Wysłany: Sro Sie 11, 2010 08:58 [R820] Zmiana czujnika temp. chłodziwa i wahania temp
Typ: Ti Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Od pewnego czasu włączał mi się wentylator na zimnym silniku (po nocy ale nie zawsze), jeszcze przed kręceniem, gdzieś na forum doczytałem że to prawdopodobnie czujnik temperatury płynu chłodzącego, toteż dziś takowy zakupiłem.
No i niestety coś jest nie tak bo temperatura idzie do maksymalnej wartości, włącza się wentylator i zbija temperaturę do połowy po czym się wyłącza i wskaźnik od razu zaczyna iść z powrotem do góry.
Czujnik raczej kupiłem dobry, wg opisu jest do tego modelu chyba że w opakowaniu co innego było niż opisane.. Coś nie tak zrobiłem, o czymś zapomniałem, czy po prostu czujnik jest walnięty? Temperatura raczej chyba nie rośnie tylko wskazania są złe?
Ps. na szczęście zostawiłem stary czujnik więc w razie co mam możliwość zamiany, ale gorzej jak będzie się działo to samo
[ Dodano: Sro Sie 11, 2010 09:58 ]
Zmieniłem na stary czujnik i jest ok, ten czujnik wg opisu był do wersji z klimą a u mnie jej brak, może to było przyczyną złych wskazań..
Ale miałem taki przypadek że wentylatory same się włączały, mimo że samochód stał ze zgaszonym silnikiem. Raz nawet rozładował mi się do zera nowiutki dosyć drogi akumulator
Przyczyną były jakieś zwarcia w skrzynce przekaźników pod prawym (pasażer) reflektorem.
Mój temat: http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=39533&
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum