witajcie,
skoro za oknem cały czas ujemne temperatury, a mam chwile wolnego postanowiłem sobie założyć ogrzewane lusterka. Moje fabrycznie są manualne i nie maja takowej funkcji podgrzewania.
na allegro znalazłem takie maty grzewcze na 12V w cenie 5,50 za sztukę. Wystarczy przykleić do tylnej strony lusterka. Sprawa generalnie banalna
ale mam pytanie do instalacji elektrycznej. chciałbym zrobić tak, żeby podgrzewanie lusterek włączyło się automatycznie z podgrzewaniem tylnej szyby.
Gdzie muszę się wlutować? czy mógłby mi ktoś łopatologicznie to wytłumaczyć? może gdzieś koło włącznika można? kabelek mogę podciągnąć tam. Jeden kabel ma iść na 12V a drugi do masy.
przeglądałem już schematy, ale ni huhu się na tym nie znam...a jak ktoś mi napisze w którym miejscu i który kabelek to będę wdzięczny tak prosto
pzodrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 22:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Rozumiem, że przewody od lusterek ciągniesz sobie sam.
Przewodami idziesz z lusterek do przełącznika od tylnej szyby przez deskę(np przyklejając/przyczepiając do śrub wewnątrz jej) albo za wykładziną.
Wyciągasz go i wyciągasz tamtędy kabelki(4, 2 z lewej i 2 z prawej).
Musisz zidentyfikować który kabel to+ ,a który masa, przeciąć go i skręcić odpowiednie kabelki ze sobą.
Najlepiej jakbyś miał miernik i przy wyjętym włączniku sprawdzał na których przewodach jest napięcie dopiero po włączeniu grzania.
Ja w swoim mam seryjnie uruchamiane po przekręceniu kluczyka i będe to przerabiał pod osobny włącznik, ale dopiero jak będzie cieplej.
_________________ Lubisz jeździć?To jeździj, ale rób to tak aby inni też mogli czerpać przyjemność z
jazdy.
nie do przełącznika , przełącznik uruchamia przekaźnik tylnej szyby. Plus trzeba podebrać ze styków przekaźnika jak już. Najlepiej podłącz pod zasilanie zapalniczki i będzie jak w oryginale po przekręceniu kluczyka, te maty są takie że wraz ze wzrostem temperatury wzrasta opór i pobierają mniej prądu czyli są przystosowane do pracy ciągłej. a wierz mi że grzanie cały czas się przydaje
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
bardzo mozliwe, ale jakoś nie widzę większj różnicy.dlaczego tak a nie inaczej
różnica polega na tym ze styki przełącznika jak zostaną obciążone lustrami to się spalą
MG TF 160 srebrny pocisk
sknerko, pewnie masz rację.
Ja elektrykiem nie jestem tylko informatykiem
_________________ Lubisz jeździć?To jeździj, ale rób to tak aby inni też mogli czerpać przyjemność z
jazdy.
hvil [Usunięty]
Wysłany: Sob Sty 16, 2010 11:34
hmm panowie czy azde 75 ma grzane lusterka?? mam 75 2003 rok, raczej w miare bogata wersja elektryka na 4 szyby, dwustrefowa klima, skora, el siedzenia tylko ze mi koledzy na forum pisali ze lusterka powinne byc cieple to znacyz ze grzeja u mnie sa zimne, jak sprawdzic co dokladnie ma moj roverek z fabryki? Moze jakos po winie sie da? i czy moze byc ze niema grzanych?
wszystkie R75 maja grzane lustra. Odchyl szkło maksymalnie na zewnątrz i powinno być widać dwa kable na konektorach przyklejonych do lustra od spodu
[ Dodano: Sob Sty 16, 2010 14:23 ]
moje sa ciepłe może ci zdechły mi zdechło jedno w R200
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum