chciałbym u siebie zrobić taki bajer jak jest w passacie.
Jest zamknięty bagażnik, alarm włączony podchodzisz z torbami do auta, machasz noga pod zderzakiem i auto automatycznie otwiera Ci klapę bagażnika i ją podnosi
teraz jak to zrobić?
myślę o siłowniku od centralnego zwykły slave, ale jak go ładnie schować, ablo o siniku z szyb elektrycznych tudzież innym zwykłym bocznikowym
jak zrobić. aby elektrycznie otwierała sie klapa tzn. żeby odskakiwała chociaż trochę?
by było trzeba czujniki ruchu tak zrobić,aby otwierały/działały tylko przy wyłączonym silniku,
oraz jakoś by było trzeba odblokować alarm tylnej klapy,
macie jakieś pomyły?
druga sprawa to jak pociągnąć linkę,żeby była możliwość otworzenia klapy z dźwigienki? tzn. dokładnie gdzie ją podłączyć ?
czy można jakoś zaprogramować pilot od rovera z 2004 ? bo z tego co kojarzę to on miał otwierania klapy z pilota
Ostatnio zmieniony przez Harry Wto Lut 22, 2011 07:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 22:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Musiał byś mieć zamki z pilotem zbliżeniowym (system bezkluczykowy czyli np. jak w Renault karta zamiast kluczyka i nawet z kieszeni jej nie musisz wyciągać) czyli podchodzisz do auta centralny się otwiera, dezaktywuje alarm i dodatkowo uaktywnia ten czujnik w zderzaku + oczywiście zabezpieczenie aby czujnik nie działał podczas jazdy. Imo sporo rzeźby z elektroniką chyba najprościej zrobić taki patent jak jest w Alfie czyli bagażnik otwierany z pilota + mocniejsze siłowniki i sama się klapa podniesie bez cudów w stylu machanie nogą. W nowszych R też chyba był elektrozamek w klapie ale czy idzie zaadoptować sam pilot i zamek nie mam pojęcia ale wątpię aby obyło się bez kombinacji...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
właśnie oto mnie chodzi, że nie musze wyciągac pilota, żeby nacisnąc przycisk tylo jak masz ręce załadowane to sama się otiera, gdyby nie było alarmu, to nawet to łatwe,ale z alarmem już gorzej,bo nie wiem jak go obejść
Pływak napisał/a:
zabezpieczenie aby czujnik nie działał podczas jazdy
napisałem,żeby działał tylko wtedy jak silnik jest wyłączony
Tak z ciekawości jak byś to rozwiązał bez alarmu? Powiedzmy wychodzisz z domu obładowany kartonami podchodzisz do zamkniętego auta i skąd czujnik wie, ze Ty to Ty, a nie sąsiad czy przebiegający kot? W Passku czy Lagunie jest jak wspominałem system bezkluczykowy czyli auto wie, ze właściciel jest przy aucie bo karta nadaje sygnał i uaktywnia czujnik ale w R bez takiego systemu?
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
a więc mogę dać zdjęcia zamka i siłownika zamontowanego w klapie już
mam wygładzoną klapę i obecnie z powodu że mg stoi podłączyłem elektrykę do podświetlenia tablicy i otwiera mi się klapa jak włączę postojówki trzeba by to podłączyć do jakiegoś systemu typu klamster lub centralnego zamka takiego z alledrogo żeby działał na pilota i podłączyć to do alarmu. do tego zmontować siłownik w miejscu np odbojnika klapy który po włączeniu zamka w bagażniku wypcha nam klapę do góry
chodzi mi o siłownik o uciągu 30kg cena 50 zł
z tego co mi się wydaje albo byś musiał finezyjnie go zamontować wysoko ponieważ max skok ma 2cm albo tak jak mówiłem i mocniejsze teleskopy które z większą siłą wypchają klapę
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Tak z ciekawości jak byś to rozwiązał bez alarmu? Powiedzmy wychodzisz z domu obładowany kartonami podchodzisz do zamkniętego auta i skąd czujnik wie, ze Ty to Ty, a nie sąsiad czy przebiegający kot? W Passku czy Lagunie jest jak wspominałem system bezkluczykowy czyli auto wie, ze właściciel jest przy aucie bo karta nadaje sygnał i uaktywnia czujnik ale w R bez takiego systemu?
albo poszukać jakiś ciekawy pilot np na głos lub coś takiego i z niego do centralki alarmu i systemu otwierania bagażnika np polecenie "kotuś wyłącz alarm i otwórz bagażnik"
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum