Wysłany: Sro Lip 21, 2010 10:43 [MG ZR 1.8] CZEŚCI oraz SERWIS - KRAKÓW
Witam Wszystkich
Chciałbym się Was dopytać, bo jestem na etapie zakupu auta i zainteresował mnie model MG ZR z silniczkiem 1.8. Rozważam jeszcze Seata Ibizę 1.8 Turbo z 2000r. i każde inne autko ze sportowym zacięciem do 13.000PLN
Lecz nigdy nie interesowała mnie ta marka i szczerze mówiąc nie widuję tych aut na mieście prawie w cale.. mało co tak naprawdę i zastanawia mnie kwestia części i serwisu takiego samochodu w Krakowie.
Gdzie można takie auto oddac w dobre rece? i jakieś ceny przykładowe części codzinnej eksploatacji jak by ktoś mi podał to byłbym wdźęczny.
Pytam dlatego ponieważ ktoś mnie probóje zrazić do tej mari i auta... właśnie ze względu na słaby dostęp do części i serwisu - mało kto się zna dobrze na tych autach. Lecz zanim przyjmę do wiadomości taką teze chciałbym się Właśnie dowiedzieć od Was i usłyszeć jakieś argumenty za i przeciw...
Czekam w takim razie na jakieś podpowiedzi i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Brt Sro Lip 21, 2010 11:52, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 21, 2010 10:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Większych bredni jeszcze nie słyszałem....
Co do części kupisz je niemal w każdym kiosku A poważniej to wystarczy zajrzeć na: www.tomateam.pl/sklep/ ; www.sklep.intercars.com.pl
Dostęp do części jest spory.
Co do serwisów... tak twierdzą Ci co kosiarki młotkiem naprawiają i widząc samochód do robienia mają atak biegunki
Każdy porządny, szanujący się mechanik zrobi MG i Rovera bez stękania.
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Sro Lip 21, 2010 10:55
Cytat:
[GM ZR 1.8]
. Tak jak azer, pisze dobre egzemplarze tego modelu z reguły są droższe, mieszkasz w dużym mieście więc zawsze znajdziesz jakiegoś mechanika co ogarnie temat... Każde auto ze sportowym zacięciem potrafi drogo kosztować . Co do seata Ibizy z 1.8 turbo - chyba wolałbym MG, seat ma brzydziej wykonane wnętrze (moim zdaniem ). No i gorzej chyba z jakością tego wykonania.
. Tak jak azer, pisze dobre egzemplarze tego modelu z reguły są droższe, mieszkasz w dużym mieście więc zawsze znajdziesz jakiegoś mechanika co ogarnie temat... Każde auto ze sportowym zacięciem potrafi drogo kosztować . Co do seata Ibizy z 1.8 turbo - chyba wolałbym MG, seat ma brzydziej wykonane wnętrze (moim zdaniem ). No i gorzej chyba z jakością tego wykonania.
Zgodze się z Tobą... sierodek nie zachwyca w seacie ale powiem Ci szczerze, że ten model GM też pięknej deski rożdzielczej to nie ma przynajmniej dla mnie... ale to juz jest indywidualna kwestia gustu...
z tego co zagłebiłem sięw temat 1.8T w seacie to można nieźle pomodzić przy nim... fabryka daje osiagi takie same nie mal jak GM 1.8. ale po chipie z teog oc pytalem 25-35km wiecej. koszt ok 1200zl. wiec jak po paru miesiacach zacznie brakowac mocy zawsze mozna takie coś sobie fundnąć i bawić się dalej
Zwarzyłem na ceny części... Powiem tak, że moim zdaniem nie są tanie jak do fiata czy hyundaia, ale jakiejś strasznej tragedii nie ma. tylko te części na zamówienie się sprawdza z tego sklepu czy jak? a mechanicy się cenia jak zajeżdzacie takim autem czy w normie?
Ostatnio zmieniony przez ALAN Sro Lip 21, 2010 11:33, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sro Lip 21, 2010 11:46
No ta 1.8T możesz chipować, ale po co? ponad 7 sekund do 100 to mało? heh. Co do mechaników to różnie. Jeden powie o Panie to nietypowe płać Pan tyle i tyle - drugi będzie w porządku . Ale w MG nie posypie Ci się turbo, masz mniej cylindrów więc chyba rozrząd będzie tańszy, ale tu mogłem coś powalić . Nie wiem wiesz Twoja decyzja - Ja bym brał MG bo mniej tego jeździ. Jak już auto sportowe to fajnie mieć takie które zwraca na siebie uwagę .
ALAN jak chcesz to napisz na PW do darekkrakow on ma ZRa i chyba sprzedaje o ile jeszcze go nie sprzedał ale sobie oglądniesz dokładnie i podpytasz go o wszystko.
