Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 10:22 [R75] Przepływomierz
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam!!!
Mam do wymiany przepływomierz.Chcialem zapytac czy wymienial ktos z klubowiczów na przepływke za 250 z allegro np.http://www.allegro.pl/item1006303282_przeplywomierz_powietrza_rover_75_cdt_cdti_nowy.html
Mogłby ktoś udzielić info czy opłaca sie taki zakupić bo jak wiadomo orginały sa duzo drozsze
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 22, 2010 22:05, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 10:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 10:40
Wroblo, poszukałbyś to byś znalazł na forum. Było o tym sporo pisane. Nie kupuj tego. Jeśli już to lepiej jeździj z odpiętym. Nie ma sensu tego kupować.
Czegos tu nie rozumiem Skoro PIERBURG od Mercedesa sie sprawdza to czemu oryginalny PIERBURG do R75 sie nie sprawdza Slyszalem ze tylko BOSCH ma czujnik temperatury i sie sprawdza w 100% ,a PIERBURG owszem ale w polaczeniu z MAFAM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2009 Posty: 189 Skąd: Z mieszkania
Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 13:02
Rowan napisał/a:
Nie ma sensu tego kupować.
ja na początku października ubiegłego roku wymieniałem przepływomierz na jakis tani zamiennik, nie wiem dokładnie jaki bo mechanik mi nie powiedział, wiem ze kosztował własnie około 250 zł.........minęło 7 miesięcy i samochód chodzi bez zarzutu. Moze mam farta
Rowan napisał/a:
Jeśli już to lepiej jeździj z odpiętym.
z tego co czytałem to nie jest zadne rozwiązanie bo po odłaczeniu podobno auto ma normalną moc, ale za to wiecej pali i kopci., gdyz silnik dostaje wiecej paliwa niz powinien
Dokladnie nie wiem co to MAFAM jakis czujnik,moze wlasnie temperatury.Ale wiem ze stosuja go w polaczeniu z PIERBUGIEM bo bez niego jak mialem okazje sie przekonac przeplywka nie dziala jak powinna
Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 13:12
MAFAM (air flow amplifer) to nazwa wymyślona przez jakiegoś gościa. Moim zdaniem to jest jakiś układ który ustawia chyba stałą wartość kompensacji przepływomierza i tyle.
Wydaje mi się że można zastosować do tego zwykły czujnik temperatury powietrza dolotowego i za ok. 270 zł mamy cały zestaw (przepływomierz ok. 210zł i czujnik ok.60zł.)
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 14:37
nitta, ja już rok pawie z odpiętą, a moc ma tak właśnie normalną. Spalanie w granicach 5.5 ww trasie max 7.8l w mieście. Dymu za autem też jeszcze nie widziałem...
Witam.
Pisałem o tym wcześniej w innym wątku. Na prawdę polecam czyszczenie przepływomierza. Kosztuje to grosze. Czyściłem już swój w Roverze 75 i kolegi w Audi A3 i rezultat był taki sam=> spalanie i dynamika jazdy jak na nowym przepływomierzu.
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum