Wysłany: Sro Paź 27, 2010 11:23 [R All] Chromowe listwy na drzwi i wokół szyb
Zastanawiam się nad założeniem chromowanych listw na boki drzwi (w miejscu czarnych listew ochronnych) oraz wokół szyb. Efekt powszechnie znany z VW. Pytanie czy ktoś już tego próbował i ma jakieś doświadczenie w tym temacie? A może do naszych rover-ków takie coś po prostu nie pasuje...... Jestem ciekawy waszej opinii w tym temacie.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 27, 2010 11:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Emer, jest to zabieg bardziej upiększający linie nadwozia samochodu, zrobiony z głowa na pewno nie będzie psuł harmonii, a delikatnie się komponował z chromami w standardzie : klamki, zderzaki. Proponuje szukać produktów na taśmie 3M podobno nie do zerwania później
Aha, z tego co pamiętam to kolega Mayson bawił się tymi listwami ale chyba dokładał je na zderzaki i to do R600, lecz mogę być w błędzie
Na pewno ładnie zrobione będzie wyglądać elegancko kwestia tego w którym miejsc nalepiać tą listwę wokół szyb i o jakiej szerokości. Ja w lanosie kiedyś przerabiałem se grill i używałem listw kantowych i byłem z nich zadowolony. Mam nadzieje że z tymi "płaskimi" będzie podobnie
Emer, ja faktycznie kupiłem kiedyś kilkanaście metrów różnego rodzaju taśmy i okleiłem zderzaki, boczne listwy, klapę bagażnika i dolne krawędzie drzwi (coś a`la R75). Jak to wyglądało przed i po, możesz obejrzeć w moim garażu lub w galerii http://www.roverki.pl/gal...874-mayson.html
Technicznie nie mam tym listwom nic do zarzucenia - da się je zdjąć i nie zostają po niej ślady, trzymają się dobrze, chrom nie obłazi. Jest jedno ALE - R600 miał fabrycznie niewiele chromu - grill, tylna ramka rejestracji i ramki szyb. To dość niewiele w porównaniu z R45 czy R75. Nie wiem czy w R45 będzie taki zabieg dobrze wyglądał ale to już kwestia gustu
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Mayson całkiem ciekawie wygląda Twój Roverek. ja myślę o grubszej listwie bocznej. Dodatkowo nie wiem narazie do czego przykleić listwę wokół szyb (ma być płaska czy kantowa). A chciałbym żeby to wyglądało coś ta styl tego passacika:
Boczną listwę to spróbowałbym całkiem inaczej zrobić - kupić cienką chromowaną folię termokurczliwą, odkręcił listwy na drzwiach, okleił je folią i przykręcił spowrotem. Wg mnie to jedyny sensowny i tani sposób na zrobienie chromu na tego typu listwach. Cokolwiek na nie nakleisz, zawsze będzie odstawało.
Ja miałem ułatwioną sprawę, bo listwa bardzo odstawała i chrom udało się wcisnąć w róg między drzwiami, a listwą. Nawet z bliska wygląda to jak fabryczne.
Co do ramek okiennych, to chyba pozostaje ten sam patent z folią termokurczliwą, z tych samych powodów.
[ Dodano: Sro Paź 27, 2010 13:54 ]
Teraz tak się przyjrzałem - wokół szyb w R45 nie ma nawet do czego przykleić tych listew... może być problem.
Emer, możesz spróbować z folią termokurczliwą chrom, ja kiedyś się w to bawiłem a dokładnie oklejałem klamki, średnio to wyszło ale też tragicznie nie jest, z odległości metra i więcej faktycznie może wyglądać jak chrom, ale po bliższym przyjrzeniu się widać że to nie to, nie ma takiego gładkiego efektu lustra itp., mimo wszystko jak się zrobi dokładnie i estetycznie to wygląda to naprawdę dobrze i z większej odległości nikt nawet się nie domyśli że to folia , folię kupowałem tutaj http://allegro.pl/listing...33145&country=1 to taki (dużo) tańszy sposób by mieć namiastkę chromu .
Na 99% trzeba zdjąć boczek drzwi i od środka odkręcić te listwy.
Tak właśnie myślałem że jest na to "kulturalny" sposób Dzięki, jak przyjdzie folia to będę się bawił i oczywiście pochwalę się efektem końcowym - o ile będzie się czym chwalić Trzeba będzie jeszcze tylko wymyślić coś na te szyby...
Ja zastanawialem sie aby poprostu kupić Spray/ lakier o odcieniu Chromu i pomalować, jednak nie wiem przy przez to nie "zniszczę" elementów drzwi. Jak myślicie czy to by się udało bo te listwi na drzwiach to nie jest w sumie taki dobry plastik do malowania. Czy wie ktoś czy można je tak o oderwać kosmetycznie czy trzeba tapicerke zdejmować z drzwi?
Rover 416 Si
Dziękuje
kolega do audi kupił listwy do mebli chromowe, wygląda super, praktycznie jak oryginał jeśli ktoś nie jest fanatykiem audi i nie wie, że fabrycznie w konkretnym miejscu jest niedoróbka to się nie zorientuje
Super, ze trafiłem na ten temat bo juz miałem kupować listwy dekoracyjne..
A co złego jest w listwach? Na moim aucie są już chyba ze 2 lata i nic się nie dzieje, a wyglądają jak oryginalne - zerknij do galerii. Właśnie co do wytrzymałości folii miałbym obawy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum