Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
Witam...ostatnio zauważyłem w moim Roverku dziwną przypadłość. Otóż wyświetlacz radia i klimy przygasa mi gdy przekręcam włącznik świateł- prosto mówiąc gdy zapalam światła świeci słabiej gdy światła wyłączam świeci mocniej co to może być za problem i jak go zlikwidować? Proszę o rady.Dzięki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Gru 30, 2011 08:23, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 20:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam...ostatnio zauważyłem w moim Roverku dziwną przypadłość. Otóż wyświetlacz radia i klimy przygasa mi gdy przekręcam włącznik świateł- prosto mówiąc gdy zapalam światła świeci słabiej gdy światła wyłączam świeci mocniej co to może być za problem i jak go zlikwidować? Proszę o rady.Dzięki i pozdrawiam
A nie przyciemniłeś czasem podświetlenia deski rozdzielczej pokrętłem w panelu włącznika świateł.
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 20:39
tracid9 napisał/a:
gdy zapalam światła świeci słabiej gdy światła wyłączam świeci mocniej co to może być za problem
to jest celowe i automatyczne ,żeby jasne oświetlenie nie przeszkadzało kierowcy jak jest ciemno w kabinie.Swiatła postojowe, mijania i drogowe nie były przewidziane do jazdy dziennej.
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 20:58
tracid9 napisał/a:
Masz przyciemnione podświetlanie kokpitu. Na obudowie LSM, obok włącznika świateł mijania masz 2 mniejsze pokrętła. Jednym z nich regulujesz wysokość świateł przednich przy obciążeniu tyłu pojazdu, a drugie pokrętło ze znaczkiem zegarka służy do rozjaśniania i ściemniania podświetlenia "kokpitu" w środku. Możesz sobie ustawić tak jak chcesz.
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 22:30
tracid9 napisał/a:
Otóż wyświetlacz radia i klimy przygasa mi gdy przekręcam włącznik świate
i jeszcze powinien przygasać wyświetlacz licznika przebiegu całkowitego i dziennego jak użyty jest ściemniacz. Po włączeniu kluczyka w poz. II świecą pełnym światłem.
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 23:56
joogi napisał/a:
Czy w 75 jest tak, że na odpalonych światłach mijania podświetlenie radia jest słabesze niż klimy, zegarów i reszty?
no właśnie o tym pisałem i o to było pytanie.Jest tak, że po włączeniu zapłonu (bez świateł), oświetlenie radia, wyświetlaczy licznika km i klimy, świecą pełnym światłem ,nie zależnie od ustawienia ściemniacza i nie da się regulować intensywności.Chodzi o to, by były lepiej widoczne podczas jazdy w dzień bez świateł..Po włączeniu świateł, oświetlenia te automatycznie przygasają odpowiednio do nastawy ściemniacza i wtedy można je regulować.To sprawia wrażenie jakiegoś zwarcia , bo te oświetlenia są słabsze przy włączonych światlach.
To wiem ale czy jasność wszystkich elementów powinna być taka sama czy jednak (tak jak u mnie) jasność radia niższa. Mam dokładnie tak, że podświetlenie ekranu radia (bez TV) jest o 1/3 słabsze niż reszty.
Wysłany: Sob Mar 12, 2011 17:14
joogi, jednakowa jest tylko w jednym przypadku tzn. jak wyłączony jest ściemniacz (kółko regulacji maksymalne do góry).Jak ruszysz kółkiem minimalnie w dół , czyli włączysz ściemniacz , to już słabiej jest podswietlane radio ,klima i wyświetlacz licznika km.Ta różnica podświetlania ,jest coraz większa w miarę ściemniania kokpitu kółkiem reg.Ustaw ściemniacz na max ściemnienie kokpitu (kółko na dół),włącz kluczykim zapłon i nastepnie światła , wtedy powinna być największa różnica.Dobre pytanie zadał na początku dukat11
Wysłany: Sob Mar 12, 2011 18:01
SeniorA napisał/a:
jednakowa jest tylko w jednym przypadku tzn. jak wyłączony jest ściemniacz (kółko regulacji maksymalne do góry).Jak ruszysz kółkiem minimalnie w dół , czyli włączysz ściemniacz , to już słabiej jest podswietlane radio ,klima i wyświetlacz licznika km.
Jak włączony jest ściemniacz to co nie jest podświetlane jednakowo z radiem, klimą i wyświetlaczem? U siebie jakoś nie mogę się dopatrzeć tego.
joogi, Włączam światła, kręcę kółkiem i wszystkie elementy podświetlane zmieniają natężenie świecenia jednakowo. Natomiast jak nie mam włączonych świateł to nie mogę zmienić natężenia świecenia.
joogi, Włączam światła, kręcę kółkiem i wszystkie elementy podświetlane zmieniają natężenie świecenia jednakowo. Natomiast jak nie mam włączonych świateł to nie mogę zmienić natężenia świecenia.
Czyli coś mi się pochrzaniło z radiem. Może podczas wyciągania aby poszukać klucza coś się wzruszyło...
Dzięki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum