Wysłany: Nie Lip 11, 2010 18:34 [Prawo pracy] Wypowiedzenie umowy o pracę.
Mam taki mały dylemat, mam zamiar na dniach dać wypowiedzenie umowy o pracę. Na umowie mam wyraźny zapis, iż okres wypowiedzenia wynosi 14 dni. Niby wszystko jasne, ale zgodnie z kodeksem pracy, w obecnej firmie pracuję już 7,5 roku, to okres ten wynosi 3 miesiące. Wiem, że obecna firma nie będzie mi ułatwiać odejścia, więc mam pytanie, czy mogą żądać 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia z mojej strony?? Czy jeżeli mam wyraźny zapis w umowie 14 dni, to będzie obowiązywał w/w okres
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 11, 2010 18:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zakładam, że masz umowę na czas określony. W umowach na czas określony, zawieranych na okres dłuższy niż 6 m-cy, można zawrzeć klauzulę o dopuszczalności wypowiedzenia z zachowaniem dwutygodniowego terminu. Jeżeli taka możliwość została przewidziana w umowie to można się na nią powołać. Natomiast wypowiedzenie trwające 3 m-ce występuje przy zatrudnieniu przekraczającym 3 lata ale przy umowie na czas nieokreślony.
Jugol napisał/a:
Czy jeżeli mam wyraźny zapis w umowie 14 dni, to będzie obowiązywał w/w okres
Podsumowując - przy umowie na czas określony będzie obowiązywał. (art. 33 Kodeksu pracy)
Piotrze, właśnie istotnym jest czy masz umowę na czas określony czy na czas nieokreślony. Jeżeli na czas określony to tak jak napoisałharinezumi, będzie miał zastosowanie art.33 kodeksu pracu, zgodnie z treścią którego przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.
Natomiast w przypadku umowy na czas nieokreślony w Twoim przypadku miałby zastosowanie art.36&1, pkt.3 kodeksu pracy, zgodnie z treścią którego jeżeli pracownik był zatrudniony co majmniej 3 lata okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.
Dla tej sytuacji są jeszcze dwa wyjścia aby ten okres wypowiedzenia skrócić a mianowicie z art.36&6 kokeksu pracy wynika, iż strony mogą po dokonaniu wypowiedzenia umowy o pracę przez jedną z nich ustalić wcześniejszy termin rozwiązania umowy. Drugie wyjście to możliwość wynikająca z art.30&1,pkt1 kodeksu pracy - rozwiązanie umowy o pracę na mocy porozumienia stron. Musiałbyś wejść na ambicję pracodawcy i argumentować mu, aby nie robili Ci krzywdy, nie podkładali kłod pod nogi itp. Jeżeli chciałbyś coś jeszcze więcej to prosze na PW.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 20:10
Otóż w moim przypadku jest mała zagwózdka, gdyż umowa jest na czas nieokreślony, ale zapis w umowie o okresie wypowiedzenia wynosi 14 dni- ot taki rebus
[ Dodano: Pon Lip 12, 2010 21:10 ]
zetes napisał/a:
Drugie wyjście to możliwość wynikająca z art.30&1,pkt1 kodeksu pracy - rozwiązanie umowy o pracę na mocy porozumienia stron. Musiałbyś wejść na ambicję pracodawcy i argumentować mu, aby nie robili Ci krzywdy, nie podkładali kłod pod nogi itp
...porozumienie stron nie wchodzi w rachubę , pracodawca nie ma ambicji za grosz, i kłody będą pod nogi rzucane na 100%
Jugol, z tym porozumieniem to może się udać, pracodawcy mają świadomość że jak się nie "porozumieją" to możesz wziąć L4 np. i pracownika mieć nie będą i pensję będą musieli płacić.
Na wszelki wypadek zapytaj (jak się da), czy po porzuceniu pracy też Cię przyjmą. Jak tak -nie ma problema
To był żart Szkoda byłoby te parę lat stracić, ale 'stary ' pracodawca nie musi o tym wiedzieć
Piotrze rozwiązanie tego rebusu będzie polegało na zastosowaniu w Twoim przypadku opcji wynikającej z art. 36&6 kodksu pracy. Pracodawca przegapił w momencie kiedy została zawarta umowa o pracę na czas nieokreślony termin wypowiedzenia i pozostał ten 14 dniowy. W tym stanie rzeczy składając wypowiedzenie u dotychczasowego pracodawcy pisz , iż rozwiązanie umowy następuje w terminie 14 dni od daty złożenia wypowiedzenia z podaniem punktu, czy paragrafu dotychczasowej umowy., w którym jest mowa o tym okresie. Jeżeli tak zrobisz wszystko będzie zgodnie z prawem. Pracodawca w tym stanie rzeczy może co najwyżej poprosić Cię o złożenie oświadczenia, że w porzypadku wygaśnięcia umowy w terminioe 14 dni osd złożenia wypowiedzenia nie będziesz miał żadnych roszczeń z tytułu tego, że powinien być zachowany termin 3 miesięczny.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Sro Lip 14, 2010 15:33
Dzięki wszystkim za pomoc. Jutro składam wypowiedzenie, opowiem w temacie jak mi poszło
[ Dodano: Sro Lip 14, 2010 16:33 ]
I niestety muszę się męczyć do ostatniego października w obecnej firmie, ale wybrałem to niźli porzucenie pracy, za dużo latek przepracowałem- szkoda by mi było sobie paprać papiery, a za dwa lata jubileusz mnie czeka, ale na szczęście już w nowej firmie
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 17:28
walkie napisał/a:
Jugol, z tym porozumieniem to może się udać, pracodawcy mają świadomość że jak się nie "porozumieją" to możesz wziąć L4 np. i pracownika mieć nie będą i pensję będą musieli płacić.
Od kiedy to "od tak" można sobie wziąć L4? Dajcie namiary na tych lekarzy
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 10:05
Chciałem tylko powiedzieć, że 10 listopada dostałem drugą umowę na czas określony, do 10.V. 2011r. Jestem b. zadowolony z nowej pracy i płacy i dozoru, który wnioskował o umowę na czas nieokreślony dla mnie, ale firma ma swoje przepisy i 3- cią umowę daje na czas nieokreślony. Ale do maja czas szybko zleci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum