Wysłany: Nie Lut 14, 2010 12:13 [R420 sDi 98] uzupelnienie płynu w chłodnicy PILNE!
witam.
ostatnio poradziliscie mi zeby sprawdzic plyn w chlodnicy - rzeczywiscie jest go za malo ale jak chcialem odkrecic wieko i dolac to przeczytalem napis ze przed odkreceniem trzeba przeczytac instrukcje a ja takiej nie mam.... co w takim razie musze wiedziec przy dolewaniu tego plynu i czy po dolaniu moje ogrzewanie od razu bedzie normalnie dzialac?
dzieki!
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 12:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 12:47
Nie wiem o jaką instrukcje chodzi ale przy dolewaniu płynu należy pamiętać by jego kolor był taki sam. Myślę że ogrzewanie powinno sie poprawić.
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
w tej chwili jakieś 90% płynów na rynku jest mieszalna ze wszystkimi kolorami. Ja osobiście nie lałbym najtanszego plynu jakiego znajde. Borygo akurat nie mieszalny chyba, K2 bardzo dobry płyn -37C mieszalny ze wszystkim i nie drogi bo około 25zł.
Pamietaj również o odpowietrzeniu układu jak to zrobić jest technicznym FAQ. Jak nie odpowietrzysz dobrze układu to potem mogą wychodzić różne szopki.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
nie pierwszy raz, ostatnio napisałeś że w dieslu jest lambda choć pewnie miałeś na myśli 2 litrowego benzyniaka
artokolos, płynu według instrukcji powinno być na zimnym silniku do znaku "max" na zbiorniczku
CO sie rozumie przez "nie mieszalny" ? Bo zważyć nam się to nie zważy przeczieć - co sie stanie jak zmieszamy 2 płyny chłodnicze ,którycj nie powinniśmy ?
Samo odpowietrzenie diesla jest proste- zalać odpalić nagrzać do otwarcia termostatu i dolać
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 11:03
chudson odpowiem Ci tak: nie wiem co się stanie bo nie próbowałem i nie mam takiego zamiaru. Myślę że skoro producent pisze na etykiecie żeby nie mieszać to chyba nie robi tego bez powodu.
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Sie 2009 Posty: 159 Skąd: Gdynia
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 11:13
Również nie próbowałem mieszać, ale domyślam się że niektóre składniki mogą ze sobą zareagować prawdopodobnie coś z płynu się wytrąci i albo będziemy mieli zawiesinę jakbyśmy nasypali do układu piachu albo zrobi się galareta. Obu tych przypadków nikomu nie życzę.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum