Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 09:27 Diesel czy benzyna R75
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i posiadaczy Roverka. Jestem nowy i ni eposiadam jeszcze tego auta ale mam zamiar zdobyć 75. Mam więc pytanie. Nigdy nie miałem diesla a już byłem skłonny kupić 2,0 130 km. Mało pali a ja głównie po mieście będę się poruszał. Ale będąc na giełdzie samochodowej gość mi powiedział że diesle sa bardzo głośne w środku i bardzo mułowate nie mówiąc już nic o tym 116 km. I teraz sam nie wiem czy benzyniaka kupić jak coś to 2,0 150 km. Gorzej jak na paliwo nie zarobię jak czytałem raporty spalania to i 14-15 w mieście spali a w trasie też nie mało.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez markozalko Nie Kwi 11, 2010 10:01, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 09:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To że diesle są głośniejsze to słyszałem ale żeby było strasznie głośno? Widać jakiś cwaniak był z tego gościa. Jakby siedział w dieslu to by gadał źle na benzyniaki.
R75 cdti jest moim pierwszym dieslem,i jakie byly moje pierwsze wrazenia Napewno na dynamike nie narzekam no chyba ze do tej pory jezdziles jakimis sportowymi autami to moglbys byc rozczarowany,co do glosnosci w srodku to jeden z najcichszych jakim jechalem,owszem dopoki sie nie nagrzeje troche telepie jak to klekot ale za to przy duzej predkosci pelen komfort
Przykładowo: roczny przebieg 15kkm, cena E95 4,4zł, cena ON 3,9zł.
Spalanie średnie: benzyna 11l, ON 7l. Realne?
Koszt:
1. benzyna: rocznie 7.260zł (czyli miesięcznie 605zł).
2. ON: rocznie 4.095zł (czyli miesięcznie 341zł).
Różnica na korzyść diesla: ok. 265zł miesięcznie. Zastanów się sam, czy zarobisz na paliwo przy takiej różnicy I jak bardzo zauważalna jest dla Ciebie taka oszczędność w skali miesiąca
dzięki za odpowiedzi. Jeśli chodzi o auto jakie teraz mam to jest opel vectra 1,6 z gazem. Czyli rakieta to nie jest oj nie. Więc Cdti na pewno byłby szybszy. Kiedyś bałem się kuować diesla ze względu na części, że sa drogie jak coś padnie. A co do spalania, to jeżdżę nie dużo bo rocznie ze 12 tyś. Miesięcznie jak nigdzie nie jadę to z 600 km zrobię. Głównie do pracy jeżdżę a mam niedaleko bo 5km. Więc na niedogrzanym silniku spalanie benzyny na pewno będzie wynosiło z 13-14 l. Więc zostaje diesel.
MARKOZALKO,ja tez wczesniej opelkiem jezdzilem ale Astra 1.6 bez gazu,badz pewny ze roznica w dynamice jest ogromna no i calkiem inny komfort jazdy Ale nie oszukujmy sie koszt utrzymania Roverka jest tez wiekszy niz Opelka Przy tak niewielkich przebiegach mysle ze nie odczujesz zbytnio roznicy w spalaniu,moze niech sie wypowiedza wlasciciele R75 w benzynie
[ Dodano: Nie Kwi 11, 2010 12:20 ]
ps.Swoja droga w miescie na krotkich odcinkach dieselek tez Ci sporo spali
Ale różnica w utzymaniu jest bardzo ogromna czy da się przeżyć? Wiem że jest taniej o części teraz niż 2 lata temu ale jak mialbym tylko go naprawiać to dziękuję.
Markozalko, ze swego doświadczenia wiem, iż silnik w tym aucie to jedno, a znalezienie egzemplarza w stanie nadającym się do dłuższej eksploatacji to drugie. Obejrzałem już 6 sztuk i wszystkie były - mimo zapewnień sprzedawców - po porządnych przejściach. Może się okazać, że po dłuższym i bezowocnym uganianiu się za dieslem w końcu kupisz benzynę, bo będzie w lepszym stanie. Albo zupełnie inny model, np. Saaba
Przy przebiegach rocznych 12kkm rozważasz diesla? Miesięczna oszczędność będzie jeszcze mniejsza...
Diesel jest po to, żeby jeździć. I tak jak napisano wyżej - niekoniecznie Ci się opłaci.
Ale różnica w utzymaniu jest bardzo ogromna czy da się przeżyć? Wiem że jest taniej o części teraz niż 2 lata temu ale jak mialbym tylko go naprawiać to dziękuję.
To zalezy przedewszystkim od tego w jakim stanie kupisz autko,pozatym w porownaniu z Oplem to auto o ktore trzeba dbac! Ja swojego kupilem prawie nowego ale i tak czesto cos trzeba przy nim robic,chodzi raczej o drobiazgi anizeli powazne awarie,ale jak sie nie ma dobrego mechanika to i te drobiazgi sa kosztowne i denerwujace
2.5 z gazem w automacie najmocniejszy, w granicach 8-9s do paki, z gazem będziesz jeździł taniej/na poziomie diesla, super kultura pracy i dźwięk a w opcji z automatem odpada Ci problem z: kołem 2masowym, wysprzęglnikiem i pompką sprzęgła
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
hvil [Usunięty]
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 12:04
ale w dislu jedna awaria i roczna oszczednosc idzie sie j*&$ć:-D bo naprawy ida w 3 zera. Benzyniaki obecnie sa mniej delikatne jak nowsze disle.
Za to w benzynie jest hgf i rozrzad a to tez ogromne wydatki
HGF w "fałce"? wybacz ale na forum raptem dwa przypadki były o ile mnie pamięć nie myli.
rozrząd owszem może przyprawić o ból głowy ale w dieslu też trafisz na usterki w cenie 2tyś pln więc nie tragizujmy. Jak masz jeździć tak mało to tylko benzyna bo diesel będzie wiecznie zimny a benzyna po 6 km ma już pełna temperaturę. Diesel zimny bedzie ci palił koło dychy na bank. Sam mam takie przebiegi jak Ty bo mam drugiego diesla w R200 i nim trzepię kilometry, dlatego wiem co mówię. Benzynę znajdziesz łatwiej z mniejszym przebiegiem a co za tym idzie mniej zmęczonego patrz mniej do naprawy. Tyle w temacie.
Aha zużycie paliwa w benzynie też może być niskie poszukaj w moich wypowiedziach na ten temat.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
ale w dislu jedna awaria i roczna oszczednosc idzie sie j*&$ć:-D bo naprawy ida w 3 zera. Benzyniaki obecnie sa mniej delikatne jak nowsze disle.
Tu chyba przesadzasz. W roverku akurat silnik diesla to jedna z najmocniejszych stron więc nie przesadzajmy z tymi awariami.
markozalko, Policz dobrze co ci się bardziej opłaca. Jeśli mało jeździsz to benzyna jest trochę tańsza w zakupie i być może większe spalanie się zbilansuje z koszami zakupu. Ja mam diesla i robię 35kkm rocznie ale gdybym jeździł 10-15 to rozważył bym benzynę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum