Wysłany: Wto Lip 12, 2011 10:30 [r416]Gdzie jest pompa paliwa?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam
Dziś chciałem dostać się do pompy paliwa bo miąłem problem z odpalaniem - jak sie okazało wysunęła sie wtyczka z puszki z przekaźnikami za kompem i szukanie pompy sobie odpuściłem, ale ciekawość pozostała. Pod srebrnym deklem za tylnia kanapa nie ma pompy - w miejscu na koła mam butle gazowa wiec tam nie sprawdzałem a pod kanapa tylko trochę udało mi sie odgiąć wykładzinę bo siedzeń nie chciało mi się demontować - pompy ani śladu. Czy w takim razie trzeba zdemontować bak żeby sie dostać do pompy?
I jeszcze jedno pytanie: Czy pompa zawsze powinna sie uruchamiać po przekręceniu kluczyka tzn - przekręcam słychać ją, przekręcam na zera i z powrotem na 1 i już jej nie słychać. Jak odczekam minutę i znów przekręcę to pompa startuje. Czy jest jakiś czujnik ciśnienia albo układ czasowy, który blokuje pompę czy może cos jeszcze jest u mnie nie tak?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 10:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Swoja droga sporo jest roboty z demontażem baku? Ile średnio pompy wytrzymują? Moja ma już ponad 280 tys km i zastanawiam się ile jeszcze pociągnie
Pomógł: 21 razy Dołączył: 28 Sie 2010 Posty: 350 Skąd: Kozienice
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 14:52
dawidd napisał/a:
Swoja droga sporo jest roboty z demontażem baku?
Pracy jest nie za dużo,pod warunkiem jeśli śruby od wieszaków nie są zardzewiałe
Ja musiałem niestety ucinać i profilować nowe śruby żeby zamontować ponownie zbiornik.
_________________ Porażka jest szansą na to,aby zacząć jeszcze raz-inteligentniej...
Ile średnio pompy wytrzymują? Moja ma już ponad 280 tys km i zastanawiam się ile jeszcze pociągnie
jeśli nie dopuścisz do jazdy na rezerwie przeżyje tyle co auto lub co gorzej gdy wyjeździsz benzyne do końca wtedy może się spalić może nie za 1 razem ale za 2 lub 3 na pewno. Ja swoją zajechałem przy 200tys w sposób wyżej wymieniony
Co wy z ta rezerwą? jak jedziesz na rezerwie to też nic nie stanie się pompie. Dopiero jak wysuszysz bak i ci auto zdechnie z braku paliwa to ma prawo szlag trafić pompę. Wyjmowałem pompę z baku w Freelanderze i tam nawet 0,5l wystarczy aby silniczek sie chłodził i śmiem twierdzić ze wszystkie roverowe pompy są podobne. Tak sobie myślę że nawet jak raz czy dwa zabraknie paliwa to nie powinno się nic stać, na tyle chyba producent jest zabezpieczony żeby nie wymieniać pomp na gwarancji bo jak udowodniłby użytkownikowi że bak wysuszył jak ten zalałby benzyny i na serwis oddał auto.
[ Dodano: Sro Lip 13, 2011 14:38 ]
kilkadziesiąt tysięcy km zrobiłem polonezem mając zapaloną lampkę rezerwy i pompa żyje do dziś.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Pomógł: 21 razy Dołączył: 28 Sie 2010 Posty: 350 Skąd: Kozienice
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 14:58
sknerko napisał/a:
Tak sobie myślę że nawet jak raz czy dwa zabraknie paliwa to nie powinno się nic stać, na tyle chyba producent jest zabezpieczony żeby nie wymieniać pomp na gwarancji bo jak udowodniłby użytkownikowi że bak wysuszył jak ten zalałby benzyny i na serwis oddał auto.
Gwarancję masz na mechanikę pompy (uszkodzenia mechaniczne) zatarta pompa z barku paliwa to już jest inna kwestią nie podlegająca gwarancji.
Druga sprawa ... jedna pompa wytrzyma 100 km bez smarowania (czyt. paliwo) druga zdechnie po 5 km.
_________________ Porażka jest szansą na to,aby zacząć jeszcze raz-inteligentniej...
Chodziło mi o to, że nawet podczas jazdy na LPG pompa paliwa pracuje, ale nie znam się dokładnie na tym - pewnie to zależy od typu instalacji - więc nie będę wprowadzał w błąd.
sknerko, a u mnie w Poldku na rezerwie pompa wyła, więc coś musi w tym jednak być.
_________________ Rover 420 Si Lux '96 bez gaziuuu
wcześniej PoldoRover 1.4 MPi "Adrenaline" 105,5 KM
Witam, nie chcialem zakladac nowego tematu wiec napisze tutaj. W r400 1.6 jest jeden typ pompki paliwa czy dwa? Ostatnio mechanik mi wymienial i tą co ja kupilem w intercarsie byla zla [zdj nr 2] i nwm czy jest do r400 czy mi zla dali a reklamacji nei chca przyznac bo mowia ze uzywana. Na zdj z numerem 1 jest stara pompka a z nr 2 jest ta co kupilem, obie wychodzily do r400 czy ta druga jest z innego samochodu? Pozdrawiam
Pompka kupiona w IC
Stara pompka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum