Wysłany: Pią Lip 16, 2010 14:57 [Rover 420 DI 1998] Problem z nawiewem klimy
Witam, mam problem z nawiewem. Od kilku dni nie działał mi nadmuch na 1,2,3 stopniu tylko na 4 max. Dobiłem gaz do klimy, filtr wymieniony i nie dmucha (1 dzień działało). Nie wiem co jest przyczyną?, może to że włączyłem klime zaraz po uruchomieniu silnika, a samochód był nie rozgrzany?! Coś zatrzeszczało tam gdzie jest filtr pod schowkiem po stronie pasażera i nie działa. Teraz jak włącze to słyszcze tylko stukanie w tym miejscu. Pomóżcie! Co może być przyczyną???
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 14:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Spalił się rezystor nawiewu, użyj opcji szukaj, jest dużo w tym temacie. I tak powinieneś zdjąć schowek i tam zerknąć nawet jeżeli nie działa już na żadnym biegu.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez spontan Pią Lip 16, 2010 15:44, w całości zmieniany 2 razy
Na czwartym działało do dzisiaj! A dzisiaj jak wlączyłem klime zaraz jak wsiadłem do rogrzanego samochodu to usłyszałem coś takiego jak przez filtr powietrze zassysa i tak "purka" i po chwili siadło. Teraz jak wlącze to słysze tylko taki stuk w tym miejscu co jest filtr.
Sprawidzłem pod schowkiem i jest ok. Filtr wporządku, nic podejrzanego tam nie widze, chyba że całkiem spalił się silnik nadmuchu Może coś z bezpiecznikami? Tylko nie wiem , który jest od nadmuchu? Proszę o pomoc jak ktoś wie....
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 10:26
Wymontuj rezystor dmuchawy z obudowy i sprawdź czy kawałki ceramiki z rezystorów nie zablokowały wentylatora. Jeśli tak się stało to przez zablokowany silnik zapewne spalił się bezpiecznik.
Ostatnio zmieniony przez darek_wp Pon Lip 26, 2010 11:17, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 11:20
Maxu napisał/a:
rezystor może mieć wpływ
Nie może mieć tylko ma. Jest w odwodzie z silnikiem wentylatora. Trzeba go wyjąć i sprawdzić. Zapewne nie zaszkodzi również wymontować cały silnik dmuchawy - 3 śrubki od spodu silnika na obwodzie - i sprawdzić jego czystość oraz działanie.
Naprawione Jestem z siebie dumny Dwie te sprężynki rezystorki czy coś były przerwane, polutowałem i śmiga! Tylko nie wiem czy tak ma być ale taka najmniejsza sprężynka jak mam na pierwszym stopniu nadmuchu to się rozgrzewa i jest czerwona, a na innych stopniach już nie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum