Wysłany: Czw Gru 03, 2009 23:05
Wg mnie te aluramki z allegro są troszke za wysokie i zdecydowanie mają za dużo otworów na śruby (przecież nikt na tym wieszać się nie będzie) co psuje linię ramki.
Więc ja postanowiłem zrobić po swojemu ... może szału nie ma, ale wygląda niekiepsko.
Ostatnio zmieniony przez Brt Pią Gru 04, 2009 10:07, w całości zmieniany 1 raz
Najlepiej, jakby w ogole nie miały widocznych śrubek - np. skręcane od środka konsoli. Poza tym fr0sch, sądzę że Twoja jest trochę za płaska, ale najważniejsze, że Tobie się podoba i że sam robiłeś, bo zawsze jak coś fajnego jest się w stanie zrobić do swojego auta, to jest super sprawa
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Moja propozycja na chromowaną ramkę na mieszku zmiany biegów.
Wykonana z listwy krawędziowej.
Co prawda ja to zrobiłem w R400, ale w R200 pewnie też to można zrobić.
tronsek, Bardzo dobry pomysł! Rozumiem że chodzi o cos takiego: http://www.allegro.pl/ite...m_rolka_4m.html - o takim przekroju czy mniejsza? Powiedz jeszcze czy radziłeś sobie jakoś z łączeniem, czy zostawiłeś je widoczne?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Użyłem listwy rantowej o rozmiarze 6x8mm.
Mniej więcej takiej:
http://www.allegro.pl/ite...tylko_26zl.html
Moim zdaniem nie ma sensu dawać większej, gdyż chodzi tylko o podkreślenie mieszka.
Łączenie zostawiłem widoczne. Od strony tyłu. I tak nie rzuca się ono w oczy. Najważniejsze, aby dokładnie dograć długość listwy.
Jak będzie potrzeba, to służę wskazówkami jak to wykonać.
Witam.
Parę praktycznych wskazówek.
Aby założyć tę listwę, należy zdemontować mieszek. U mnie jest to o tyle proste, że mieszek mam od anglika i jest on przyklejony na taśmę dwustronną więc nie muszę rozbierać konsoli.
Odkręcamy plastik od skórzenego mieszka
Na początek odmierzamy potrzebną długość i dodajemy jakieś 5cm naddatku, starając się, aby z jednej strony uciąć taśmę jak najrówniej. Wtedy miejsce styku będzie bardziej niewidoczne.
Nastęnie zaczynamy nakładać taśmę krawędziową na rant otworu. Najlepiej będzie jak zaczniemy od tyłu wtedy łączenie nie rzuca się tak w oczy.
Najgorzej jest na zaokrągleniach, gdyż mają one stosunkowo niewielkie promienie i ciężko jest ułożyć listwę.
Poradziłem sobie w ten sposób, że nacinałem jedną stronę taśmy (od wewnątrz) na długości większej niż długość promienia. Wtedy lepiej taśma się układa. I tak robimy na czterech promieniach
Gdy dojdziemy do końca najważniejsze jest aby znowu bardzo równo dociąć koniec listwy, aby idelnie zgrała się z początkiem. Ja to robiłem metodą prób i błędów. Pomalutku, po milimetrze, aż trafiłem.
Na koniec trzeba zwrócić uwagę na to, że po założeniu listwy otwór w plastiku się zmniejszył i założenie plastiku na mieszek jest trochę kłopotliwe. Z obawy aby go nie złamać skręciłem go delikatnie, tylko aby się trzymał.
Mówiąc szczerze, wyszło mi to dopiero za drugim razem. Pierwszą listwę zepsułem.
Mam nadzieje że te wskazówki będą pomocne.
Pozdrawiam i powodzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum