Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam.Szukalem w archiwum ale niestety nie znalazlem zadowalajacej odpowiedzi wiec zwracam sie o pomoc do was Kochani forumowicze oraz Moderatorzy i Eksperci dzialu technicznego.
Od jakiegos czasu zauwarzylem ze przy mocnym skrecie kol w prawo pojawia sie stukniecie albo nawet lekkie szarpniecie calym autem(gluwnie na wstecznym w czasie zawracania).Poczatkowo myslalem ze moze kamien albo dziura i po paru obserwacjach doszedlem do wniosku ze to niestety roverek dogorywa.
Pomyslalem wiec ze to moze przegub.Pojechalem do mechanika on rozebral zawieszanie posprawdzal wymienil przegub na nowy i nic sie nie zmienilo.Mam nowy przegub:)
Moze komus z Was przydarzylo sie cos podobnego???? Prosze o pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 18:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A stuknięcie jest przy kręceniu kierownicą czy tylko gdy samochód toczy się
jeśli przy toczeniu i skręconych kołach to warto sprawdzić przegub.
Jeśli przy stojącym aucie i kręceniu na maksa to może być przekładnia. Mi stuka coś mocno przy kręceniu na parkingu , nieregularnie i nie zawsze. Strzela gdy napręzy się coś od jazdy przód -tył lub bujania autem na dziurach. Sprawdziłem już całe podwozie i zostąło mi jeszcze sprawdzenie kolumn mcphersona od góry ( ułożyskowanie - ale nie sprawdzałem jak jest ono rozwiązane w tym roverku- czekam do wiosny bo narazie auto potrzebne na co dzień )
chudson, przy toczeniu i to nie strzrzela tylko jeden taki jakby przeskok jakbys na kamien albo galaz najechal.Zdarza sie nieregularnie.Raz jest a raz nie ma i tylko przy na maksa skreconych kolach i przewaznie na wstecznym chodz czasem przy jezdzie do przodu tez sie zdarza.Przegub odpada bo wymieniony.
plemaster, czy mowiac o laczniku stabilizatora masz na mysli ta srube ktora lacz go z wachaczem i jest osadzona tak jakby na gumie w stabilizatorze???
zegas11, mozesz tez miec racje bo sprawdzilem wlasnie i widze ze nie mam gumy na tym precie ktory przykrecony jest do zderzaka(nie wiem jak to sie nazywa).Musze sprawdzic na podnosniku.
_________________ Chyba przesiade sie na MG ale dopiero jak moj klekocik padnie na amen czyli nie szybko
No to chyba podobnie Ci stuka jak mi, Ja mam gumy stabilizatora dobre, wahacze nowe, końcówki drązków sprawne. Troszke luźne gumy stabilizatora ( te środkowe ) ale nie chce mi się wierzyć ,że to to.
Poduszki silnika wykluczyłem bo stuka ,kręcąc na postoju. Przeguby sprawdzałem dwa razy wyciągając je całe i nic nie zauważyłem ( pozatym one by chyba stukały jadąc na skręconych kołach )
Panowie dzieki za zainteresowanie.Wasze podpowiedzi naprowadzily mnie troche na temat i widze ze musze na podnosnik i obejrzec wszystko po kolei.Jak uda mi sie to zalatwic dam znac.
_________________ Chyba przesiade sie na MG ale dopiero jak moj klekocik padnie na amen czyli nie szybko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum