Witam Posiadam alufeli 15" i próbuje dobrać opony używane na tył. Oryginalnie powinny być założone 195/55. Na przodzie ma już założone 185/60 i pytanie czy mogę założyć opony o wymiarze 195/50 ( czy nie będzie za nisko i zbyt dużej różnicy w stosunku do przodu) lub 185/65 ( czy nie będą obcierać przy większym obciążeniu samochodu)? Proszę o odpowiedź. Wiem że jest kalkulator ale nie umiem go ogarną, a poza tym nie wiem jak się odnieść do przednich opon. Pytam się o te wymiary bo są bardziej popularne i jest większy wybór.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 27, 2010 16:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Moim zdaniem przy 195/50 będzie tragedia... Jeśli już koniecznie chcesz zakładać inne opony na tył to w moim odczuciu jedynym słusznym wyborem będzie 195/60/R15. Jest to dosyć typowy i w miarę tani rozmiar a średnica kół z tyłu będzie tylko trochę większa niż z przodu.
ja w swoim roverku 45 mam oponki 195/55/15 uzywki mozna kupic za ok 80 zl
nowe barumy teraz kupilem na oponeo za 209 zl szt
ale jak juz pisze Jugol 4 oponki w takim samym rozmiarze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum