Wysłany: Wto Sty 25, 2011 21:02 [R2001.4]Nie pali po rozładowaniu aku
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 2000
Na wstępie WITAM . Jestem tu nowy wiec nie rozgarnięty .
Mam następujący problem : mój teściu ma w/w roverka i w czasie zimy nie jeździł , nie odpalał - nie było takiej potrzeby . Nie dawno chciał odpalić i autko się nie odzywało . Podłączylismy pod inne auto i zaczął strzelać pod maską - chyba bedix , po którymś razie zaczął kręcić rozrusznik ale nie dochodziło do zapłonu .
Obecnie ładujemy akumulator i podejdziemy do niego powtórnie . W miedzy czasie czytałem na necie i na waszym forum o dziwnych przypadkach nieodpalania
Mam takie pytanie :
- Czy po rozładowaniu aku mógł sie rozkodować komputer albo immobilaizera i co w takim przypadku zrobić (dodam że po włączeniu kluczyka i przekręceniu dioda na zegarach gaśnie ),
- co może być jeszcze przyczyną nieodpalania auta , Na co należy zwrócić uwagę w szczególności ( czytałem , że brak masy w którymś punkcie ) ale co jeszcze z uwagi że ja posiadam passata w dieslu o zapłonie iskrowym nie mam dużego pojęcia .
Wszystkie sugestie są mile widziane i z góry dziękuje
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 21:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Na razie podładujcie aku i spróbujcie odpalić.
Jeśli nie odpali to możliwe że cewka zaszła szronem i iskra przeskakuje po niej przez co brak iskry w cylindrach na świecach.
Radą wtedy jest wykręcenie cewki oraz rozdzielacza zapłonu, pozostawienie na kaloryferze na noc i wkręcenie z powrotem (palec i kopułkę rozdzielacza zapłonu dobrze pilniczkiem przeczyścić).
No tak Dzięki za rade , aku podładowane i autko zapaliło za pierwszym razem .
Mam tylko kilka wątpliwości :
- dlaczego po podłączeniu innego autka na chodzie do akumulatora rowerek nie odezwał się ?
- i gdzie w tym modelu jest kopułka z palcem rozdzielacza , bo na zewnątrz ni jak nie mogę znaleść jest to0 silnik 1,4 16V benzynka rocznik 2000
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum