no dobra ale jak połączę fioletowy i brązowy razem i przypnę do nich "+" a do czarnego "-" to silniczek chodzi tak jakby na 1 biegu a jak tylko odepnę fioletowy to przyśpiesza i chodzi bardzo szybko.Po ponownym podpięciu fioletowego silnik zwalnia.
Kolego 102"C to za mało wentylator u mnie się włącza przy 104 na pierwszym biegu a drugi bieg dopiero przy 112 stopniach ja byłem w szoku że tak późno, może dlatego te silniki mają tendencje do przegrzewania
K1.8
Engine Running
If the ECT sensor registers a temperatures of;
Between: 98 °C and 104 °C, = Low fan speed
Between 105 °C and 112 °C, = High fan speed
The ECM switches both cooling fan relays off if the ECT sensor registers a temperature of 98 °C or lower.
Engine Stopped:
Above 112 °C = High speed relay
The cooling fan motor is now able to operate at high speed until the ECT sensor registers a temperature of below 112 °C.
Wymienię szczotkę i zobaczę czy zadziała,a co do tego rezystora to nie mam czegoś takiego więc chyba mam jakiś stary typ wentylatora.
[ Dodano: Pon Paź 25, 2010 13:59 ]
U mnie wygląda to tak.
jupik [Usunięty]
Wysłany: Wto Paź 26, 2010 20:07
Apples może i tak jak podałeś przykład ale ja sam mam problem z pierwszym biegiem wentylatora ,ale jeszcze się za to nie zabrałem wystartuje na wiosne.Byłem natomiast na kompie żeby sprawdzić przyczyne no i ewidentnie było widać jak przekaźnik od wentylatora odpowiedzialny za pierwszy bieg włączył się przy 104 stopniach
Sprawdzałem te przekaźniki i wyszło na to ,że są dobre bo przewodzą prąd po tym "kliknięciu". Pozostało mi tylko wymienić szczotkę i mieć nadzieje,że będzie ok.
Jutro będę wymieniał szczotki i jak to poskładam to dam znać co i jak.
[ Dodano: Nie Paź 31, 2010 18:55 ]
szczotki wymienione i nadal nic okazało sie ze nie dostaje sygnalu na przekaznik 1biegu. Nie wiem co teraz z tym zrobic. Skad idzie ten sygnal?
No to już gorzej wtedy. Co tam jest na wyjściu ECM dla sterowania wiatrakiem nie jestem w stanie powiedzieć. Trzeba otwierać i patrzeć - może po prostu tranzystor poleciał? A jesteś pewny że nie masz zwarcia na +12V na przykład na tym wyjściu??
Do sterowania wiatrakiem mam 2 przekaźniki w skrzynce przy wentylatorze i problem jest w tym,że przekaźnik 1biegu nie dostaje "-" z ECM. Już tam zaglądałem i poprostu ECM nie wypuszcza "-" na ten przekaźnik. Jak podam "-" na ten kabel prosto z aku to wentylator się kręci.
Czyli problem jest w ECM. Do ECM "wchodzi" (z innego postu) informacja z czujnika i po tym ECM decyduje się który bieg włączyć. Wymiana na inny ECM dla sprawdzenia nie jest prosta, bo musiałbyś razem wymienić i immo. Zostaje znaleźć elektronika, który potrafi zobaczyć co się stało i nic nie zepsuć dodatkowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum