Autko wygląda dobrze (a ten przebieg ) tylko nie wiem nic o tym automacie.
CVT i owszem, słyszałem, nawet znam - właśnie szwagier naprawia - ale ten to dla mnie nowość.
Szukajka po formu mnie zawiodła. Może ktoś z Was coś podpowie. Gdzie indzie pakowana była taka skrzynka, gdzie znaleźć informacje.
pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 08:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
CVT były montowane m.in. w nissanach micra, fordach fiesta (nie wiem czy te same co w roverach) ... przekładnia ciekawa, bo generalnie to ona odpowiada za przyspieszenie a nie silnik (płynna zmiana przełożenia) problem z nią jest taki, że wg mojej wiedzy jak padnie to koszt naprawy jest nieopłacalny (koszt naprawy takiej skrzyni w fieście 96' to ok 6 - 8 kPLN - drogi jest łańcuch/pas przenoszący moment i koła z nim współpracujące) .... wtedy albo szukasz drugiej, albo wstawiasz manualną. Jeśli ten przebieg jest prawdziwy, to skrzynia jeszcze powinna ponad 100kkm przejeździć .... fachowcy zakładają realny przebieg takiej skrzyni na ok. 150kkm.
EDIT:
Dynamika auta z tą skrzynią będzie napewno gorsza niż w manualu, ale wygoda szczególnie w mieście jest nie do zastąpienia ... na duże miasto i korki idealna sprawa. A i na spalanie 6 -7 litrów nie ma co liczyć ... na bank będzie większe. Fiesta z tą skrzynią i silnikiem 1.25 pali między 8 a 9 litrów. Moim zdaniem auto do przemyślenia ... przy koszcie skrzyni manualnej z przekładką rzędu 1000 - 1500 PLN (w razie gdyby padła) można zaryzykować zakup auta z CVT
Mam dostęp do eskorta z 96' ze skrzynią CVT i silnikiem 1.6 zetec 90 koni. Na światłach jestem pierwszy spalanie to jakieś 12 litrów po mieście, więc te 6-7 to nawet na trasie nie realne, ale kto wie. Raz taka skrzynia padła, to kupiliśmy używkę (5 stów). Tylko mnie te automaty wkurzają, bo nie można szybko manewrów tył-przód robić, a tak wygodne. Ten drugi egzemplarz wygląda interesująco,a jakby był z silnkiem 1.6, miodzio.
co do r25 to po rozmowie sprzedawca przesłał zdjęcia.
Czyli wymiana poduszek bo wypaliły - rzeczywiście trudno dostać te po lifcie i to jeszcze jasne.
Tylko zastanawia mnie czy do silnika 1.6 były automaty?
Przed liftem były tylko z 1.8 - czy się myle?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum