Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lis 2009 Posty: 153 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 19:30 problem z radiem
witam, mam pytanie odnośnie podłączenia radia.
otóż chciałbym móc je włączyc podczas postoju, bez przekręconego kluczyka, i nie wiem jaką modyfikacje powinienem wprowadzić aby to uzyskać.
zacząłem sam patrzeć na podłączenie radia w moim roverku i zobaczyłem że jeden przewód w kostce nie jest nigdzie podłączony, przez co zostaje wolny pin radia 'zasilanie anteny'
dziwne jest to ze mimo tego radio mi bardzo ładnie odbiera.
w załączniku mniej więcej jest zobrazowana sytuacja
proszę o pomoc
[ Dodano: Czw Kwi 15, 2010 20:30 ]
załącznik
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 19:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W takiej sytuacji przewód oznaczony "przełącznik zapłonu" podłącz bezpośrednio pod Aku.
W ten sposób pominiesz stacyjkę, a Radyjko będzie grało bez konieczności włączania stacyjki.
Zasilanie anteny (?) to nic innego jak tylko sterowanie silniczka wysuwającego i chowającego antenę.
Jeśli masz elektrycznie sterowaną antenę, to możesz ją podłączyć.
Jeśli jej nie masz to możesz ten przewód zignorować. Zadbaj jednak o jego końcówkę. Zaizoluj ją, aby nie zwarła się do masy.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lis 2009 Posty: 153 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 20:21
końcówka znajduje się w kostce, razem z innym przewodami więc nic jej nie grozi, jest wpięta w wolne miejsce
[ Dodano: Czw Kwi 15, 2010 21:20 ]
jak na załączniku zaznaczone
[ Dodano: Czw Kwi 15, 2010 21:21 ]
a czy jeśli podłącze ten przewód oznaczony jako 'przełącznik zapłonu' pod akumulator bezpośrednio to wtedy przy odpalaniu radio nie będzie się wyłączało?
a czy jeśli podłącze ten przewód oznaczony jako 'przełącznik zapłonu' pod akumulator bezpośrednio to wtedy przy odpalaniu radio nie będzie się wyłączało?
Zależy to od poboru prądu przez rozrusznik i sprawności samego akumulatora.
Raczej nie powinno się wyłączać, ale to też w pewnym stopniu zależy od samego radia.
niektóre mają zabezpieczenia przed spadkiem napięcia, lub jego nagłym nadmiernym wzrostem...
Niektóre radia posiadają przełącznik umożliwiający w trybie "bez stacyjki"... Zwykle jest on umieszczony w widocznym miejscu, które potem "chowa się" po umieszczeniu radyjka na właściwym miejscu.
Jak się domyślam, Twoje go nie posiada.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 178 Skąd: Szczecin
Wysłany: Sob Kwi 17, 2010 14:50 Re: problem z radiem
Zeby wlaczyc radio bez wkladania kluczyka do stacyjki wystarczy nacisnac przycisk Power i przytrzymac. Moze byc jednak tak , ze po uplywie jakiegos czasu radio automatycznie sie wylaczy i znowu naciskamy . Mialem tak w swoim roverku jak mialem radio Symphony Alpine . Tak samo zachowuje sie radyjko Blaupunkt Rome Nav 55 , ktore mam zamontowane w Cytroen XM V6
podepnę się pod temat.
U mnie jest taki problem znowu że wszystko było ok. Mogłem włączać radio kiedy tylko chciałem....kiedyś wyciągnołem radio i od tej pory radio działa tylko przy włączonych światłąch. Co do diaska
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum