Wysłany: Wto Mar 02, 2010 11:13 [Freelander] Freelander i głośna kontrola trakcji
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Witam
jest to mój pierwszy post.
Mam pytanie w Freelander 2000 1.8 Benzyna/Gaz, gdy załącza się TC(konrtola trakcji) czy powinno być słychać głośną pracę, cos takiego jak pukanie(dosyć szybkie tempo).
czy coś takiego jest normale(gdy TC sie załącza czy powinny wydobywać sieodgłosy),
czy jest to powód aby coś sprawdzić?
Dziękuję i Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Gru 20, 2010 23:57, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 11:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
win32 [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 12:05
To jest normalne, Jak włącza się kontrola trakcji (i świeci kontrolka) , to jest taki dźwięk bzyczenia/stukania/chrobotania (nie wiem jak to dokładnie nazwać ) . W każdym razie wydaje wyraźnie słyszalne dźwięki.
hmm... no nie wiem... u mnie nic nie słychać a tylko widze jak sie zapala kontrolka...
no chyba że to jakiś gwałtowny skręt to kontrola trakcji abesem steruje i może stukać
win32 [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 17:44
Kontrola trakcji zawsze działa z ABSem , gdyż ten jest wykonawcą 'poleceń' od TC , przyhamowując konkretne koła w celu ustabilizowania auta. Nie ma możliwości zadziałania TC bez użycia ABSu . Nie wgryzałem się w to dokładnie , ale to co słychać to najprawdopodobniej modulator ABSu
Taki sam dźwięk będziesz miał przy użyciu HDC podczas zjazdu.
terkocze jak się włącza TC dlatego że dział w tym wypadku pompa ABS gdyż by koło nie miało uślizgu musi być częściowo hamowane, mieszkam w górach i te terkotanie niejednokrotnie pozwoliło mi wyjść z nieprzyjemnej sytuacji
win32 [Usunięty]
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 09:52
Dodam jeszcze że w rocznikach po lifcie czyli od 01 , jest cichsza (od momentu wprowadzenia td4)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum