Wysłany: Sob Paź 16, 2010 20:50 [R600] Spawanie uszkodzonego zderzaka
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam mam pęknięty zderzak tylny i chciałem się dowiedzieć z jakiego on jest typu plastiku ... Słyszałem że można go zaspawać spawarką do plastiku i potrzebne do tego akcesoria można kupić na allegro . Także jeżeli moglibyście mi przybliżyć bardziej ten temat byłbym bardzo wdzięczny .
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lis 21, 2010 17:13, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 16, 2010 20:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
tworzywo to prawdopodobnie PP czyli poli propylen lub ABS po wewnetrznej stronie zderzaka napewno jest wytloczone oznaczenie ktore wyzej wymienilem a co do spawania tworzyw to nie jest to takie proste jak przedstawiaja to ludzie na aukcjach. proponowal bym pojechac do jakiegos punktu gdzie oferuja taka usluge chyba ze masz zamiar isc w tym kierunku i zakupic profesionalna spawarke co wiaze sie z kosztem okolo 6 tys zl
Wysłany: Nie Paź 17, 2010 10:33
...podzielam zdanie kolegi mechow. Na allegro wydasz ( najtaniej licząc ) ok. 200pln za nibyspawarkę do plastiku i kilka lasek do spawania. Zastanów się czy to ma sens Pospawasz sobie jedno pęknięcie ( o ile Ci się uda ) , a za pospawanie tego samego pęknięcia zapłacisz u fachowca kilkadziesiąt pln. i masz i spokój i zrobione profi. Pomyśl co Ci się bardziej opłaca
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Sie 2010 Posty: 54 Skąd: Poznań
Wysłany: Nie Paź 17, 2010 12:42 spawanie plastiku
Na twoim miejscu kupił bym inny zderzak i po robocie . Nie pakuj się w zbędne koszty po co ci to?
Zrób fotkę swojego zderzaka sprawdzę czy nie mam takiego możesz w poniedziałek się przypomnieć rozejrzę i odpiszę
Właśnie w tym problem że od wewnętrznej strony na zderzaku nic nie było napisane .... a sprawdzałem to u mechanika .... i on mi zasugerował że to PE dlatego chciałem się dowiedzieć i stąd to moje pytanie ...
Powiedział mi żeby kupił na allegro to on mi to zaspawa... także już nie wiem co wybrać ... bo jak do tej pory kleiłem to pęknięcie poxipolem ale to nic nie dawało po 3-4 miesiącach puszczał ...
Jeżeli nie ma napisane co to za tworzywo, to można to okreslić na węch.
Generalnie na ogół liczy się 1zł za 1cm spawania, więc zastanów się, czy warto samemu kupować sprzęt.
Mam zielony zderzak z kilkoma ryskami na rogach, lepiej jest chyba wymienic caly zderzak. Po takim spawaniu i tak musisz lakierowac.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum