Wysłany: Sro Maj 19, 2010 21:58 [R75] Woda w silniku
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam!!!
Mam pytanie jakie były by objawy dostania sie wody do silnika?Ostatni prze powodz musialem przejachac autem przez dosc duza wode i wszystko było ok.Po 2 dniach auto przy odpalaniu dziwnie sie zachowuje(trzesie sie i głosno chodzi).Czy to moze miec zwiazek z ta woda?
Miesiac temu mialem naprawiany z jeden z wtrysków czy po tak krotkim czasie moze to byc ponowny problem z nimi
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lis 27, 2010 13:49, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 21:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witaj!
Zacznij od sprawdzenia kanałów odpływowych z podszybia, z racji sporych opadów woda mogła nie odpływać z podszybia i w rezultacie sprawić, że komputer steryjącu silnikiem sobie "pływa", a jak wiadomo woda+prąd=kabum
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 23:37
Domino88 napisał/a:
Mam pytanie jakie były by objawy dostania sie wody do silnika?
jak dostanie się do komory spalania , to ze względu na małą ściśliwość wody , najczęściej doprowadza do uszkodzenia układu tłokowo/korbowego , nawet wału. Nie musi to być zaraz po przejechaniu przez wodę , ale po zassaniu nawet niewielkiej ilości z filtra powietrza.
Jest właśnie taki przypadek na forum że ktoś sobie niestety uszkodził silnik przez próby zapalenia zamoczonego.
Ale efekt takiego uszkodzenia byłby chyba od razu a nie po dwóch dniach.
Ty masz diesla, nie ma on układu zapłonowego.Dlatego nie wiem co to moze byc.
Ostatnio zmieniony przez sobrus Czw Maj 20, 2010 09:00, w całości zmieniany 1 raz
Jakby zaciągnął wode do silnika do komór spalania to odrazu były by kłopoty, a tutaj autko jeździło poprawnie rpzez 2 dni tak? więc to chyba problrm z czymś innym ja bym zaczął od odetkania i wysuszenia podszybia
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 19:10
Domino88 napisał/a:
statni prze powodz musialem przejachac autem przez dosc duza wode i wszystko było ok.Po 2 dniach auto przy odpalaniu dziwnie sie zachowuje(trzesie sie i głosno chodzi).Czy to moze miec zwiazek z ta woda?
Moim zdanie nie, ponieważ woda już wyparowała podczas pracy silnika.
Domino88 napisał/a:
Po 2 dniach auto przy odpalaniu dziwnie sie zachowuje(trzesie sie i głosno chodzi).
Wilgotny filtr, woda może być w ropie lub coś zalane.
Jakby tego bylo malo pojawil sie kolejny problem w momim roverku,chodzi o to ze strasznie ciezko zaczeły wchodzic biegi.Juz sam nie wiem co z tym autem jest nie tak powoli zaczynam miec go dosc
Jakby tego bylo malo pojawil sie kolejny problem w momim roverku,chodzi o to ze strasznie ciezko zaczeły wchodzic biegi
pompka sprzęgła lub wysprzęglik do sprawdzenia a może tylko mało płynu w pompce
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
odkręcić zakrętkę na zbiorniczku na pompce sprzęgła, wyjąć gumę, i zobaczyć paluchem ile jest płynu.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum