Wysłany: Czw Maj 12, 2011 17:36 [MG ZT-T] Parktronik - co to za wtyczka?
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2002
Znalazłem nigdzie nie wpiętą wtyczkę:
Jest identyczna, jak jedna z dwóch wpiętych do modułu parktronika. Próbowałem ją podłączyć (w miejsce podłączonej na stałe) i pasuje idealnie. Parktronika jednak nie włączałem bojąc się go uszkodzić. Wie ktoś do czego służy?
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Maj 20, 2011 14:36, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 17:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Taką opcję mogę z całą pewnością wykluczyć. Zmieniarkę fabrycznie miałem w schowku. Przełożyłem do bagażnika, ale po lewej stronie. Po prawej mam napęd navi. Wtyczka jest identyczna jak ta, która jest wpięta do parktronika. Podpinałem ją w miejsce wpiętej na stałe i pasuje idealnie. Parktronika jednak nie uruchamiałem i nie sprawdzałem, bo bałem się, że mogę go popsuć.
HarryVip, to w końcu działa CI ten parktronik czy nie?
bo jeśli wszystko Ci działa to o co kaman? u mnie też jest taka wtyczka i taki jeden mój znajomy powiedział, że to od jakiegoś modułu parktronika
kto mniej wie dłużej żyje nie no żartuję, ale tak jak pisałem, kolega mi mówił, że to jest właśnie od parktronika, ale ja mam 75, w ZT mogli jeszcze coś powymyślać, ew. może to być kabel do przeniesienia zmieniarki do bagażnika
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 08:26
HarryVip, Czy masz wpiętą wtyczkę w zamek wlewu paliwa?
[ Dodano: Wto Cze 14, 2011 09:26 ]
Gdzie masz odbiornik (receiver) nawigacji? Powinien być zamontowany nad czytnikiem i ta wtyczka jest chyba od niego.
Raczej tak. Zamek działa. Czytnik mam w standardowym miejscu, nad modułem parktronika, ale tam wszystkie wtyczki są na swoich miejscach. Navi też działa bez zarzutu. Hmmm... odbiornik jest raczej w napędzie... Antena też jest podłączona do napędu...
Po pierwsze:
w prawej wnęce zmieniarka się w żaden sposób nie mieści,
po drugie:
musiał by być większym kretynem niż projektant,
i wreszcie po trzecie:
wtyczka nie pasuje do tej od zmieniarki.
Może wpina się tą wtyczkę jak się ma hak zamontowany. Z przyczepą czujniki raczej nie powinny byc włączone.
Apropo zmieniarki. Jak nie było nawigacji to opcjonalnie zmieniarkę fabrycznie tam montowano. Nawet w RAVE jest instrukcja przełożenia ze schowka na tył.
Ja z braku miejsca po prawej stronie (co ciekawe żadnej innej wiązki, która mogłaby obsługiwać zmieniarkę tam nie znalazłem) założyłem swoją w lewej wnęce. Oczywiście musiałem przeciągnąć kabelek (8-żyłowy, z czego chyba 7 żył jest używanych) przez cały samochód. Do tego lutownica, trochę cyny, koszulki termokurczliwe i działa bez zarzutu.
Teza z hakiem wydaje się mało prawdopodobna. Żeby się dostać do modułu parktronika trzeba wyjąć cały stelaż odkręcając cztery śruby. I tak przy każdym podczepieniu/odczepieniu przyczepki? Raczej wątpię.
Jutro pomierzę napięcia w obu wtyczkach, tzn. tej podłączonej do modułu i tej "swobodnej". Może coś się wyjaśni.
Wysłany: Sro Cze 15, 2011 18:29
HarryVip, Jaką masz w ogóle nawigację? Z dużym czy małym wyświetlaczem?
Opcja jest jeszcze taka że u Ciebie jest nowszy czytnik Nawigacji. Ta wtyczka jest do starszego modelu z mojego wcześniejszego zdjęcia i tam czytnik jest z napisem "BMW Navigation System".
Teza z hakiem wydaje się mało prawdopodobna. Żeby się dostać do modułu parktronika trzeba wyjąć cały stelaż odkręcając cztery śruby. I tak przy każdym podczepieniu/odczepieniu przyczepki? Raczej wątpię.
Nie powiedziałem, że przy każdym podłączeniu przyczepki.
Jeżeli chcesz dołożyć hak to kupujesz tzw. kit, czyli osprzęt plus dodatkowe wiązki, które trzeba gdzieś podpiąć. Zazwyczaj instalacja samochodowa jest przygotowana tak, że są już wtyczki i wyprowadzenia do opcjonalnych elementów (kitów). Tak jest np. z podgrzewanymi spryskiwaczami, kupujesz zestaw montażowy i wpinasz go do istniejącej wtyczki, która wisi w każdym aucie za nadkolem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum