Wysłany: Sro Sty 12, 2011 14:01 Android OS, aplikacja do zmiay DNS wi-fi
Witajcie
Potrzebuję pomocy użytkowników Androida.
Korzystam z różnych sieci wifi w pracy/domu....w domu nie ma problemu, od razu mi się łączy telefon z netem a w pracy mam net z radiowego i są konkretne DNS'y które muszą byc zmienione w kompie TCP/IP 4 żeby net odpalił. Do tego IP jest dynamicznie przydzielany a brama to też jakieś 176.138.....cośtam chyba.
Ten router z którym nie łączy się Android to ASUS WL-520gc.
Nie znalazłem aplikacji płatnej/darmowej w której mógłbym zmienić na stałe dla danej sieci DNS'y, tzn są ale tylko przy statycznym IP, co nie działa. Powiedzmy że jest jeden komp w pracy z IP 192.168.1.2 a ja daję z puli na statycznym przykładowo końcówkę 4,5,6..dowolną, niestety nie łączy z routerem. Router nie ma filtrowanie po MAC'u czy IP statycznym.
Nie mam więc złotego środka na połączenie się z WIFI w pracy.
Jakby ktoś był chętny pomóc i będzie coś mógł podpowiedzieć to bardzo proszę.
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 14:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem i czy to będzie działać ale...
Ustawienia -> Sieci zwykłe i bezprzewodowe -> Ustawienia Wi-Fi -> przycisk menu -> Zaawansowane -> Użyj statycznego adresu -> i wprowadź tylko sam adres DNS'a (-ów) zostawiając puste pole IP.
Jak ustawisz jeden publiczny DNS (np Google albo Open DNS) to będziesz mógł go używać do wszystkich sieci.
Jest to na podstawie Android 2.21 Froyo
Można też pokusić się o prawidłową konfigurację każdej sieci bezpośrednio na Access Point'cie - tak, żeby wszystko było prawidłowo przekazywane po DHCP. Jest to najprostsze i najlepsze rozwiązanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum