Mam do was pytanie kupilem opony zimowe maja oznaczenie M+S co to dokladnie oznacza ? Czy sa to opony typowo zimowe czy takie caloroczne. Wyczytalel ze to oznaczenie to tyczy sie opon blotno sniegowych a typo zimowe do tego oznaczenia maja jeszcze znaczek sniezynki a moje nie maja tego znaczka ani nigdzie nie jest napisane winter. Czy to oznaczenie bez zadnego znaczka sniezynki to jest oznaczenie opon typopwo zimowych czy takich raczej calorocznych ktorych mozna uzywac zima . Wiem ze opony jak maja takie oznaczenie to sa dopuszczane ze zima mozna je uzywac , i jak jest nakaz stosowania w roznych krajach opon zimowych to one spelniaja takie wymogi. Proszer pomozcie rozwiazac moj problem.
_________________ Rover 416si 96r.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 13:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Opony dzielimy na letnie i zimowe, oznaczane często M+S czyli błotno-śniegowe (z ang.: mud & snow). Różnią się one między sobą budową bieżnika i miękkością mieszanki gumowej.
źródło wikipedia
_________________ Pozdrawiam Kozik
Ostatnio zmieniony przez Kozik Pią Sty 15, 2010 13:27, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 209 Skąd: nowa sol
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 14:19
No wlasnie tego nie wiem bo te oznaczeniua sa na oponach typowo zimowych tylko zdaje mi sie ze tam jest dopisane winter lub jest znak sniezynki a na wielosezonowych nie jest napisane winter ani nie ma znaczka sniegu. Juz sam nie wiem jakie to sa opony szukam czytam i nie moge tego rozwiazac . dobrze ze na nich mozna jezdzic w tych krajach gdzie sa zimowki wymagane . To sprawa dalej nie rozwiazana juz mam metlik w glowie siedze szukam i nie moge znalezc jednoznacznej odpoiedzi.
producenci sobie różne znaczki maluja na oponach .... na początku M+S było tylko na zimowych .. możę z racji nadużywania tego oznaczenia wprowadzono dodatkowe ... oznaczenia typu ta śnieżynka ...
M+S jest na wielosezonowych , dodatkowo najnowsza generacja GoodYear Vector (4 Seasons) ma śnieżkę tak jak typowe zimówki.
A czy M+S jest na zimówkach - pewnie też.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 209 Skąd: nowa sol
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 14:37
To ze znaczkiem sniezynki jest wielosezonowa? nie moge tego pojac z takim znaczkiem to typowa zimowka a bez tego znaczku to pewnie wielosezonowka tak ja to rozumuje z tego co wyczytalem. A jakie oznaczenie ma opona uniwersalna?
producenci sobie różne znaczki maluja na oponach .... na początku M+S było tylko na zimowych .. możę z racji nadużywania tego oznaczenia wprowadzono dodatkowe ... oznaczenia typu ta śnieżynka ...
No wlasnie balagan teraz jest, M+S jest na zimowkach, wielosezonowkach i w przypadku terenowek i SUV-ow na NIE zimowych oponach do jazdy w terenie i zwyklych o podwyzszonych zdolnosciach terenowych. Tu maja sie prawo znalezc. Poza tym M+S mozna znalezc na wiekszosci badziewnych chinopochodnych oponach typowo letnich, oni drukuja wszystko na oponach tak na wszelki wypadek .
tomi78,
Ja miałenm na R75 pneumanty. Też M+S. Też miałem wątpliwości, czy to zimowe wyłącznie, czy zimowo-letnie, ale kolega - który, jak się okazało, pracował w składzie opon - zapewnił mnie, że toto zimowe jest.
A pneumanty... Cóż. Przyzwoite niemieckie gumy. Sporo im brakuje do continentali czy dunlopów, ale w styczniu lepsza zimówka kormorana niż letnia michelinka.
_________________ Był 75 CDT tourer, potem 75 CDTi limuzyna, potem Mazda Premacy DiTD, a teraz oldschool = R45 sedan iTD...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum