Wysłany: Czw Lis 18, 2010 13:09 [R220sdi] TU coś nie gra.
Witam
Mianowicie:
Kupiłem Roverka 18.10.2010. Jest ubezpieczony do 15.01.2011 (ubezpieczenie poprzedniego wlasciciela) Nie wiem czy mozna uzywac nazw firm wieć powiem ze to ta ubezpieczalnia z statułą wolności.
Wczoraj tj.17.11 zadzwoniłem do nich poniewaz konczył sie ten termin 30dni na przerejestrowanie i pozałatwianie wszystkiego.
Pani powiedziała mi ze trzeba dokonac kalkulacji skladni i żeby samochód byl ubezpieczony na mnie do 15 stycznia musiałbym doplacic 150zł.
Wydaje mi sie ze to jakas sciema. W Fiacie CC miałem skladke poprzedniego wlasciciela przepisaną na mnie (inna ubezpieczalnia).
Czy nie powinno byc tak, ze te ubezpiecznie takze zostanie tylko przepisane bez zadnych dopłat itd? Jest szansa natychmiastowo zrezygnowac z tej ubezpieczalni i przejsc do innej? Musze placic tą kase? Są na to jakies artykuły czy paragrafy??
Z góry dziekuje za pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 13:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Miałem taką samą sytuację, że musiałem dopłacać do ubezpieczenia jeżeli chciałem przepisać to ubezpieczenie na siebie. Więc wypowiedziałem ubezpieczenie poprzedniego właściciela i bez problemu ubezpieczyłwem auto na cały rok z góry u innego ubezpieczyciela. Wyszło dużo taniej za cały rok niż jakbym dopłacił do poprzedniego ubezpieczenia trwającego jeszcze 7 miesiecy
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 15:06
krucha91 napisał/a:
Czy nie powinno byc tak, ze te ubezpiecznie takze zostanie tylko przepisane bez zadnych dopłat itd?
Nie. Składka obliczana jest m.in. na podstawie zniżek jakie posiada właściciel pojazdu. Kontynuacja ubezpieczenia następuje po rekalkulacji - może się zdarzyć zarówno dopłata jak i zwrot.
Ale az taka? Troche to przesadzone ze za 1,5 miesiaca 150zł... poprzedni wlasciciel płacił 340zł na rok ja po kalkulacji powinienem ZA ROK zaplacic 442zł. Mozna zerwac takie ubezpieczenie i zaczac nowe w innym TU?
Sorki nie zauwazyłem odpowiedzi.
Jak to wyglada z tym wypowiedzeniem? Zadzwonic do nich i poprosic adres na ktry moge do wysłac? Ubezpieczenie ze statułą wolnosci nie posiada siedziby.
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 19:12
krucha91 napisał/a:
Jak to wyglada z tym wypowiedzeniem? Zadzwonic do nich i poprosic adres na ktry moge do wysłac?
Najlepiej tak zrób, albo poszukaj w necie jakichś informacji jak to się u nich robi.
krucha91 napisał/a:
Ubezpieczenie ze statułą wolnosci nie posiada siedziby.
Śmiało możesz używać nazwy
krucha91 napisał/a:
Ale az taka? Troche to przesadzone ze za 1,5 miesiaca 150zł... poprzedni wlasciciel płacił 340zł na rok ja po kalkulacji powinienem ZA ROK zaplacic 442zł.
Masz pełne zniżki? Do tego dochodzi stawka za miejsce zamieszkania, też może być wyższa. No i Liberty może zrobiło brzydki myk i liczy całość ubezpieczenia wg nowych stawek podstawowych, które pewnie jak co roku wzrosły
krucha91 napisał/a:
Mozna zerwac takie ubezpieczenie i zaczac nowe w innym TU?
Chyba nawet nie trzeba zerwać teraz, a wystarczy przed końcem okresu ubezpieczenia, żeby nie naliczyli na nowy rok, albo w ogóle nie trzeba, tylko poinformuj poprzedniego właściciela, że rezygnujesz z jego ubezpieczenia (najlepiej daj mu pismo w którym się zrzekasz tego OC) i niech on sam sobie rozwiąże, to dostanie nawet zwrot za pozostały niewykorzystany okres. A Ty sobie spokojnie zawieraj swoje OC tam gdzie chcesz, tylko się zmieść w odpowiednim okresie od kupna auta.
Okres ten minął 17.11.2010 tj. wczoraj:D:D Auto było kupione w skupie. Wiec pewnie juz go poinformowali. Dziekuje za odpowiedz gdyby cos to mam nadzieje ze jeszcze mi pomozecie chlopaki:D:D "pomógl" dla kazdego Ps. To "pomogł" ma jeszcze jakies znaczenie?
Poprzednie auto jak kupowałem to miało w Allianzie ubezpieczenie jeszcze przez 6mies. Na umowie zawarliśmy klauzulę, że sprzedający zrzeka się na rzecz kupującego polisy ubezpieczeniowej o numerze ***. I to załatwiło sprawę, poszedłem do Allianzu by się upewnić i powiedziano mi że póki jest ważna to mogę jeździć, i żebym kilka dni przed końcem, przyszedł i powiedział czy chce dalej u nich czy rozwiązujemy...
Obecnie kupiłem autko 11.11. polisa do 25 kwietnia niby, a 15.11 dzwoni do mnie liberty, że muszą dokonać rekalkulacji bo polisa ważna jest tylko 30dni od daty zakupu, a jeśli chciałbym ją mieć do 25.04.2011 to muszę dopłacić do samego OC 220zł. Pytam się o co chodzi, dlaczego nie na cały okres mam to kobita mi mówi, że u nich tak jest itd...
Rezygnacją trzeba koniecznie pisemnie wysłać w terminie do 30dni od daty zakupu! Musisz napisać, że rezygnujesz z polisy o numerze tym i tym bla bla Jeśli tego nie zrobiłeś przeszła automatycznie a oni przyślą rachunek do zapłaty...
Oni potrafią się tylko reklamować, nic więcej, dziadostwo!
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 09:11
kruszan napisał/a:
Poprzednie auto jak kupowałem to miało w Allianzie ubezpieczenie jeszcze przez 6mies. Na umowie zawarliśmy klauzulę, że sprzedający zrzeka się na rzecz kupującego polisy ubezpieczeniowej o numerze ***. I to załatwiło sprawę, poszedłem do Allianzu by się upewnić i powiedziano mi że póki jest ważna to mogę jeździć, i żebym kilka dni przed końcem, przyszedł i powiedział czy chce dalej u nich czy rozwiązujemy...
Nie mogli Ci tak powiedzieć. Żeby umowa była ważna musieli ją przepisać na Ciebie. Skoro nie dopłacałeś, to albo rekalkulacja im wyszła na Twoją korzyść, albo nie maja w zwyczaju tego robić. Nie trzeba się sprzedającemu zrzekać ubezpieczenia, ono automatycznie przechodzi na kupującego jeśli ten nie zrzeknie się go na rzecz sprzedającego.
Rezygnacją trzeba koniecznie pisemnie wysłać w terminie do 30dni od daty zakupu! Musisz napisać, że rezygnujesz z polisy o numerze tym i tym bla bla Jeśli tego nie zrobiłeś przeszła automatycznie a oni przyślą rachunek do zapłaty...
Mi juz ten czas minął. Wie c rozumiem ze MUSZE zaplacic te 150zł?
Pomógł: 20 razy Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 85 Skąd: Gdynia
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 14:20
krucha91 napisał/a:
kruszan napisał/a:
Kolego mam taką samą sytuację!
Mi juz ten czas minął. Wie c rozumiem ze MUSZE zaplacic te 150zł?
Niestety musisz Takie są przepisy, a ubezpieczalnie są akurat w tym względzie bardzo skrupulatne. Do tego stopnia, że nawet jak złożysz wypowiedzenie w terminie, to potrafią Ci przysłać wezwanie do zapłaty, bo niby Twoje wypowiedzenie nie doszło (była taka historia na forum). Więc nie później niż 30 dni i pilnować zgłoszenia jak oka w głowie.
Nie mogli Ci tak powiedzieć. Żeby umowa była ważna musieli ją przepisać na Ciebie. Skoro nie dopłacałeś, to albo rekalkulacja im wyszła na Twoją korzyść, albo nie maja w zwyczaju tego robić. Nie trzeba się sprzedającemu zrzekać ubezpieczenia, ono automatycznie przechodzi na kupującego jeśli ten nie zrzeknie się go na rzecz sprzedającego.
Nie kolego, jeśli nie masz takiej klauzuli to ubezpieczenie nie przejdzie na nowego właściciela, np Ty jako sprzedający możesz iść do ubezpieczalni i poprosić o zwrot kosztów za pozostałe miesiące które zostały do końca umowy, to czy ktoś da ubezpieczenie czy nie to tylko jego dobry gest, ale przyjęło się, że nie wypada nie dać.
Reklakulacji nie robili bo bym musiał dopłacić, poprzedni właściciel miał max 60% zniżki + coś za kontynuacje, ja miałem 60% zniżek taty ale 30% zwyżki za wiek, więc zapłaciłem po upływie tych miesięcy drożej niż poprzedni właściciel.
Tak jak maciekmpl napisał, niestety ale musisz to już zapłacić...
Jezeli czas minal to musisz doplacic. W np. PZU nie ma rekalkulacji stawek od jakiegos roku, czy dwoch.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 18:51
kruszan napisał/a:
Nie kolego, jeśli nie masz takiej klauzuli to ubezpieczenie nie przejdzie na nowego właściciela, np Ty jako sprzedający możesz iść do ubezpieczalni i poprosić o zwrot kosztów za pozostałe miesiące które zostały do końca umowy, to czy ktoś da ubezpieczenie czy nie to tylko jego dobry gest, ale przyjęło się, że nie wypada nie dać.
Mylisz się. Wraz z kupnem samochodu OC automatycznie przechodzi na nowego właściciela. Tylko nowy właściciel może się go zrzec na rzecz sprzedającego, nie odwrotnie.
Więc przepisy musiały ulegnąć zmianie, bo 2 lata temu tak nie było, do edukowałem się troszkę w tym temacie i przyznaje racje, obecnie OC przechodzi automatycznie na okres 30dni, potem świadoma lub nieświadoma re kalkulacja polisy, i zwrot lub dopłata.
Pamiętać trzeba by w przypadku rezygnacji kilka dni przed upływem tych 30dni wysłać im rezygnacje ponieważ jeszcze jest tak, że nie liczy się dzień który jest na stemplu pocztowym ale data dotarcia listu do siedziby...
Ma zmienić to nowelizacja, będzie jeden okres ważności zawsze do końca polisy którą kupimy + liczyć się będzie data nadania nie odbioru.
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 10:27
kruszan napisał/a:
Więc przepisy musiały ulegnąć zmianie, bo 2 lata temu tak nie było, do edukowałem się troszkę w tym temacie i przyznaje racje, obecnie OC przechodzi automatycznie na okres 30dni, potem świadoma lub nieświadoma re kalkulacja polisy, i zwrot lub dopłata.
Przepisy takie są od dużo dłuższego czasu, a OC przechodzi w całości na nowego właściciela, ale do 30 dni od zakupu należy je przepisać na siebie, żeby było ważne. Jeśli tego nie zrobimy, to i tak jesteśmy właścicielami tej polisy i dostaniemy wezwanie do zapłaty czy to w przypadku koniecznej dopłaty po rekalkulacji czy w przypadku odnowienia polisy na kolejny roczny okres (jeśli jej nie wymówimy).
kruszan napisał/a:
Pamiętać trzeba by w przypadku rezygnacji kilka dni przed upływem tych 30dni wysłać im rezygnacje ponieważ jeszcze jest tak, że nie liczy się dzień który jest na stemplu pocztowym ale data dotarcia listu do siedziby...
Ma zmienić to nowelizacja, będzie jeden okres ważności zawsze do końca polisy którą kupimy + liczyć się będzie data nadania nie odbioru.
Wydaje mi się, że ta nowelizacja już dość dawno temu miała wejść w życie, ale 100% pewności nie mam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum