Wysłany: Sob Paź 02, 2010 08:07 [R 416] Wymiana Oleju
Witam Serdecznie.
Mam mały problem Panowie a mianowicie chciałbym się poradzić Fachowców.
Jestem przed wymianą Oleju Silnikowego. Kiedy kupiłem Mojego Rover-ka był zalany olejem Mobil 15W-40 półsyntetyk
Wymieniam na zalecany 10W40 ACEA A2:96 jednak mam problem.
- Czy mogę przejść z Półsyntetyku na syntetyk, czy też nie wiem mineralny jak niektórzy wlewają. Jaka jest zależność
Przebieg ~160000 km
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 02, 2010 08:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kolego chyba cos pomyliłeś. 15W40 to olej mineralny (czasem też pół syntetyk, ale raczej rzadko) stosowany kiedy silnik daje oznaki zużycia. Zalecany jest olej półsyntetyczny czyli 10W40. Jeśli auto jest w b.dobrym stanie możesz zalać pół syntetykiem natomiast jeśli pracy silnika pozostaje wiele do życzenia (wycieki, branie oleju itp.) zostań przy mineralnym.
Mój ma 180tyś i jedzie na półsyntetyku. Felcia która miałem ma prawie 200tyś i też półsyntetyk.
Krążą pogłoski jakoby oleje mineralne powodują puchnięcie uszczelek-co pomaga zatamować drobne wycieki oleju. Za to syntetyk lepiej "czyści" silnik (z nagaru, opiłkuów itp.) zachowując jego fabryczny stan.
Wzorując się na tym, przejście z mineralnego na syntetyk może okazać się kiepskim pomysłem.
Jeśli miałeś półsyntetyk i nie ma jakiś większych wycieków z pod uszczelek to możesz spróbować wlać syntetyk, ale osobiście myślę, że troche już za późno dla silnika co ma 160tyś na przejście na syntetyk.
Zostań przy tym co masz, czyli półsyntetyk, zmień tylko klasę lepkości na 10w30 lub 10w40.
Po zakupie mojego R zdecydowałem, że będe lał tylko Castrola półsyntetyk 10w40.
Olej sprawdzony w trudnych warunkach służbowego auta .
_________________ Lubisz jeździć?To jeździj, ale rób to tak aby inni też mogli czerpać przyjemność z
jazdy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum