Wysłany: Nie Lut 27, 2011 21:06 [R200 SDi] brzęczenie pod silnikiem w trakcie jazdy
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam wszystkich.
Mam problem z dziwnym dzwiękiem podczas jazdy brzęczy coś po maską, jak nacisnę hamulec to przestaje na jakiś czas i po chwili znowu brzęczy. Mam wrażenie że to coś w układzie hamulcowym, ale się nie znam za bardzo to piszę do Was:). Co to może być? Hamulce działają normalnie tylko te brzęczenie....
_________________ Pozdrowionka...
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 27, 2011 21:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
też tak myślałem, ale nawet jak jade na luzie to hałasuje a jak lekko wciisne hamulec (tak, że auto ledwo reaguje) to przestaje brzęczeć. Czy w tych samochodach jest jakieś wspomaganie hamulców?
niedziu, jest.
A silnik na luzie właśnie największe wibracje wytwarza.
Pod samochód i sprawdzaj
PS. Jak na postoju nie brzęczy to poszukaj, może koło niedokręcone hehe
Może od złej strony podchodzisz do problemu, na postoju nie brzęczy? Jest różnica czy na biegu czy na luzie i czy z naciśniętym pedałem sprzęgła? Może łożysko dociskowe sprzęgła jarmoli?
Nie ma różnicy czy jadę na luzie czy na biegu, z wcisniętym sprzęgłem czy nie, we wszystkich przypadkach brzęczy (czy raczej wyje - ciężko opisać ten dźwięk) dopiero jak lekko wcisnę pedał hamulca dźwięk znika.
Ten dźwięk załącza się po przejechaniu paru kilometrów, po naciśnieciu i puszczeniu hamulca powraca od razu lub po paru minutach. Nie sprawdziłem jeszcze jak to jest na postoju (musiałbym ręcznym zahamować jak się wycie się załączy)
jakaś blaszana osłonka klocków/tarcz czy czegoś innego? U mnie w poprzednim autku za własnie takie brzęczenie odpowiedziala była blaszana osłona tarczy hamulcowej.
u mnie tes cos brzeczy ale mysle ze to pret co sie podpiera maske silnika, przy akumulatorze pret mam wsadzony w dziure i sobie luzno lata (tak jest w orginale czy powinien byc tam jakis plastik??)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum