Wysłany: Nie Sty 09, 2011 11:49 [R620] Pompa paliwa - jak do niej dotrzeć?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994
Mam problem z pompą paliwową. Nie pompuje i nie mogę go odpalić na benzynie. Chciałbym się do niej dostać i zobaczyć czy jest to problem z prądem czy pompa padła. Czy pompa jest pod tylną kanapą jak w hondach czy gdzie tego szukać. Jeśli tak to jak się do niej dostać? tzn w jakiś sposób zdemontować kanapę?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Lut 25, 2011 20:25, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 11:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dobra znalazłem opis jak się dostać do pompy w instrukcji serwisowej hondy 93-96, mam nadzieję że tak samo to wygląda w R620. Ale zanim to zrobię wiecie może który bezpiecznik odpowiada za pompę??
pompa miała być pod kanapą tylną, zdemontowałem ją a tam nie ma śladu pompy Chyba że źle patrzę, ale nie sądzę. Od rana czytam setki wątków i jednak skłaniam się że może być przekaźnik walnięty, bo to że klika nie znaczy jeszcze że działa:)
p.s. rano wsiadłem do auta, przekręciłem kluczyk pompa brzęczała i zapalił od razu, trochę pochodził, chciałem go zalać gazem chociaż żeby w razie niemca go ruszyć, ale nie miałem przy sobie kasy i telefonu, więc go zgasiłem a jak wróciłem już nie pali
w sumie olałem już tą pompę (bo działa jak ma prąd) i zająłem się przekaźnikiem. Wymontowałem go, obrałem z obudowy, trochę pomacałem podłączyłem ponownie i moim uszom objawił się dźwięk pompy, alllllleeeeeluja i oczywiście momentalnie odpalił i jest ok, póki co (co prawda czasami wydaje jakieś dziwne dźwięki, takie syczenie jakby zwarcie). Teraz trochę poobserwuję jego zachowanie. Czytałem na forach Hondy że tym przekaźnikom dobrze robi zmiana lutów i podobno tego typu akcje ustają jak ręką odjął. Także pewnie tak zrobię wkrótce.
dzięki wszystkim za pomoc, problem uważam za rozwiązany.
to powiedź Ty mi teraz Panie Kolego, gdzie jest ten przekaźnik...
Ja dokopałem się do pompy i stwierdziłem, że nie dociera do niej prąd, ale nie mogę namierzyć przekażnika pompy paliwa (podejrzewam, że on jest winowajcą)
Przekaźnik jest po lewej stronie (kierowcy) mniej więcej za tym małym schowkiem. Musisz zdjąć tą obudowę (ze schowkiem), jest przykręcona na jedną śrubę (od dołu pod schowkiem) reszta to zaczepy, trzeba to z czuciem zdjąć żeby ich nie uszkodzić, mi się udało. Przekaźnik to takie szare pudełko przykręcone nakrętką do tej blaszanej ściany (żeby go zobaczyć musisz wsadzić głowę w okolice pedałów). To zdjęcie powinno pomóc go zidentyfikować.
Odkręcasz tą nakrętkę odłączasz od wtyczki i możesz sobie go obejrzeć (śrubokrętem podważyć żeby zdjąć tą szarą plastikową obudowę i masz wszystko widoczne).
powodzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum