Wysłany: Sro Kwi 27, 2011 19:34 [MGF] Odpowietrzenie układu chłodzenia
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1997
Witam.
Mam takie pytanie:
Jak prawidłowo powinno się odpowietrzyć układ w MGFie?
Ponieważ mój problem polega na tym iż ciepła woda w ogóle nie dociera do chłodnicy z przodu auta. Znalazłem 3 odpowietrzniki- na ścianie grodziowej, w chłodnicy oraz na jednej z metalowych rur przy silniku. Jednak wydaje mi się że auto jest zapowietrzone.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Sro Kwi 27, 2011 20:34 ]
Czy mógł by mi ktoś pomóc z tym odpowietrzeniem bo auto stoi w garażu a na zewnątrz mamy już +25 'C
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 27, 2011 19:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Odkręcasz odpowietrznik przy chłodnicy i przy rurze metalowej wlewasz płyn do zbiorniczka póki z odpowietrznika najpierw niżej położonego a potem wyżej nie zacznie w nieprzerwany sposób wypływać płyn bez powietrza.
UWAGA aby uniknąć zapowietrzenia staraj się utrzymać zbiorniczek wypełniony.
Zakręć odpowietrzniki
uzupełnij płyn do max
zakręć korek zbiorniczka
uruchom silnik niech pracuje do włączenia się wentylatora
wyłącz wystudż ponownie sprawdż poziom płynu, ew.uzupełnij
Następnie odkręć odpowietrznik z przewodu powrotnego z nagrzewnicy i poczekaj na ciągły wypływ bez powietrza.
Dokręć , uzupełnij płyn.
Wielkie dzięki- pomogłeś więc klikam "pomógł".
Auto odpowietrzone elegancko- chłodnica gorąca- tylko nie słychać ani jednego wentylatora- jak sprawdzić czy one w ogóle działają??
Musisz poczekac obserwując wskażnik temperatury by nie doprowadzić do przegrzania.
Jeśli się nie włączają sprawdż podając napięcie z akumlatora czy wogóle działają.
Sprawdż równiez czy przy wysokiej temperaturze pojawia się napięcie na wtyczkach silniczków wentylatorów.
Pytanie czy masz klimę bo w tym przypadku jeden z wentylatorów powinien pracować przy sprawnej klimatyzacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum