A czy do R200 '98 można założyć na stalowe felgi 14" opony 186/65? Nie wiem jaką mają szerokość te felgi ale pewnie 5.5". Rover zaleca 175, tak? Opony miałem na myśli zimowe. 175 są dobre do przedzierania się przez śnieg, szersze za to zapewniają lepsze hamowanie. Pomyślałem więc że może zainwestuję w 185
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 20:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
U mnie na lato zakładam 205/50/R15 i nic się nie dzieje do momentu gdy do samochodu nie wsiądzie cala rodzinka plus bagaż, wtedy zaczyna się tarcie ale to też naprawdę na dużych wybojach jest to tylko odczuwalne.
Na zimę mam 175/60/R15 i uważam że jest to dobre rozwiązanie.
Musimy pamiętać o tym im większy nacisk na cm kwadratowy tym lepsze trzymanie w zimie na drodze, to znaczy im węższa opona tym lepiej sobie poradzimy.
Inaczej trochę sprawa się ma latem bo na suchym szersza opona lepiej sie zachowuje, ale znowu problem pojawia się na mokrej nawierzchni.
Więc wybór opon jest w pewien sposób kompromisem pomiędzy wyglądem, jakością prowadzenia i bezpieczeństwem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum