Szkocji) co dało przez 2 tygodnie 5 tys kilometrów:)

I tu masz racje szukałem opon które zapewnią nieco lepszą przyczepność ale jednocześnie będą miały duży balon by nie uszkodzić felgi, zawieszenia i by nie martwić się o krawężniki:) bo dla mnie też nie ma sensu zakładanie do Freelandera opon 255/45/17 lub też festyniarskich 19-tek z oponkami o szerokości do 275/30 bo i takie w Szkocji widać:) bo to jest dopiero obciach:)

win32
[Usunięty]

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 21:13   

W tej kwestii powiem Ci że oponka ATR sprawdza się w mieście bardzo fajnie. Np ostatnio podczas obfitych opadów śniegu, autem z grubym bieżnikiem jeździło się dużo fajniej niż na zimówkach (moje atry są M+S) , tak samo na pośniegowym błocku.
Jechał dokładnie tam gdzie chciałem, problemów z ruszaniem żadnych, z hamowaniem też.

Tak się przytrafiło że moim autem jechał też Ojciec który na co dzień jeździ Golfem kombi na zimówkach - i też twierdzi że dużo pewniej.

Aadamus 

Land Rover Freelander

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 21:37   

To moje pierwsze auto 4x4 wybrane z powodu dostępności części tutaj, ale już po pierwszych dniach po zakupie zakochałem się w tym aucie:) teraz w zimę jestem naprawdę zdumiony różnicą:) o dziwo w tym roku nawet w Szkocji zima dała nam się we znaki i dopiero teraz zauważył jak wspaniale jest mieć napęd 4x4:)

Freelander jest tak prosty w budowie i tak prosty w naprawach, że wszystko robię sam:) bo uwierz mi że koszty mechaników w UK są astronomiczne:D
np. koszt wymiany uszczelki pod głowicą 450 - 550 funtów + części
mi wyszło 10 godzin pracy + 180 funtów na części, klucze, oleje, filtry i planowanie głowicy

win32
[Usunięty]

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 22:45   

Prawdą jest że autko jest dość proste w budowie, sporo można zrobić samemu. A posiadając serwisówkę jeszcze więcej :D .

Zadbany , serwisowany na dobrych częściach będzie dbał o właściciela :mrgreen:

btw:

:mrgreen:

Aadamus 

Land Rover Freelander

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 23:10   

Właśnie mam pełną serwisówkę:) a do głowicy znalazłem ilustrowaną instrukcję na necie:)

Legion1349 

Land Rover Freelander

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 16:50   

Win32te świecidełka w zderzaku to są światła do jazdy dziennej czy przeciwmgłówki? Miałeś je już zamontowane przy zakupie auta czy sam montowałeś?

win32
[Usunięty]

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 17:50   

Seryjne przeciwmgielne. Były jak kupiłem :) . Ale da się też dość łatwo zamontować samemu jak nie masz.

Legion1349 

Land Rover Freelander

Wysłany: Wto Gru 29, 2009 16:49   

nie mam ale nie dam za taki badziew tyle kasy ile podają w sklepie (badziew dlatego że wiem jakie są koszty produkcji takiego zestawu a sprzedają to około 200-300 razy drożej i to mnie boli:P) ale jak by były w dobrej cenie to bardzo chętnie bym sobie takie sprawił.

Odpowiedz do tematu