_________________ POZDRAWIAM TIGER - "POWER IS BACK".
ALAN jak chcesz to napisz na PW do darekkrakow on ma ZRa i chyba sprzedaje o ile jeszcze go nie sprzedał ale sobie oglądniesz dokładnie i podpytasz go o wszystko.
Witam od Pana Darka MG kupił mój znajomy i z tego co wiem był on serwisowany u Pana Miodowicza na ruczaju w Krakowie.
Pozdrawiam
No zapewne lepiej mieć takie które zwraca uwagę.... tylko z tego co widzę to cześci cieżko dostepne - nie kupie w sklepie gdzieś za rogiem no i mało kto to umie naprawić z tego co mówicie. pojedynczych mechaników podajecie... szczerze mówiąc mam dylemat i to dość poważny...
żeby się nie wpakowac w auto nietuzinkowe- ladne, ale w razie serwisu czekanie miesiac na cześć np i płacenie dużo w serwisie...
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 09:23
wiesz co ja mialem kupic na pierwsze auto mi in seata toledo a kupiłem stare subaru hehe. muszisz sam sobie odpowiedziec co wolisz, nietuzinkowosc czy wygodę bo pan czesiek z garazowego warsztatu zrobi ci co nie co za pol ceny . Ja na razie jeżdżę rozsądnym autem, ale wiem już że za kilka lat wrócę do Subaru. Mam już nawet akceptację połowicy .
Nie zawracaj sobie głowy MG skoro masz takie obawy.
Kup Golfa GTI albo innego dupowoza i nie martw się serwisem.
Bo ogółem wiadomo że Rovery i MG to straszny szmelc i psuje się to na potęgę. W pewnych kręgach panuje opinia że psuje się bardziej od Alfy i Renaulta więc miej spokój i kup coś co mają wszyscy.
Części taniej i sam sobie nawet naprawisz....
_________________ -Nigdy nie rozmawiaj z idiotą.
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.-
Nie zawracaj sobie głowy MG skoro masz takie obawy.
Kup Golfa GTI albo innego dupowoza i nie martw się serwisem.
Bo ogółem wiadomo że Rovery i MG to straszny szmelc i psuje się to na potęgę. W pewnych kręgach panuje opinia że psuje się bardziej od Alfy i Renaulta więc miej spokój i kup coś co mają wszyscy.
Części taniej i sam sobie nawet naprawisz....
Masz rację. - przekonałeś mnie
Nie wiesz chyba, że napisałeś to do największego przeciwnika gOLOFIORZY...
Właśnie dlatego, że nie imponują mi takie auta jak e36, civic V, golf 3 czy calibra to włuczę się po innych markach. Dla mnie auto to nie dupowóz z pkt. A do B....
Auto musi wyglądać bo dla mnie to też odskocznia od codziennego życia kiedy wieczorkiem mogęsobie wsiąść włączyć ulubioną muzykę i pojeżdzić sobie dla czystej przyjemności w wolnej chwili
I nadmienie jeszcze raz. Dlatego szukam kompromisu pomiędzy indywidualnością - niebanalne kształty i auto z klasą, a praktycznością - żeby nie był skrajnie trudny serwis i drogi...
Ostatnimi dniami zaczołe zwracać uwage na te MG ZR... i pochodne no i torche teog się buja po mieście. Może kiedyś postarma sięzagadać do właściciela i dowiem się jak z serwisem i częściami w naszym cudownym kraku...
[ Dodano: Sob Lip 24, 2010 16:18 ]
Ciufcia napisał/a:
ALAN, a co ci napisali na forum seata ?
przecytaj sobie co na ten temat sadzą ibiziarze jezeli to Cie intryguje
dla mnie twierdzenie, że części do R i MG poszukuje się tygodniami, albo sprowadza z zagranicy, że są znacznie droższe od części bardziej popularnych marek, że robota droga, że nikt nie chce robić itp itd to jakieś totalne brednie
w Trójmieście, które nie jest zagłębiem samochodowym z częściami i serwisem nie ma żadnego problemu!
tak poza tym to wiadomo, że do każdego dobrego mechanika jest kolejka, jak nie ma kolejki tzn ze mechanik jest do dupy i tyle
no ok... w taki mrazie zapytam czy sa może jakieś spociki Roverków w Kraku albo okolicy? bo jak bym zawitał na takowy to pewnie bym wiedział już wsio... gdzie jaki mechanik i gdzie cześci skąd itd...
Podobno mechanik niezły, nie tylko Roverki robi. Jak się chce to się znajdzie mechanika ale przedmówcy mają rację - dobry mechanik i "egzotycznym" Roverem się zajmie!
U mnie czywiście jakieś duperele typu łożysko, uzup. klimy itp, na samochód złego słowa nie powiem
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań nowego (starego? ) autka !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum