Witam
Może ma ktoś fotkę gdzie konkretnie znajduje się korek do kontroli stanu oleju w skrzyni. Przyglądam się z każdej strony mojej skrzyni i za diabła nie widzę : ( przydała by się taka informacja mi i na pewno wszystkim tym którzy w przyszłości będą olej w swoich skrzyniach wymieniali.
Pozdrawiam
Wysłany: Nie Gru 26, 2010 14:00
frew napisał/a:
Może ma ktoś fotkę gdzie konkretnie znajduje się korek do kontroli stanu oleju w skrzyni. Przyglądam się z każdej strony mojej skrzyni i za diabła nie widzę : ( przydała by się taka informacja mi i na pewno wszystkim tym którzy w przyszłości będą olej w swoich skrzyniach wymieniali.
[ Dodano: Nie Gru 26, 2010 20:33 ]
a sprawdza się tak :najlepiej po dolaniu niewielkiej ilości oleju , ściągnąć osłonę silnika od spodu na kanale , wyczyścić skrzynię wokół śruby do sprawdzania poziomu ( od spodu skrzyni obok uchwytu kabli ) uruchomić silnik na pozycji skrzyni "P" , pozmieniać przełożenia od ''P'' do ''2'' zatrzymując się na każdym przełożeniu kilka sekund , wrócić do "P", odkręcić zaślepkę kontrolną ( kluczem wpustowym sześciokątnym 5 mm ), powinien wypłynąć nadmiar oleju.Jeśli nie wypłynął ,to dolać , przejść lewarkiem przez wszystkie położenia z zatrzymaniem na kilka sekund na każdym i wrócić do "P". Jak olej się ukaże w otworze kontrolnym ,pozwolić mu spłynąć , zakręcić śrubę z nową podkładką momentem 14 Nm. Zatrzymać silnik.
Podepnę się pod temat , chcę wymienić olej w skrzyni automatycznej (rover 75 cdt 01r)
olej http://allegro.pl/orygina...2079535835.html
i teraz wymiana kanał i zaplecze narzędziowe jest chęci też:)
ale przydało by mi się kilka wskazówek...
wyczytałem że potrzeba -3,5-4l oleju, tylko teraz konkretnie co do samej wymiany ,jak by ktoś kto wymieniał już u siebie podpowiedział odnośnie samej wymiany, sprawdzenia stanu oleju która śruba od czego czy też jakaś instrukcja łopatologiczna mile widziana
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum